Йово Николов: Цанков и Стоев не бяха журналисти

Vesti.bg I 2010-01-06

Титулуването на подобни хора за "хроникьори на мафията" е клише, което звучи съблазнително, но не е истина,казва редакторът от "Капитал" 

Йово Николов"Нито Георги Стоев, нито Боби Цанков бяха журналисти, а с това много се спекулира в обществото", заяви днес Йово Николов, един от лидерите на разследващата журналистика в България.
Чел съм някои от книгите на Георги Стоев, поглеждал съм и някои от статиите на Боби Цанков в "Уикенд" и там откривам

драстични фактологични грешки, разминавания и измислици,

обясни редакторът от седмичника "Капитал" в интервю за БНР.

Според него писаното от Стоев и Цанков, този вид литература, е много много по-близка до художествената измислица, отколкото документалната литература.

Титулуването на подобни хора за "хроникьори на мафията" е клише, което звучи съблазнително, но не е истина", каза още Йово Николов.

Цанков е една противоречива личност и ние много трудно ще разберем, ако изобщо някога разберем каква е причината за убийството му, посочи Николов.

Той напомни, че срещу застреляния има доста дела, а преди години е имало атентат срещу него. "Да градим версии на базата на един толкова сложен и задкулисен живот е много трудно", каза журналистът от "Капитал".

Също за БНР анализаторът и главен експерт в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов прогнозира неблагоприятен международен отзвук от убийството. Според него чуждите медии, без да са съвсем наясно с контекста около Боби Цанков ще пишат за "убит известен журналист" и това ще бъде лош сигнал за ставащото в България.

Безлов подчерта, че убийството е станало на място с няколко камери и пред свидетели, т. е. "би трябвало да има твърде много информация". Като най-реалистична се очертава версията Цанков да е бил убит заради писанията си в жълтата преса и за фигурите в престъпния свят, допълни експертът.

Проблемът, според Безлов, е тъкмо в това, че в тези писания "има

много измислени неща и нагаждане към конюнктурата".

Той нарече биографията на Цанков от последните няколко години "достатъчно шумна".

Анализаторът каза още, че има смисъл от "преса" на властта срещу престъпния свят, защото покрай двете групи арести по операция "Наглите" е бил отчетен спад на типа престъпления, свързани с насилие и на битови криминални престъпления.

В същото време Мартин Радославов, главен редактор на "Уикенд", седмичникът, който публикуваше т.нар. разкрития на Цанков, твърди вече в няколко изявления, че само при двама души е наблюдавал такава информираност за това, което се случва в подземния свят – Георги Стоев и Боби Цанков.

Вестник "Ню Йорк Таймс" пък пише днес, че

"влиятелен криминален журналист беше застрелян в България".

Цанков беше радио журналист, работещ по книга за местната престъпност, отбелязва изданието.И допълва, че в неотдавнашно телевизионно интервю Цанков бил дал детайли за дейността и споровете между няколко български и балкански престъпни лидери.

Смята се, че той се е срещал с Марко Милошевич, син на Слободан Милошевич, който го предупредил да не разкрива факти за каналите за контрабанда на цигари през България, пише "Ню Йорк таймс".

И допълва, че въпреки голямата роля на Цанков за изобличаването на българския подземен свят, около мотивите за убийството му има много неясноти.

В анализ на "Файненшъл таймс" се отбелязва, че за над 150 знакови убийства в България през последните десет години все още няма присъди.

Българските мафиотски групировки, оглавени от бивши полицаи,

се появиха през 90-те години на миналия век, когато страната се превърна в международен център за трафик на хора, наркотици и оръжия, посочва вестникът.

Според изданието вълната от поръчкови убийства след присъединяването на България към ЕС преди три години е резултат от желанието на босовете да елиминират конкурентите си, навлизайки в легалния бизнес.

Правителството на Бойко Борисов започна разследване на връзките между организираната престъпност и високопоставени политици по времето на предишното коалиционно правителство, оглавявано от социалистите.

Миналия месец в страната бяха арестувани 20 предполагаеми членове на банда за отвличания, отбелязва "Файненшъл таймс". 

 

Leave a Reply