Живот в интернет

в. Капитал Daily | 20.07.2012

Социалните мрежи са сред най-предпочитаните за българските потребители, показва проучване

Българските интернет потребители, изглежда, са обсебени от социалните мрежи и най-вече Facebook. Почти всички от тях посещават ежедневно сайта, а за много от тях той се е превърнал в начин на живот – освен споделяне на лична и намиране на информация за приятелите си от него те четат новини, намират данни за компании, услуги и други. Това поне показва проучването DigiTribe Report на маркетинговата група "Публисис МАРК груп", направено от "Прагматика". Всичко това се отнася в най-силна степен за младите потребители, но и много от по-възрастните не правят изключение. Положителна тенденция е ръстът на пазаруването онлайн. Освен това мобилните устройства набират все по-голяма популярност за ползване на интернет, а настолните компютри се използват повече за работа, показва проучването. То се базира на представителна извадка сред градското население на България, ползващо веднъж месечно интернет, и е проведено в началото на месец юли.

Кой ползва интернет

Според DigiTribe Report 75.5% от градското население в България на възраст между 18 и 65 години ползва интернет, като една четвърт от тях прекарват над 5 часа на ден онлайн. Основните устройства, чрез които се осъществява достъп до мрежата, са настолните компютри и лаптопите. Малко над 20% от потребителите използват смартфони, а 5.4% – таблети, посочват от компанията. Според Христо Ласков, който е част от екипа на "Публисис", мобилните устройства ще бъдат все по-използвани ежедневно за забавление, онлайн търсене и достъп до социални мрежи. "Това не вещае смърт за настолните компютри и лаптопи, но те по-скоро ще бъдат използвани предимно за работа", заяви той в съобщение за компанията.

Всички във Facebook

За много от потребителите социалните мрежи са начин на живот. Според DigiTribe Report те са изключително популярни и са посещавани от над 85% от интернет потребителите. Без изненада най-използвана е Facebook – 73.8% от потребителите я посещават всеки ден, следвана от Google+ с 32.8%. LinkedIn, Pinterest, Foursquare обаче се оказва, че са малко популярни. Интересно е как се разпределят обаче посещенията във Facebook по възраст. Почти всички младежи (88.9%) между 19 и 25 години, които ползват интернет, влизат почти всеки ден в профила си в социалната мрежа. Подобен е процентът и при по-малките – между 14 и 18 години. Логично най-малък е процентът при потребителите над 45 г. – малко над 62% от тях влизат почти всеки ден във Facebook. Прави впечатление, че като процент много повече българи ползват социални мрежи спрямо Европа и света. "Над 70% от хората по света, или около 1 млрд. души, имат акаунт в социална мрежа. В Европа процентът е малко по-висок -73%, показват данните на анализаторите от InSites Consulting към края на 2011 г. В България проникването е по-високо – над 85%", коментира за "Капитал Daily" Христо Ласков. Facebook потребителите (81.8%) масово смятат, че компании, които имат и поддържат свои канали в социалните мрежи, са в крак с новите технологии и се интересуват от своите клиенти. Присъствието на компаниите във Facebook изгражда доверие у 67% от потребителите, а 77.6% заявяват, че марките трябва да имат свой канал в мрежата, се посочва в проучването. От своя страна хората с профил във Facebook са склонни да коментират марка или продукт в социалните мрежи – това потвърждават 51.8% от тях, а 59% участват в онлайн конкурси и игри, инициирани от корпоративни фен страници.

Интернет пазаруването набира скорост

Пазаруването онлайн набира популярност и в България. Според DigiTribe Report 70.9% от интернет потребителите са купили стоки или услуги през интернет през последните няколко месеца. Най-купувани са дрехите (41,2%), книгите (33,3%) и билетите за концерти, кино или театър (28,7%). По-висока остава възрастовата граница на потребителите, които по-често извършват различни плащания чрез интернет – 88% от аудиторията между 26- и 45-годишните ползва такъв тип онлайн услуги. "Интернет пазаруването става все по-видима тенденция в България. Това се потвърждава от данните ни – всеки втори активен интернет потребител пазарува онлайн", коментира Юлиян Добрев, директор изследвания, "Прагматика". Противно на мрачните прогнози блоговете не се маргинализират покрай инвазията на социалните мрежи. Проучването показва, че 70.3% от активните потребители посещават блогове. 9.3% от хората го правят по веднъж на ден, 15% – 3-4 пъти седмично, 17.5% – 1-2 пъти седмично, а 21.6% – по-рядко от веднъж месечно.

Стр. 15

Leave a Reply