Женени с деца…Или без. Въпрос на PR

ОБЩЕСТВО И МЕДИИ (МАРИЯН ТОМОВ) I 2010-01-26

След спора дали е редно в къщата на „Биг Брадър“ да участват деца, Нова телевизия реагира бързо. С агресивен PR. Кампанията е много проста, но ефективна. Чрез информиране на зрителите (темата се разисква в предаването „Сблъсък“, в пресата). Така, когато преди началото на новия сезонсе захване наново проблемът, то той ще се е изчерпал, темата ще е остаряла. Така се постига т.нар. „пренасищане с информация“.

Подобен PR прави „Дойче Банк“ през 90-те години на ХХ век. Тя отпуска сериозен кредит на строителния предприемач Юрген Шнайдер. Той набързо напуска Германия с придобитите пари. Антикризисният щаб на финансовата институция реагира мигновенно на създалата се криза. Организират се пресконференции за да се информира за случилото се. Новините се разпространяват чрез медиите. Мениджърите на банката са достъпни по всяко време на журналистите. Изгражда се образът на „измамената жертва“ в лицето на „Дойче банк“. Институцията показва своята социална ангажираност, като обещава да продължи започнатите проекти от Шнайдер. Така не оставя хиляди работници на улицата.

След няколко месеца Шнайдер е заловен. Адвокатът му хвърля вината върху „Дойче банк“, че не е била коректна спрямо клиента си и представя друга версия. Правдоподобна или не, целта на пиармените е достигната. Обществото и пресата имат огромна информация по казуса. Те са се пренаситили информационно и не се отделя внимание на версията на адвоката на Шнайдер.

Статията в блога ми „Детско изнасилване ще разиграят в „Биг Брадър“ от 4 януари, е първата публична реакция по темата. По-важно е обаче, не кой ще реагира пръв, а какви ще са крайните резултати.

Оригинална публикация

 

Leave a Reply