Жюстин Томс: Предстои бум на регионалните интернет медии

в. Знаме, Пазарджик | 15.08.2012 

Жюстин Томс е експертка по онлайн медии и онлайн маркетинг. Авторка е на 13 книги в сферата на онлайн маркетинга и социалните мрежи, организаторка е на традиционния конкурс за БГ сайт. Създателка е на едни от най-посещаваните сайтове Az-deteto, Az-jenata, Kafene.bg.

- В последните години у нас има бум на електронни медии, смятате ли, че той ще продължи?

- В момента медиите и у нас, и по света претърпяват голяма трансформация, защото са изправени пред предизвикателството да държат високо качество в доста стагнирана икономическа обстановка. Така в стремежа си да търсят по-ефективни и по-лесни начини да достигнат до своите аудитории, медиите все повече се изнасят в интернет, което е нормално.
В България интернет-медиите много се развиха, но според мен тепърва ще има бум за регионалните медии, където има голям потенциал. Тези, които в момента излизат на хартиен носител и радиата скоро ще имат и силно присъствие в интернет. Който все още не го е направил, трябва да го стори възможно по-бързо. Защото според проучванията, в момента в България 60 процента от зрялото население е в интернет. Не говорим за децата, при които за някои възрастови групи е 90 процента. Интернетът е на телефоните ни, хората не ходят и на почивка без тях. Работно време вече няма, хората си проверяват имейлите в 23 часа от къщи или сутрин рано на път за работа. Докато преди време първият пик на консумация на интернет беше в 9 сутринта, когато хората отиват 8 офиса, сега първият пик е изместени към 8-8.30 часа – т.е. докато пътуват за работа проверяват пощата си през телефона. С други думи, средата, в която живеем и работим, е съвсем променена.

- Поводът за гостуването ви в Пазарджик е стартът на втората кампания "Забавното лятно четене". Втора година вие обикаляте страната и сигурно имате впечатления дали днешните деца четат?

- Заблуда е, че днешните деца не четат. Твърдението е налагано по различни канали и по различни причини. Истината е, че днешните деца са много различни от тези преди 10, 20 или 30 години. Те имат различно детство, прекарват доста време пред компютрите, но и четат. С нашата кампания обиколихме доста градове на България и навсякъде виждам много чаровни, умни и четящи деца. И съвсем не съм обезкуражена за бъдещето на България.

- Вашата любима детска книга, ако имате такава?

- Имам много любими детски книги. Имам и три деца и покрай тях три пъти ги препрочитам. Много обичам и Пипи, и Карлсон. Детската класика е жива и до днес. У нас през последните години се издадоха и други книги, които в наше време ги нямаше – приказките на Туве Янсон, Хари Потър – много отричана и спорна книга, но тя е една от книгите, които карат децата да продължат да четат. Книги има все повече и все по-хубави. Важното е да има желание. Наблюденията ми показват, че децата имат желание, но трябва родителите да ги хванат за ръка и да ги заведат в библиотеката, да им купят книжка за рождения ден, наред с играчката, а не само играчка, и така да ги окуражават.

- Може би да им купят и електронен четец?

- Съвсем скоро ще купуват и електронен четец.
Но нашите наблюдения показват, че много деца започват да четат от телефоните си.

- Какво е мнението ви за електронните четци?

- Много съм пристрастна към книгата – обичам да разлиствам хартиените страници и да усещам миризмата им. Но не отричам и електронните четци, защото са много удобни, когато сме на път. Вместо да понесем петнайсет книги за отпуската, взимаме един четец с 200-300-500 книги. Предимството е, че с четеца можем да се сдобием с книгата веднага, когато излезе, а не да чакаме да се преведе или да бъде доставена. Освен това на електронните четци цялата класика е безплатна, може да се чете 8 оригинал, стига човек да знае езика.

- Вашият призив към децата и техните родители?

- По-скоро е към родителите – ако искат децата им да четат, трябва и те самите да го правят. Ако малките не виждат мама и татко с книга в ръка, а само пред компютъра и телевизора, естествено, че и те няма да отворят книга. Четете! Има страхотна литература. Дали ще са криминалета, любовни или нещо по-сериозно, няма значение, четете! Децата ще ви последват. Обичайте ги и това е всичко!

- Кой ще е следващият ви сайт след много посещаваните и утвърдени Az-deteto, Az-jenata, Kafene.bg?

- Следващият проект, с който в момента сериозно съм се заела, е бизнес и предприемачество за деца. Смятам, че това е важно.

Стр. 12, 5

Leave a Reply