Журналистите излязоха в подкрепа на Генка Шикерова

www.vesti.bg  I 04.04.2014
 
 Над 100 журналисти от различни медии се събраха пред МВР тази сутрин, за да изразят подкрепа за колежката си Генка Шикерова, чийто автомобил беше запален преди дни за втори път. Сред журналистите бяха Виктор Николаев и Анна Цолова, които работеха с Шикерова преди да се преместят в Нова ТВ. Дойдохме тук, за да окажем граждански натиск министерството да си свърши работата. Заплашена е една бременна жена, заплашен е един журналист, но тази заплаха е за всички нас, коментираха двамата водещи.
Сред присъстващите бяха и Юксел Кадриев, Миролюба Бенатова, Иван Бедров, Росен Цветков, Анна Заркова, Силвия Великова, Велислава Попова, Росен Босев, Галя Прокопиева, проф. Нели Огнянова и др.
 
Генка Шикерова също дойде на журналистическото събиране. С ярка и решителна усмивка тя изрази благодарността си за подкрепата на присъстващите. "Трогната съм от човешкото отношение и съм тук, чудих се дали да дойда, защото не обичам да бъда център на вниманието, но позицията ми е принципна. Аз съм против всякакъв вид репресии, независимо дали са над обикновени граждани или журналисти", заяви тя.
Чрез свой служител министърът на вътрешните работи Цветлин Йовчев отправи покана към дошлите журналисти да излъчат 10-ина свои представители, които да “се качат при него” и да се запознаят с развитието на разследването по случая. Журналистите отказаха, тъй като няма ясен принцип, по който да излъчат представители, и настояха министърът да слезе при тях. Шумни викове "оставка", идващи от няколко граждани, присъединили се към протеста на журналистите, заглушиха думите на представителя на МВР и той се прибра в сградата.
Представители на над 15 медии се събраха пред сградата на областната дирекция на МВР в Пловдив в знак на солидарност към Генка Шикерова, предаде Дарик радио – Пловдив.
 
Журналистите се обединиха под обща декларация, адресирана до вътрешния министър Цветлин Йовчев и главния прокурор Сотир Цацаров. Шефът на полицията в Пловдив Пламен Узунов прие в кабинета си журналистите и обеща да се погрижи декларацията да стигне до вътрешния министър Цветлин Йовчев. Той осъди категорично актът на насилие срещу Генка Шикерова и подчерта, че е сигурен, че колегите му в София правят всичко възможно да разрешат случая с палежа на автомобила на Шикерова.
Вчера Съветът по електронни медии (СЕМ) разпространи декларация, с която изрази загриженост от "задочната заплаха" срещу журналисти, а главният прокурор Сотир Цацаров призова МВР да си свърши работата и привика на изслушване служителите, работили по досегашните неразкрити случай на заплахи срещу журналисти.
 

Leave a Reply