Живот без компютър край Балчик

в. Труд | Десимира ТОНЧЕВА | 02.07.2011 

Дни без компютър – така прекарва лятото Кънчо Стойчев в голф комплекса "Блек сий рама" край Балчик. Но може да го видите пред архаична пишеща машина "Континентал", производство 1924 г. Не само защото недолюбва компютъра. "Континентал"-ът е семейна реликва. Завещана е от баща му Марко Стойчев-Мормарев – създателя на най-хубавите сценарии за български детски филми като "Таралежите се раждат без бодли", "Войната на таралежите", "Васко да Гама от село Рупча", "Изпити по никое време", "С деца на море"…
Затова когато трябва да пише за поредното социологическо проучване на агенция "Галъп", Стойчев сяда пред "Континентална.
Във вилата, кацнала на канара на десетки метри над морето, не му липсва нищо от жилището в София.
"Липсват само шумът и лудницата на големия град. И неразборията. Тук нещата стоят по друг начин. Не съм суеверен, но съм убеден, че съществуват магнетични места, с особено излъчване", казва Стойчев. Той вярва, че и това място с великолепна панорамна гледка към Калиакренския залив е наситено с положителна енергия.
Денят на социолога започва с поздрав към морето – на верандата, където води конферентни разговори с бизнесмени и голфъри от цял свят. (В "Блей сий рама" Стойчев е съсобственик с приятелите си Андрей Райчев и Красимир Гергов.) Приканва ни да се вгледаме в необятната морска шир пред нас. Докато разговаряме, пейзажът се мени, защото се менят светлината, облаците, цветовете… Разнообразието е безкрайно и навява спокойствие.
Интериорът във временната лятна обител на Кънчо Стойчев е изчистен. Естествено няма компютър. "Не го използвам. Не губя време пред него. Водя по-старомоден живот. Предимно с книги, а не с мишка в ръка.
В момента чета много силен роман на един италиански автор – Алесандро Бари. Не искам да кажа, че компютърът е вреден, но е "безкраен" и губи много време", обяснява социологът.
Не държи на екстри. В неговия дом трябва да има простор, красива гледка, камина и възможност за спорт. "Степента на влажност тук е голяма, а морето изисква мебелите да дишат повече, отколкото в планинска атмосфера", пояснява Стойчев.
Всичко е направено така, че в стаите да влизат максимално въздух и светлина. Мебелите са от дъб. Няма нищо излишно или претрупано. В гостната има красиво канапе и масивна дървена маса. Дизайнерите -родни и чужденци, са свършили работата си перфектно. Самият Стойчев не е поръчвал нищо допълнително. Не е фен на лукса. И без това прекарва повечето време на верандата.
Не обича да гледа футболни мачове по телевизията. но за сметка на това спортува. Плува всеки ден в открития или закрития басейн. Веднъж в седмицата играе голф. Казва, че му е хоби. Съпругата му също обича тази игра. Щерките Лили и Калина са начинаещи, но за да се усъвършенстват, прекарват доста часове на игрището. Най-добрият голфър в семейството е синът Марко. Повече от ясно е, че той е наследил непогрешимия мениджърски нюх на баща си.
"Мениджърският нюх се развива в практиката. Не вярвам, че човек може да бъде обучен да бъде мениджър.
Мениджър се става с времето изгражда се. Няма школа, която да го извае. Същото важи и за журналиста", убеден е Стойчев.
Голямата му дъщеря Лили завършва средно образование в Лондон, а малката – Калина, е отличничка във Френското училище в София. И трите деца в семейството носят хубави български имена, въпреки че Марко звучи малко международно. И много библейски. Вечер, в компанията на останалите членове от семейството, Стойчев отмаря с филми.
"Нямам любим жанр, режисьор или актьор. Не е важно дали актьорът, който участва, е спечелил "Оскар" или не. Интересува ме сюжетът, случката. Хубавият филм зарежда човека", смята социологът.
Обяснява, че голфът е единственият спорт след плуването, който щади тялото и не създава проблеми с мускули и кости. Може да се практикува от хора от 5 до 105 години. Премахва стреса, тъй като изисква концентрация на съзнанието за 4-5 часа. Зелената ливада и малкото бяло топче освобождават от проблемите.
С ръка на сърцето Стойчев признава, че не е по готвенето. Но има кой да задоволи и най-големия му кулинарен каприз. Това е вълшебницата в кухнята Ирена. Обожава нейната мусака с патладжан.
Но гордостта му е зеленчуковата градина с екологично чисти насаждения, която била негова идея.
"Вижте колко хубави тиквички имаме – пет различни сорта са", казва той. До тях са засадени патладжани, моркови и карфиол. А в една леха главички подават миниатюрни чери доматчета, които след ден-два ще станаталени. В парника вече берат вкусни едри розови домати и краставици.
"Тук няма никакви химикали, само оборска тор – обяснява Стойчев. На 5-6 км имаме малка ферма, в която гледаме животни. Те са на свобода, за да може месото да е чисто, без химикали и антибиотици. Държим всичко да е естествено."
От собствени лозови масиви комплексът произвежда и екологично чисто вино. Сортовете са "Мерло", "Малбек", "Пино ноар" и "Шардоне". Виното е в лимитирани серии и не се продава в търговската мрежа.
Социологът има градина мечта и в къщата си в Кранево. Там черпи съседи и скъпи гости със собственоръчно отгледани домати, краставици, цвекло, репички и свежи салати. Десертът също не е от пазара. Когато му гостува приятелят Андрей Райчев, жена му препълва фруктиерите с ягоди и малини от градината.
"Туршии не правя. Не са никак здравословни. Слагам зеленчуците в камерата и през зимата похапваме от тях", споделя социологът. Райчев му е комшия и в Кранево.
Когато жаркото слънце се скрие и навън захладнее, Стойчев пали барбекюто и върти най-вкусните шашлици. На скарата цвърчат още кебапчета и кюфтета. "За месото на скара най-важни са сосовете, с които се поднася", обяснява той.
След разходката из голфкомппекса сядаме отново на верандата и както подобава на българи, подхващаме разговор за политика
По-конкретно за президентските избори. Според Стойчев за изненади е трудно да се говори, но: "Не бих се учудил, ако ГЕРБ излезе с изненадваща кандидатура. Такава, която в момента даже не се споменава. Струва ми се, че Меглена Кунева има добри шансове да се пребори. Тъй като българинът не обича да поставя всички яйца в една кошница. Не бих казал, че ще е изненадващо дама да седне в президентското кресло. У нас има пълна равнопоставеност. Много често жените даже са по-пригодни и за управленска и за дипломатическа работа."
Самият Стойчев никога не би влязъл в политиката. Аргументира се с това, че българският народ мрази своя елит и управниците си.
Според него обаче това е огромна грешка, която се дължи на нерадостната му съдба.
"Един зрял народ би следвало да се отнася с много голямо уважение към политиците си – казва той. – Демокрацията не е само параван. Тя е преди всичко отговорност на избирателите. Но за съжаление българският избирател не носи отговорност за своя избор. Българинът често прави избор, който не е рационален и не е свързан с мисълта за това кое е най-
доброто за страната. Причината страната ни да не се развива толкова успешно е тази особеност на българина да мрази своя елит. Българинът мрази и успелите си сънародници и това не е балканска черта, а чисто нашенска. Тя се корени в историята – в това, че столетия не сме имали държавност, още по-лошо – че сме живели в условията на чужда държавност. Мразейки елита си, българинът се отказва от участие в управлението", заключава Стойчев.
***
Текст под снимка:
Кънчо Стойчев прекарва по-голямата част от деня на верандата. Панорамната гледка го зарежда с положителна енергия.
***
Текст под снимка:
Фоайето на голфклуб "Блек сий рама" прелива в тераса с изглед към морето.
***
Текст под снимка:
Един от кътовете за развлечение в комплекса.

Стр. 19, 22

Leave a Reply