Журналистки без граница

сп. Тема | 2009-12-20 

Софийското радио К2 чества първия си рожден ден като единственото, в което нонстоп се говори за политика и за обществени недъзи

Софийското радио К2 отпразнува първия си рожден ден с номинация за наградата "Човек на годината". Отличието се присъжда от Българския хелзинкски комитет за принос в защитата на човешките права. Връчването му става навръх Международния ден за правата на човека. Сред условията да те номинират е човекът или организацията да са се отличили с гражданска позиция. В крайна сметка отличието тази година взе учредителката на Центъра за защита
правата в здравеопазването Теодора Захариева. К2 обаче се оказа забелязано още преди да е навършило и първата си година.
Радиото изумява с това, че в ефира му се говори непрекъснато за политика и за обществени недъзи. Преди време маркетолозите в страната обявиха, че подобен радиоформат в България е невъзможен и че станциите за политика у нас са осъдени да изчезнат или да се превърнат в нещо друго. Тезата им междувременно бе подкрепена и от трансформирането на иначе мощното национално "Инфорадио" в нова музикална верига.
К2 вече се прочу и с това, че негови гласове са бившата водеща в БНТ Клара Маринова, журналистката от българската секция на ВВС Светломира Димитрова, работилите в зората на демокрацията във вестник "Демокрация" Спасиана Кирилова и Силвия Стефанова, Ива Николова – все журналистки, видели сами повечето от нещата, за които гостите им в студиото са дошли да говорят.
"Връх К2 е известен с това, че е единственият с височина над 8000 метра, към който няма лесен маршрут – поясни как е избрала името собственичката на радиото Илиана Беновска. – В този смисъл той е значително по-труден от първенеца на планетата Еверест. Хората у нас все по-малко вярват в истината и отдавна са се отказали да изкачват трудните й склонове. Радиата пък се превърнаха в безпаметно шоу и безлична музика. Нашата цел е да върнем нормалното общуване и рационалните позиции на свободни граждани, рефлекса към свободата. Правим го по всички правила на модерните журналистически стандарти – в живи интервюта и дискусии с различни гледни точки."

Стр. 57
 

Leave a Reply