Журналист ще търси архара на Първанов в Узбекистан

в. Утро, Русе | 2010-04-03

Живеещият във Франция български журналист Атанас Чобанов, създател и главен редактор на сайта " Рога и копита", набира средства за провеждането на експедиция в Узбекистан, която да тръгне по следите на митичния архар, свързващ се с името на президента Георги Първанов. Групата се организира през Фейсбук и апелира, който иска да помогне в начинанието, да поиска приятелство в социалната мрежа с Чобанов, съобщи Фрогнюз.
"Искаме да уличим Гоце в лъжа", заявява за сайта журналистът и напомня, че е изпратил на МВР и на главния прокурор сигнал по мейл, подписан с електронен подпис относно данни за извършено престъпление от Георги Първанов по време на своята официална визита в Узбекистан от 5 до 8 ноември 2008 г.
"В узбекските медии и в доклад на "Международната организация за защита на животните" IUCN се появиха подробни уличаващи данни за това, че по време на официалната си визита в Узбекистан българският държавен глава е ловувал на територията на Нуратинския държавен резерват и е убил овен-архар, вид вписан в Червената книга на защитените животни. Отвъд моралната страна на такова деяние, което ако е извършено от лидер на държава – членка на Европейския съюз, злепоставя както българската държава така и европейските ни партньори, настоявам да се разследват данни за извършен бракониерски лов на защитен вид, което по българския закон представлява престъпление по член 278 от НК", се казва в сигнала.

Стр. 9

Leave a Reply