Журналистите от RFI на протест

в. Поглед | 2009-12-18

Твърдят, че скритата приватизация на радиото а подготвяна отдавна

RFI RadioЖурналистите от Радио Франс Интернационал-София (RFI) протестират срещу необоснованото, според тях, от юридическа гледна точка, решение на СЕМ. Това се посочва в декларация на радиото във връзка с решение на СЕМ да измени индивидуалната лицензия за радиодейност за област София на "Софмедия Броадкастинг” ЕООД.
На закрито заседание тази седмица Съветът за електронни медии (СЕМ) реши радио RFI да стане радио "Фокус". На заседанието не бяха допуснати представители на Асоциацията на Българските радио и телевизионни оператори (АБРО), според които СЕМ узаконява скритата приватизация на RFI.
Собственикът на "Фокус" Красимир Узунов заяви пред "Всеки ден", че варненското дружество "Софмедия Броадкастинг" ЕООД е собственик на честота на RFI, а на тази честота ще се излъчва програмата на радио "Фокус". Узунов уточнил, че "най-вероятно ще се делят приходи от реклама", но в никакъв случай "не може да става въпрос за скрита приватизация". Новото радио няма да е има формат на радио за богословски теми, но по него ще се излъчват директно литургии, допълни Красимир Узунов и изтъкна, че"няма да се чака дълго", за да стартира програмата на радио "Фокус" на честотите на радио RFI.
"Политически интереси може би стоят зад решението на СЕМ да разреши на честотата на радио RFI – България да започне да се излъчва радио "Фокус", заяви пред радио "Дарик" ръководителят на медийната програма на фондация "Конрад Аденауер" Дирк Фьоргер. По думите му липсата на прозрачност в ситуацията прикрива реалните мотиви и интереси.
Според Асоциацията на радио и тв операторите (АБРО) обаче се променя се само лицензът, а се "узаконява смяна в собствеността, която юди до преустановяване дейността на радиооператор, станал символ на българския преход .
Журналистите от RFI – Шфия не са били уведомени нито за спирането на тяхната програма, нито за старта на излъчване на радио "Фокус". Те публикуваха на сайта на радиостанцията декларация, в която се обявяват срещу решението на СЕМ.
 

Стр. 5

Leave a Reply