Журналистически умения, които все по-често стават част от света на PR

PR Kernel I 29.11.2011

Нюзрумът и връзките с обществеността търгуват с таланти помежду си от десетилетия насам. Напоследък обаче, повечето от талантливите кадри отиват в една посока – извън нюзрума и в полето на връзките с обществеността. След като тиражите на вестниците падат, журналистите търсят друга сфера, в която писането, интервюирането и критичното мислене се оценяват.

Докато журналистите сменят титли и заглавия, те запазват много от уменията, които ги правят успешни репортери, допринасяйки малко по-твърд новинарски фокус в често по-мекия свят на PR.

Ето и някои от уменията, благодарение на които успешните журналисти постигат успех в компаниите за връзки с обществеността:

Проверени факти, а не празни приказки и превземки

Прес-съобщенията са всеизвестни в редакциите с техните суперлативи и странни описания. Журналистите, много от които са прекарали половината си живот да редактират ненужни украшения от прес-съобщения, са експерти по премахването на тези детайли и доставянето на факти.

Нюх за новини

Журналисти, които имат години практика да убеждават редакторите си във важността на техните истории, разбират какво значи кратко споменаване във вестника и какво значи водещо заглавие на първа страница.

Те знаят как да промъкнат прес-съобщение на клиент в една по-голяма история, без да прозвучи насила или прекалено рекламно.

Това умение за интелигентни новини позволява на бивши журналисти да пратят прес-съобщение, което ще бъде одобрено от редактор или да пратят нова, гениална статия, която вестника, списанието или дадения уебсайт ще публикува веднага.

Критично мислене и отношения с клиенти

Често, това което клиентът иска да види в едно прес-съобщение, и това, което списание, вестник или уебсайт смятат за подходящо, са коренно различни неща. Бивши журналисти, които работят в PR фирми, могат да говорят с клиенти относно фактите и фокуса на прес-съобщението, което ще бъде отразено от новинарските организации.

Материалът е преведен от Abbi Public Relations Blog и се публикува под редакцията на PR Kernel

Оригинална публикация

 

Leave a Reply