Журналистите Иван БАКАЛОВ, редактор на електронното издание e-vestnik.bg и Иван РАЧЕВ, редактор в сп. “Правен свят”: Алексей Петров и Бойко Борисов са ези и тура

в. Гласове | Димитрина ЧЕРНЕВА | 2010-02-19

Иван РАЧЕВ: Ако не разсекретят делото и съдебният процес не мине при открити врати, това ще е доказателство, че акция .Октопод" е театър.

Иван БАКАЛОВ: Делото срещу "октоподите" трябва да бъде открито.

Броени дни след ареста на Алексей Петров и операция "Октопод" версиите за случилото се продължават да набъбват лавинообразно. От парламента заваляха едновременно възторжени похвали, че държавата най-сетне е започнала война с мафията, и съмнения, че тази история е спектакъл с политически измерения. Всички политици обаче се оказаха еднакво невинни и недокоснати от пипалата на "Октопода". За борбата на МВР и правораздавателните органи срещу организираната престъпност преди и сега, както и за реакциите на българските политици и техните прикрити обвързаности с престъпния свят е разговорът тази седмица.

Смятате ли, че операция "Октопод" и арестът на Алексей Петров са вододел, който би довел до изясняване на истината за това кой кой е през последните 20 години? Г-н Рачев, вие казахте, че сте изненадан от факта, че властта е посегнала толкова нависоко.

Иван Рачев.: Бях изненадан дотолкова, доколкото хора от МВР посегнаха на Алексей Петров. Но според мен това изобщо не е първият такъв случай. Помните ли през 2003 г., когато Ваньо Танов беше шеф на РДВР в Русе, криминалистите погнаха т.нар. група на Илиян Пенев -Мацола. Става дума за 15-20 човека, които поне от 1994 г. държаха контрабандата, проституцията, дрогата – изобщо всичко в Русенския регион. Те бяха хора на Маджо, имаше събрани конкретни доказателства, в схемите участваха двама или трима съучредители и местни шефове на СДС плюс прясно подкараният към ареста Светослав Мичев от БСП. Имаше замесени хора от "Лукойл", имаше замесени хора от Плевен. Единия от тях – Людмил Конов – го застреляха с автомат. Конов беше съдружник на Васил Антонов, бивш депутат от БСП и много добър приятел на Румен Петков. Цялата тази разработка беше провалена от русенския окръжен прокурор Люлин Матев и от бившия шеф на Военна прокуратура Николай Ганчев. Ако правосъдието се беше разровило тогава, част от хвалбите днес нямаше да ги има. Вторият случай е наркоафера-та "Опицвет". Николай Велков, който сега е арестуван при операция "Октопод", беше собственик на пазарджишката финансово-брокерска къща "Юнона монета", която някак странно изпадна от делото. При обиска на тази финансова къща са намерени документи, които доказват, че част от инсталацията в "Опицвет" и таблетиращата машина са купени с пари на Кристиян Младенов. Младенов пък по това време е член на Управителния съвет на "Локомотив – София", чийто президент е Николай Гигов. Амфетамини-те е продавал ливанецът Адел Абдо Саркис, който по онова време, 1998-2000 г., не излизаше от президентството на Петър Стоянов. По-късно същият този Николай Велков влезе в надзора на Корпоративна банка, където са Цветан Василев и Ирена Кръстева, и стана юридически съветник на омбудсмана Гиньо Ганев. Така че изненада има, но мисля, че както тези два случая, така и случаят с Алексей Петров няма да бъде изяснен.

И двата случая, за които разказахте, впечатляват с преплитането на криминалния бизнес и политическата класа.

И.Р.: Естествено, нашата организирана престъпност е създадена от държавата. Няма как да не се преплитат. До 10 ноември 1989 г. нямаше социално-икономически, политически и обществени предпоставки за съществуване на организирана престъпна дейност в класическия смисъл на думата.

Ако това е така, каква е логиката политическата класа да допусне разплитане на обвързаностите между мафия и държава?

Иван Бакалов: Има логика, защото има политически борби и едните искат да разплетат далаверите на другите. Възможно е да излязат някои истински престъпления, някой да бъде компрометиран и евентуално вкаран в затвора. Алексей Петров сега е арестуван, но четох, че обвиненията са много слаби и вероятно съдът ще го пусне. Само че той вече е компрометиран. Говори се, че е завладял повечето публични домове в София. Завладял, обаче в какъв смисъл, как е организирано всичко това? Един публичен дом плаща на собственика си всеки месец. Той пък плаща на някакви служители, които пазят момичетата, плаща на някого в полицията и пр. Няма акция срещу проституцията, за която тези домове да не са информирани предварително. Ако има такава, тя е специално организирано изключение, като последната. Част от парите, които собствениците плащат, накрая отиват до един капо ди тути капи (бос на всички босове), който седи най-отгоре. Предполага се, че в някакъв момент, като човек силен в службите, Алексей Петров е станал такъв. Четох обвиненията за Митко Полицая, който плащал на Хамстера, а пък Хамстера на Алексей Петров. Въпросът е в това, че след като вече не е в ДАНС и е скаран с управлението на МВР, той вече не е силен и не може да бъде капо ди тути капи в този бизнес. Тъй като проституцията е нещо, което никой не може да изкорени, докато не бъде легализирана, на мястото на Алексей Петров ще дойде друг. Тези домове няма да бъдат затворени, тъй като там текат парични потоци. Тези парични потоци в бедна страна като България захранват и политиката. По закон партиите в България получават страшно малко пари от бюджета. И политиците, естествено, използват властта и влиянието си, за да взимат от тези парични потоци. Аз дадох пример с проституцията, но освен това има контрабанда на горива, има наркотици… Разбира се, тези пари минават през посредници, през зависимости. Те не стигат директно от дилъра до някой депутат например. От малките поточета се събира един по-голям поток, който отива нагоре. А там казват, че отнякъде някой давал.

Очаквате ли тази операция да изясни начина, по който се финансират българските партии? Самият Алексей Петров преди време обеща да проговори и да огласи някои от страшните тайни на прехода. Ще го направи ли според вас?

И.Р.: Ако започне да говори, ще обвини себе си. По наказателните закони той има право да не дава показания срещу себе си. Освен това, за да се разприказва, трябва да каже откъде има информацията, трябва да посочи източник. Поне засега източниците му са два – Николай Начев, бившият контраразузнавач, и Никола Филчев, бившият главен прокурор. И двамата не са нито следствени, нито обвиняеми.

Каква е истината за т.нар. частно МВР на Алексей Петров и за намерените папки с класифицирана информация в склада на басейн "Спартак", както твърди министър Цветанов? Смятате ли, че Алексей Петров е оставил тези папки там, след като е знаел за предстоящия арест няколко дни по-рано?

И.Р.: За да отговорим на този въпрос, би трябвало да знаем какво е имало там преди акцията и какво е намерено по време на акцията. Ако разсекретят делото и съдебният процес мине при открити врати, може да разберем нещо.

Заявихте, че обвиненията са много слаби и вероятно съдът ще пусне Алексей Петров. Министърът на правосъдието Маргарита Попова отправи упрек, че не може мярката "задържане под стража" да се използва, за да имат време разследващите да съберат доказателствата.

И.Р.: При дело за мярка за неотклонение не е необходимо да се прилагат кой знае какви доказателства. Мярката за неотклонение трябва да гарантира присъствието на следствения в България и евентуално да предотврати извършването на ново престъпление или укриване на доказателства. Много е важно да се разбере, че в момента полицията и прокуратурата трябва да съберат доказателства за това, че ако пуснат Алексей Петров, той ще извърши престъпление и ще попречи на разследването или ще избяга. А това нещо как ще го докажат? Тук разликата е много тънка. Той може да проседи така и две години в ареста и накрая да се окаже, че е невинен, и да му кажат: "Извинявай, станала е грешка". "Ние внасяме обвинения", казва Цветанов. Какви обвинения внасяш, ти внасяш данни, че той ще извърши ново престъпление и че ще попречи на разследването. Толкова. Нищо друго не се иска по мярката за неотклонение. Сега в момента има улики, те още не са доказателства. Те трябва да съберат доказателствата. Не може такова страшилище като Петров да бъде обвинено едновременно за рекет, контрабанда, проституция, пране на пари, търговия с влияние, отвличания и пр. Половината от Наказателния кодекс! Как ще ги докажат те? Та ако Алексей Петров беше такъв идиот, че да допусне срещу него да бъдат събрани улики за три дни, те щяха да го застрелят още през 1995 г. Не съществува такъв идиот в подземния свят, който да допусне да го арестуват след един месец работа.

И.Б.: Проблемът е, че цялата тази акция за октопода и неговите отрязани пипала е много пропагандна. Във вестниците човек научава за някакви лични интриги и взаимоотношения между Цветанов, Борисов и Петров. Има съмнения, че нещо не е наред и че се вдига шум за пред света, че водим голяма борба с мафията.

Откъде идват тези съмнения според вас?

ИБ.: Първо, липсата на достатъчно доказателства и второ, предисторията. Въпросният Петров лично занесе на Борисов някакъв доклад на ДАНС, на базата, на който той обвини бившия премиер Станишев, че е изгубил някакви доклади в Министерския съвет. Те имаха някакви контакти и нещо се сработваха, а сега изведнъж станаха врагове. Били са съдружници в някаква каратистка фирма, имали са някакви отношения в миналата си дейност като охранители. Съществуват факти, по които може да се съди, че има лични амбиции в акцията срещу Алексей Петров. При толкова оскъдни доказателства и при толкова много пропаганден шум започвам да мисля, че тези, които са истинската мафия и в по-голямата си част са незасегнати, сега седят доволно и се хилят – "Ето го мафиота, ние решихме проблема с престъпността и разковахме мафията".

Защо през 1999 г. Алексей Петров е бил внедрен като агент под прикритие в Националната служба за сигурност (НСС)? Как ще коментирате свадата около това кой точно е вербувал Петров в службите?

И.Р.: Ама той не е влизал в службите изобщо, разберете го! Да излезе някой и да каже: "Алексей Петров е влязъл в службите през 1999 г. и е направил това и това". Какво точно се е случило, след като той уж е влязъл в службите?

Нали се твърди, че е станал агент на НСС през последните дни на декемри 1999 г.?

И.Р.: Добре, той като агент на МВР ли прави предизборната кампания на Надежда Михайлова в Ловеч през 2001 г,? Него като агент на МВР ли го стреляха през 2002 г. или като мутра? Като агент на МВР ли е съдружник със Златко Баретата, който от една година е в ареста за контрабанда и трафик на наркотици? Освен това и Косьо Самоковеца беше нещатен сътрудник на НСС. Димата Руснака беше нещатен сътрудник на НСС. Две трети от убитите са сътрудничили.
И все пак неговият статут е по-различен от този на повечето герои с прозвища, които изредихте. Така или иначе, той е минал през най-малко четири български правителства. Партиите сега се замерват с компромати чий продукт е Алексей Петров.

И.Р.: Как четири правителства, той е в играта от 1993 г. В Асоциацията за гражданска самозащита, която е създадена през 1992 г., влизат Алексей Петров, Валентин Моллов, Петьо Блъсков. Това означава ли, че Алексей Петров тогава си е купил "24 часа" и "168 часа"? После неслучайно той става председател на Съюза за стопанска инициатива на гражданите (ССИ). Той си е вътре в киреча от самото начало на прехода. И преподава в УНСС. Ами ректорът на този университет сега е председател на ССИ.
Как коментирате реакциите на политиците във връзка с тази операция? Всички се разграничиха много категорично от Алексей Петров, включително Яне Янев, който каза, че никога не е имал нищо общо с делата на Петров и неговите партньори.

И.Р.: Никой няма да излезе и да каже "аз съм идиот". Същата е работата с тази нерегламентирана среща на Румен Петков. Ако някой прочете стенограмата от прословутото заседание на Парламентарната комисия по вътрешна сигурност от април 2008 г., ще види, че там Ваньо Танов казва ясно – Румен Петков се оказва онзи посредник, който трябва да помирява братя Галеви, Алексей Петров и Златко Баретата. Той не е отишъл на среща с Галев, уредена от Алексей Петров, той е отишъл да ги помирява. Това още не е разследвано.

И.Б.: Ние имаме най-удивителното МВР може би в целия соцлагер. Двадесет години МВР прелива в престъпността и после се връща обратно. Пример са братя Галеви, които са бивши барети. Такива са Златко Баретата, Алексей Петров и много други. При това говорим за официалното преминаване от МВР в бизнеса и обратно. А неофициалното, тези, които са напуснали и плащат на останалите вътре свои колеги? Алексей Петров напуска отряда за борба с тероризма…

И.Р.: Само че във Варна, което е много важно. Оттам е топлата им дружба с другаря Филчев. Помните ли аферата "Амигос"? Двамата съдружници на Пепи Амигоса, братята Мирянови, са полицаи. Иво Карамански навремето какво беше? Христо Величков, шеф на националната полиция, и Иван Иванов, шеф на издирването в СДВР, са тартори на Карамански. Карамански работи за тях в казино "Севастопол". После Христо Величков даже стана депутат от "Атака".

И.Б.: Реакциите на политиците са интересни и дават още един повод да мислим, че при ареста на Алексей Петров има намесена политика. Волен Сиде-ров е доволен и веднага поиска главният прокурор да снеме имунитета на неговия конкурент Яне Янев и да го разследва за връзки с престъпността. След това Румен Петков изчурулика, че Станишев трябва да ей подаде оставката, защото назначил Алексей Петров. После Камен Костадинов от ДПС заяви многозначително, че не бил доволен от работата на ДАНС при предишния парламент, когато те били в управлението, но сега оценява положително тази акция. Срещу ДПС, което е в опозиция, имаше страшни предизборни и следизборни закани от страна на Борисов. Оказа се, че те сега се чувстват комфортно и адмирират като опозиция действията на властта.
Споменахте за топлата дружба между Алексей Петров и Никола Филчев. Кога започва тя?
И.Р.: Според мен от 1992 г. Крепи се на интерес и на някаква зависимост, филчев е бил съдия във Варна. Не знам откъде да започна – схватката за "Джони Уокър", сблъсъкът за "Токуда", ямболската адвокатка, скандалът с Николай Колев, лека му пръст… Много са нещата. След скандал Филко Славов от барета отиде и стана шеф на сигурността във Върховната касационна прокуратура (ВКП). Филчев и Славов имат къщи в един имот на "Левски Спартак" на "Черни връх". Те са им построени от Алексей Петров. В първата си книга "Лъжата: Жан, Иван и другите" Тошо Тошев има цяла глава, която се казва "Срещи под дулата на баретите". Тошев пише нещо в "Труд", Филчев започва да го рекетира и през Анна Заркова си уреждат среща на кортовете на "Левски", където от едната страна са мутрите, бившите барети на Алексей, а от другата – въоръжените барети на Филко Славов. И тези тримата си говорят там нещо. Това е шизофрения. Още с излизането на тази книга и филчев, и Алексей Петров трябваше да бъдат изпозатворени, вместо да ходят да поздравяват Тошев. Имам хипотеза, че цялата тази галиматия срещу Алексей Петров по стар народен обичай може да цели очистване, пране на биография през съд. Страшни обвинения, един обективен съд, един обективен процес, бум-бум, човекът е невинен, хайде довиждане и край. И цялата му бизнес империя си остава. Защо не?

Смятате, че това е театър?

И.Р.: Защо да не е театър? Всичките минаха оттам. Дилян Дорон мина оттам, Иван Кочев – Чомбе мина оттам, "Мултигруп" няколко пъти минаха през това, Софиянски мина оттам три пъти. Кой не е бил съден и оправдаван впоследствие или разследван и оневиняван. Някой знае ли в тези 350 хиляди прекратени поради изтичане на давност следствени дела какво има? Къде е първият фалит на
"Балкан", къде е "Кремиковци", къде е петролният заем?
Добре, но все пак каква е разликата между Алексей Петров и Бойко Борисов? И двамата тръгват от охранителен и застрахователен бизнес. По-късно, както отбеляза Антон Кутев, разликите следват от това, че Сакскобургготски покани Борисов да стане главен секретар на МВР.

И.Б.: Знаете ли на какво ми прилича това, то е като с чалгата. Излизат някакви певици, слагат си силиконови цици и всички започват да им подражават. Като влезе една мутра в политиката, и другите мутри започват да слагат силикон, да се червят и да стават политици. Алексей Петров обяви преди три месеца, че щял да бъде алтернатива на Бойко Борисов. Това е комплексът на мутрата, която иска да стигне своя събрат. Да, ама Борисов не е толкова просто явление. Той има харизма, умее да говори, има излъчване.

Чарът и харизмата достатъчно основание ли са някой да влезе в политиката?

И.Б.: Един автор продаде книга с огромен тираж – "Тайният проект Бойко Борисов". Хипотезата е, че има някакъв проект за издигането на Бойко Борисов и че има кукловоди, които са го дърпали от самото начало, за да стигне дотук.

Вие как гледате на тази хипотеза?

И.Б.: Започнах да си мисля, че има нещо такова, че зад Борисов има някакви хора. В един момент реших, че това е царят, защото той го направи главен секретар. Но хайде да се върнем назад и да помислим – може ли всеки да стане охранител на Тодор Живков. Някой очевидно го е препоръчал. След това царят също го избра за свой охранител. Явно пак някой го е посъветвал.

И.Р.: Добре, нека да пораздрусаме малко черешата. Преди малко изредих част от хората, свързани с Асоциацията за гражданска самозащита – Алексей Петров, Валентин Моллов, Иван Бояджиев от МВР, Петьо Блъсков. Там има и едно лице -Томо Цветанов Борисов, който също е охранител. При първото идване на царя през 1996 г. го охранява Томо Борисов. Тогава, кой знае защо, царят е настанен в хотел "Глория палас", откъдето, кой знае как, му изчезва чантичката с документите, с джиесемите, с кредитните карти. Става един много тих и много бурен скандал. Хотел "Глория палас" по онова време е на Илия Павлов, на Маджо, на Стойне Манолов и на Васил Божков – Черепа. Изведнъж се оказва, че нашето момче Бойко Борисов веднага намира чантичката с всички документи на царя, връща му я и му става охрана. Това е. Оттам тръгва възходът.

Ще бъдат ли извадени покрай "Октопод" файловете на прехода, както призова Стани-шев, за да се види как са формирани охранителните и застрахователните бизнеси?

И.Р.: Какво да излиза, то всичко е ясно. Има търговски регистри, там всичко си пише. Ето "Първа частна милиция". Тя е на тогавашния заместник-шеф по национална сигурност на РДВР – Стара Загора Оник Калустян и на Емил Райков от Бургас. Емил Райков по-късно става съдружник с Бойко Борисов и с Румен Николов – Пашата в незаконната бургаска цигарена фабрика. Това си го пише. Ако Борисов искаше да ръчка срещу Алексей Петров, защо не ръчка за онзи случай, когато през 2001 г., по времето, когато беше главен секретар на МВР, хванаха израелците и вървя разследване, при което ставаше дума за 3 млн. лв., а според мен ставаше дума за хазартен туризъм и за пране на пари.

Е, защо не е ръчкал Борисов?

И.Р.: Защо не ръчка, защото са ези и тура. Това е. Сега какво се случва между това "ези" и "тура", че единият все пак започва да ръчка?

И.Р.: Какво се случи, когато Алексей Петров бастиса братя Галеви? Нищо. Делото е секретно. И това дело ще бъде секретно. Ако го разсекретят и съдебният процес върви при открити врати, това ще е доказателство, че е на път да се случи нещо срещу организираната престъпност. Всички далавери в съдебната система стават на закрити заседания и при секретни дела.
Смятате ли, че в резултат на тази операция ще настъпят някакви размествания на политическите пластове? Сидеров вече обвини Костов, че е произвел Алексей Петров в офицер, а той от своя страна му е обещал да не разкрива далаверите по време на неговото управление.

И.Р.: Ами нека се фокусираме върху Волен Сидеров и "Атака". Първият шеф на "Атака" в "Надежда", Пело Стоев, е съосновател на ВИС-1. Любомир Бакърджиев, шофьор на Волен Сидеров при инцидента на магистрала "Тракия", е сикаджия от Перник и Радомир. Слави Бинев, евродепутат от "Атака" – каратист, Асоциация "Защита", Карамански и т.н. От друга страна – Костов, Славчо Христов, Маргините, кръгът "Олимп". Съюзът на бившите барети винаги е играл някаква буферна рола между СИК u ВИС, доколкото изобщо е имало нужда от такъв буфер. Не знам защо Иван Костов се радва толкова на тази акция, та дори твърди, че сме щели да учим имената на участниците в учебниците по история.

И.Б.: Възможно е да има размествания на пластовете, но не съм видял компрометиран политик, който да си е подвил опашката. Може би единственото изключение е Жан Виденов, който се скри. Другият, който постъпи по подобен начин, е Филип Димитров. И двамата си отидоха заради страшно недоволство на хората. А останалите? Вижте Румен Овчаров. Той беше министър в едно провалено правителство и вицепремиер във второ правителство, от което беше изхвърлен от самия премиер заради съмнения за корупция. И този човек надига глава – "няма, аз не излизам от политиката, ще променям БСП". Един политик е загубен, когато изгуби обществена подкрепа.

Ще се случи ли това и на Бойко Борисов, ако тази история бъде покрита и заровена?

И.Б.: Волен Сидеров сам се изложи в самолет на "Луфтханза". Човек каквото си направи сам, никой друг не може да му го направи. Като видя, че ще го съдят в Германия, отиде и се извини. Всички тези неща медиите ги цитират, а хората ги четат. В един момент неговото влияние ще се свие или ще се срине напълно и той ще остане извън парламента, както се случи със Сакскобургготски. Какъв е случаят при Борисов? Засега той е Тефлонов, каквото и да става, той е, няма алтернатива на хоризонта, не се вижда друг. Да, но и той натрупва негативи. Хората вече виждат, че много приказва, обръща си мнението на 180 градуса, днес каже едно, утре го отменя и т.н. Подобни показни и пропагандни акции няма да помогнат. Всъщност те неслучайно са такива. Хората са зажаднели да видят борба с престъпността и той им дава зрелище чрез медиите. Но освен зрелища ще трябва и хляб и ако няма икономическа промяна, настроенията към Бойко още през пролетта може да се окажат доста различни.

И.Р.: Ако от тази операция не излезе нищо, ще каже, че Цецо е виновен. Това е единствената политическа нестабилност, която очаквам да се случи. Възможно е Цветанов да се окаже грозно подведен от някои негови хора, подобно на бившия главен секретар на МВР Илия Илиев. Тази операция е като всички останали. Няма разлика дали са братя Галеви, дали е Алексей Петров. Освен това, ако искаха никой да не им пречи, щяха да вкарат в ареста и Николай Начев, който е бивш шеф на икономическото направление в НСС, изгонен оттам за чадъросване на Косьо Самоковеца, така изгонен, че става шеф на националната сигурност в РДВР – София, Филчев също щеше да е вътре, а и други хора от ВКП.

А какво се случва сега в ДАНС, там остана лобито, с което толкова си противоборстваше Алексей Петров? Как коментирате тезата, че операция "Октопод" е лична вендета?

И.Б.: Още един повод да кажа, че има нещо съмнително в тази акция. Неговият съперник Иван Драшков е зам.-председател на агенцията. Въпросният Драшков е сложна смесица между сталинизъм и съвременен ченгесарски бизнес. Синът му е на 26 години, но има комплекс от 80-100 апартамента, който струва милиони. Казват, че бил взел кредит. Смятам, че няма банка в България, която да даде такъв кредит, при това без ипотека, без нищо. Освен ако някой не е показал в банката една папка. Братът на Драшков пък продаде имот с фалшивия подпис на Бойко Борисов.

И.Р.: Е, да, ама кой го купи? Емил Димитров, който е депутат от ГЕРБ, и Славян Теофилов, който е сикаджията на Слънчев бряг и беше на трето място в бургаската листа на РЗС.

От ДСБ поискаха да бъде арестуван и разследван бившият главен прокурор Никола Филчев, който беше избран по време на управлението на сините. Всъщност как беше избран тогава той?

И.Р.: Ама как избран, той беше назначен. След скандала с Бойко Рашков и разсипването на следствието през 1998 г. имаше последен срок за попълване на новия Висш съдебен съвет (ВСС). Йордан Соколов предлага зад гърба на парламентарната група Евелина Попова, която по онова време е окръжен прокурор на Плевен. Заедно с Румен Петков и разни други хора тя е съучредителка на фондация "Кайлъка". Сините талибани на Йордан Соколов в парламента – Петър Рафаилов, Димитър Абаджиев, Иван Димов и още някои, избират Евелина Попова във ВСС, тя предлага Филчев и те го избират. По това време диагнозата на Филчев, която по-късно Иван Григоров размаха, се намира в Израел, където той ходи на лечение и процедури.

Иван Костов има ли някакво отношение към този избор?

И.Р.: Нали Костов назначи Филчев за заместник-министър на правосъдието. Мисля, че покрай диагнозата сините смятаха, че ще го контролират. По това време вече се знаеше за брата на филчев и контрабандата на антики, освен това имаше и едно смачкано дело за това, че Филчев е бил жена си в автобус на автогара "Юг". Плюс още няколко скандала посред нощ с катаджии, полицаи и т.н.
Ще се стигне ли дотам да бъде обвинен бившият главен прокурор? Това е едно от лицата на прехода, за които се твърди, че разполагат с информация и компромати за немалко политици.

И.Р.: Би трябвало да тръгне поне разследване. Първият сигнал е през май 2000 г., когато Филчев каза в парламента -"всички знаем кой ограби България, 20 млрд. лв. от приватизацията, какво се смеете вие там в лявата част". Година и половина по-късно извади оня списък с 42-ма души, бивши министри, началници и т.н., от които една трета бяха червени, а другите сини.

И.Б.: Случаят с Филчев за СДС е подобен на този с Татарчев. Два пъти последователно настъпиха мотиката. И двамата тежко некомпетентни, Филчев се заиграва с мутрите по същия начин, по който Татарчев се заиграваше с тях и купонясваше с Карамански.

И.Р.: ДАНС и МВР могат да свършат работа, ако докажат или опровергаят слуха, че Алексей Петров и дъщерни производни компании са получили обекти за строителство в Астана, новата столица на Казахстан, докато Филчев беше посланик там. Говори се, че имат и обща таксиметрова фирма в Астана.

Как коментирате разминаването в изказванията на вътрешния министър и на главния прокурор във връзка с акция "Октопод"?

И.Р.: Главният прокурор е предпазлив и е много прав да не говори нищо. Не е важно сега да приказват, важно е после да се види какво е събрано и ако се стигне до процес, той трябва да е открит. Ако не се стигне до процес, МВР и наблюдаващите прокурори трябва да излязат и да кажат: "Ние не успяхме в това и това, смятахме така, обаче истината се оказа друга", както е в САЩ и в Западна Европа. Там не ги е срам да си признаят, че не са успели да докажат нечие престъпление .

И.Б.: В българското общество нагласите са тоталитарни. Смята се, че е достатъчно да посочиш някого, да кажеш, че е бандит, и той моментално да бъде прибран. Хората са недоволни и се връзват на тази кукичка, дето я пуска Бойко Борисов – "ние ги хващаме, те ги пускат". Те ги пускат, защото няма доказателства. В САЩ знаят къде живее шефът на мафията, ФБР дава годишно по няколко милиона долара да го подслушва и следи. Той е на свобода и го дебнат, докато дойде моментът да го хванат за нещо и да го вкарат в затвора. Така, джастапраста като при Сталин, не може. Принцип от римското право е "по-добре десет виновни на свобода, отколкото един невинен в затвора". У нас нагласите са обратни. По-добре десет невинни в затвора, отколкото един виновен на свобода.

И.Р.: Не, по-добре десет някакви си в предварителния арест, а после кой откъде е.

Можете да прочете пълната версия на интервюто в glasove.com

Стр. 7, 8 – 9

Leave a Reply