Журналистиката не може без журналисти

в. Поглед | Андрей ВЕЛЧЕВ* | 2009-12-05

Андрей ВелчевТрудно ми е да повярвам, че днес всичко е материализирано до краен предел и че никои не се съгласява да стори нещо, без да получи полагащото му се за това парично обезпечение. Не се ли крие точно тук крахът на професията "журналист" и не печелят ли именно с това блогърите пред пишещите професионалисти? Защото за един блогър е важно да публикува, да бъде прочетен, разбран и оценен като човек с ясна гражданска позиция, да представи проблемите в обществото и да предложи решение за тях.
Не са малко тези журналисти, които допринасят за възхода на "журналистиката без журналисти", защото предпочитат в динамичното ежедневие да имат сигурно препитание, макар и с цената на своя морал и професионализъм, а ръководителят на медията, към която принадлежат да им диктува заглавието на публикацията за първа страница и за всяка следваща.
Ето тук печели блогърът. Когато журналистът спира да държи на името си и не може да си представи, че да публикуваш, дори да не ти бъде заплатено на мига за това, ще ти донесе печалба, но след време… Да си на свободна практика е страшно и опасно, но поносимо за онези, които наистина го могат.
Авторитетните отличия "Пулицър", раздадени за първи път през 1917 г. и до ден-днешен са смятани за еталон 8 оценяването на обективната и безкористна журналистика. На отличените се връчват по 10 000 долара, с изключение на наградата за публикации в служба на обществото, която носи на лауреата само златен медал.
Явно журналистите сме позабравили факта, че ние трябва да сме в полза на обществото.
Майсторството не се крие в това да вещаеш края на една или друга съставна част на масовите комуникации: преса, радио, телевизия или как новите интернет медии, ще погубят всичко. Професионализмът е там, където класическите медии се изменят според новите условия.
От нас зависи да сме журналисти, водени от основната идея, че трябва да сме в служба на обществото. Когато се бориш да си лауреата на златен медал на Пулицър, а не за 10 хил. долара, тогава журналистиката, няма да може без журналисти.

*Андрей Велчев е студент 2 курс в Нов български университет, МП журналистика", Председател на клуба на младия журналист към СБЖ

04.12.2009

Стр. 11

Leave a Reply