Жоро Торнев: Заради чалгата се разделихме със Слави Трифонов

в. Show | 06.01.2011

- Г-н Торнев. всяка година по Коледа програмите разочароват много, гафовете изобилстват, а хората открито негодуват. Тази година заложихте на нещо, което провокира много положителни отзиви – концерта "Коледна нощ в Операта".

- Основната отговорност за коледния концерт беше, че трябваше да се излъчи навръх Бъдни вечер – празникът, който ние сякаш, улисани в Коледа, забравяме, а всъщност от него започва цялата подготовка за Рождество Христово. Който е празник не на веселбата, не на гуляя, а на очакването. Идеята на "Коледна нощ в Операта" беше да го наречем в християнското смирение, което според мен е и основна християнска добродетел. Вярно е, че българинът обича да си хапва и да си пийва, и аз съм българин, и аз обичам да го правя, но има моменти, в които трапезата и гуляят трябва да отстъпват пред смирението и духовността.

- Прекият ви тв конкурент БТВ не успя да ви отнеме зрителското внимание с "Комиците", което вероятно считате за спечелена битка?!

- Факт е, че всяка телевизия си има своя идеология, но истината е, че аз тях не ги гледах. Но подочух, че колегите са правили някои работи на наш гръб от гледна точка на излъчената продукция.

- А какво ще кажете за Българската Коледа, която ежегодно се провежда под патронажа на президента Георги Първанов? Тази година тя направи впечатление не само с хуманната си цел, но и с факта, че на сцената липсваха естрадни певци, преобладаваха фолкпевици.

- Самият аз съм настроен твърде песимистично относно чалгата, но искам да ти кажа, че като зрител не ми беше приятно да гледам този концерт. Не ми хареса Българската Коледа, Изобщо тази чалга култура, която наблюдаваме и на която сме свидетели отвсякъде, изобщо не ми е по вкуса. Това е и една от причините, поради които навремето се разделихме и със Слави Трифонов.

- Можем ли да определим в такъв случай коя е най-разочароващата продукция, която видяхме по време на празниците?

- За да бъда честен, не съм гледал всичко, но аз пак ти казвам -цялото разбиране, което имах за тези празници, го пресъздадох изцяло в "Коледна нощ в Операта". Всичко останало, което се е излъчило, не е напомняло по нищо на този концерт, което е повече от показателно. Истината обаче е, че рейтингът на нашия концерт не е по-висок от този на "Комиците", но новогодишната ни програма бие по рейтинг всички останали. Но ако трябва да си говорим откровено, ти знаеш, че българинът е избрал гуляя. За гюбеци винаги има време…

- Като човек, който се занимава от години с телевизия, какво мислите за всичките тези благородни каузи, които освен позитивния призив за обществена съпричастност провокират и други мисли – че тв ефирът, или по-конкретно съответната медия, в крайна сметка ги използва, за да повиши приходите си?

- Правилна оценка. Аз мисля, че всичките тези благородни каузи просто се обезсмислиха. , Защото българинът не , може да стане, не може да му се вмени вината, която трябва да бъде отправена към държавата. Аз не искам да се чувствам вече виновен, че държавата не си върши работата относно каквито и да е наистина благородни каузи. Но когато срещу тези каузите май престават да бъдат толкова благородни.

- Ако бяхте министър или поне с правомощията на такъв, какво бихте цензурирали в родния тв ефир?

- Нищо, нищо не бих цензурирал, защото злобата поражда глад. Чалгата стана национална култура, защото имаше министри, които тръгнаха да я цензурират, когато тръгнаха да казват, че е лоша. В това е проблемът. Тогава нямаше и навръх Коледа тя да влиза в нашия дом. Просто министрите разбраха, че най-забраненото нещо е най-сладкото нещо.
***
Текст под снимка
25 декември 2010 г. фолкаджийката Емилия даде рамо на президентската инициатива "Българската Коледа"
***
31 декември 2010 г. Иван u Андрей бяха водещи на новогодишното шоу на Нова телевизия.
***
Август 2008 г. Слави Трифонов лансира ромската перла Софи Маринова като своя партньорка в дуети.

Стр. 14

 

Leave a Reply