Журналисти могат да кандидатстват за стипендия

Karieri.bg I Ангелина ГЕНОВА I 21.12.2010

Започна набирането на кандидатури за стипендиантската програма на световната информационна агенция "Ройтерс".

Програмата ще се проведе през 2011/12 г. в рамките на три, шест или девет месеца и ще даде възможност на около 25 журналисти от цял свят да направят разследвания по теми, избрани от тях самите, със съдействието на специалисти от Университета в Оксфорд.

Фондация "Томсън Ройтерс" осигурява пълно финансиране на одобрените кандидати, което включва разходите по пътуването и престоя в Оксфорд, както и стипендия в зависимост от продължителността на одобреното проучване.

Кандидатите трябва да имат минимум пет години опит в каквото и да е журналистическо направление и да владеят отлично английски език, писмено и говоримо. Срокът за кандидатстване е до първи февруари 2011 г..

Кандидатурите трябва да съдържат пълна автобиография и лично изявление, съдържащо личните журналистически ценности, основните тенденции в личната сфера на работа и кратко описание на това, с което кандидатът планира да допринесе за стажантската програма (до 500 думи).

В друг текст до хиляда думи пък трябва да се опише концепцията и целите на планираното от кандидата проучване. От фондацията подсказват, че приоритет ще имат тези предложения и журналисти, които са насочили изследванията си в областите, върху които работи институтът за изучаване на журналистиката на Ройтерс

Кандидатурата трябва да е подкрепена от две препоръки – от настоящ и бивш работодател.

Пишещите журналисти трябва да осигурят три преведени на английски език статии или репортажи, с посочени дати и заглавия. Кандидатите, заемащи мениджърски или редакторски позиции, които не разполгат с авторски материали, трябва да опишат работата си с не повече от 500 думи.

Журналистите, специализирани във аудио-визуалните репортажи, трябва да изпратят пример за работата си на видео/аудио касета или CD/DVD с максимална продължителност от 10 минути. Изискват се още кратко описание на материала и писмен превод на английски език. В друг текст до 500 думи трябва да се опишат програмите и проектите, в които са участвали аудио-визуалните журналисти.

Повече информация за конкурса можете да намерите тук.

Оригинална публикация

Leave a Reply