Жената на Бареков изкупува фирми от обръча Ирена Кръстева

в. 168 часа | 2009-11-27 

Николай и Евгения БарековиДЯЛОВЕ в няколко дружества, част от кръга от фирми на бившата шефка на тотото Ирена Кръстева, си е купила съпругата на Николай Бареков Евгения, установи проверка на "168 часа".
Според документите от Търговския регистър прехвърлянето на акциите е станало в началото на 2009 г., а техен предишен собственик е била приближената до Кръстева бизнес дама Жана Куцева.
По същото време се появиха и първите слухове, че шефовете на 6ТВ търсят заместник на тв водещия заради контактите му с бизнесмени, близки до ДПС.
Тандемът Куцева-Кръстева изплува около управлението и собствеността на консултантската фирма "БМ системс". Двете са сред членовете на борда на директорите и си поделят по половината от акциите в нея. В управлението на фирмата до седми април тази година е била и Евгения Барекова, впоследствие заменена от Куцева.
Николай Бареков също бе спряган за близък с империята на Ирена Кръстева. Според една от версиите водещият бил уволнен от 6ТВ заради заиграването му със стартиралия наскоро новинарски сайт bnews. Въпреки че акциите в сайта са на преносител, неговата собственост също се свързва с бившата шефка на тотото. В съвета на директорите на дигиталната медия фигурира и името на съпругата на Бареков Евгения.
Връзката на Евгения Барекова с обръча от фирми около Ирена Кръстева е скрепена официално на 20 януари 2009 г. Тогава Барекова купува от съдружничката на Кръстева Жана Куцева по 50 процента от фирмите "ЖДК", "Хидрогрийн инженеринг" и "Стрийм хидрострой". И трите дружества са създадени година по-рано от Куцева и са регистрирани на един и същи адрес – ул. "Брезовско шосе" 170 в Пловдив. Предметът им на дейност включва ресторантьорство и хотелиерство, външна и вътрешна търговия, проекти в областта на енергетиката и рекламна дейност. Малко преди сделката на Барекова останалите дялове в тях са изкупени от адвоката, който представляваше бившата шефка на тотото при опита й да купи футболен клуб "Ботев", Петър Стойчев. Впоследствие юристът на Ирена Кръстева препродава дяловете си във фирмите на 27-годишната Христина Сотирова.
Формалностите около изкупуването на акциите от Евгения Барекова са узаконени на свиканите на същия ден извънредни общи събрания на дружествата. На тях с пълно единодушие Барекова е избрана за управител на "ЖДК", "Хидрогрийн инженеринг" и "Стрийм хидрострой".
Няколко месеца по-късно съпругата на бившия вече телевизионен водещ продължава да инвестира във фирми от обръча на Ирена Кръстева, сочат документите от Търговския регистър. През май 2009 г. Барекова става едноличен собственик на "Хидрогрийн строй". Дружеството също е регистрирано на пловдивската улица "Брезовско шосе" 170. Тук освен името на Жана Куцева сред основателите му фигурира и това на адвокат Петър Стойчев. Година след като са създали общата си фирма, Куцева и Стойчев се разделят с акциите си в нея. Прехвърлянето приключва на свиканото общо събрание на "Хидрогрийн строй", проведено на 15 май 2009 г. На него фирмата е преобразувана от ООД в ЕООД, а за неин едноличен собственик и управител е обявена Евгения Барекова.

***

Вила с кредити

ОСВЕН в дялове от търговски дружества от обръча на Ирена Кръстева семейството на бившия водещ на сутрешния блок по бТВ е инвестирало част от заработените си пари в недвижими имоти, сочи справка в имотния регистър. На 8 април 2009 г. Евгения и Николай Барекови стават собственици на вилна сграда от 32 кв. м и парцел с площ 880 квадрата в околностите на София срещу 55 616 лв. Три седмици по-късно новопридобитият имот е ипотекиран в Корпоративна търговска банка срещу 40 хил. лв. финансовата институция, спрягана за близка до ДПС, стана известна с факта, че финансира голяма част от сделките на бившата шефка на спортния тотализатор Ирена Кръстева.
Освен кредита за вилата Николай Бареков и съпругата му изплащат и ипотечен заем от 124 120 евро за закупения през 2006 г. апартамент от 148 квадрата в столичния квартал Лозенец.

***

В телевизията се дразнели от "солови акции" на водещия

НОВИНАТА, че Николай Бареков напуска Би Ти Ви, се оказа новина за зрителите, но не и за самата медия.
В телевизията се говорело, че това се знаело още от пролетта, а шефовете били наясно още от края на есента на 2008 г. "Бареков не криеше намерението си да поеме по собствен път, студиото на "Тази сутрин" вече му беше станало тясно", разказват служители в телевизията.
Въпреки високия рейтинг на сутрешния блок и специално на рубриката "На Барекадата", раздялата не е предизвикала паника в екипа. Далеч по-големи коментари и притеснения имаше след напускането на Иван и Андрей и преминаването им в Нова телевизия. "Светът не започва и не свършва с Бареков, нито с когото и да било", коментират в медията. "Пожелаваме на Николай Бареков успех", лаконична бе Люба Ризова.
Бившите колеги на журналиста също му пожелават успех, но неофициално допълват, че от около година водещият на "Тази сутрин" се бил превърнал в "трън в очите". Дразнел със "соловите си изяви" по медиите, започнал да изпъква много повече от самата телевизия и предаването, което води. Никой обаче не смее да каже това директно в очите на Бареков. Засега не е ясно кой ще заеме мястото му до Ани Цолова. Единствените две имена, спрягани в медийното пространство, са на Миролюба Бенатова и Антон Хекимян. "Ще изпробваме различни варианти", коментира пред "168 часа" продуцентката на сутрешния блок Ани Тодорова.

***

Николай Бареков: Завистта е типична българска черта

"Няма да коментирам анонимни обвинения на когото и да било. Ако някой в Би Ти Ви има нещо да ми каже, нека застане с името си и критикува. Останалото е долно, не бих паднал до това ниво. Ще ката само, че завистта е типична българска черта."
Така Николай Бареков коментира пред "168 часа" изказванията на недоброжелателите си за "солови акции" и за "засенчване на телевизията".
"Не съм станал по-голям от телевизията, но съм се изградил, създал съм име с работата си. Никога не е имало критики от страна на ръководството към мен за това, че пиша коментари в различни сайтове, и не разбирам защо сега има толкова спекулации по тази тема. Разделяме се съвсем доброжелателно с медията. Още преди година мислех да си тръгна, но не можех да зарежа колегите си при толкова много избори през 2009 г. Поех ангажимент да остана до частичния местен вот и го спазих", обясни бившият вече водещ на "Тази сутрин".
Категоричен е, че няма да каже лоша дума по адрес на Би Ти Ви и няма да направи нещо в бъдещата си дейност, с което да навреди на телевизията. "Това не харесвам и у много колеги, които напуснаха. Тръгнаха си и на следващия ден започнаха с нападките срещу Би Ти Ви", разказва Николай Бареков.
В момента все още не е решил коя от многото оферти ще приеме. Разбра се, че към него оферти са отправили Би Би Ти и ТВ7, но като че ли нито една от двете медии няма да се сдобие с подписа му. "Ще ми се, с каквото и да се захвана – дори и с телевизия, да е мой собствен проект, моя собственост. Така както е "Шоуто на Слави" и се знае, че каквото каже той там, отговорността носи само шоуто, а не и телевизията. В момента ми харесва, че мога да коментирам, да говоря за политика, без да ангажирам с позицията си никой друг, освен мен самия. Така искам да се чувствам и в бъдещата си работа", обобщи Николай Бареков.

Стр. 18, 19

Снимка: www.slava.bg

Leave a Reply