Журналистът Росен Босев от “Капитал” е отличен с награда за достъп до информация

www.dnevnik.bg | Христо ХРИСТОВ | 28.09.2010

Журналистът от "Капитал" Росен Босев беше отличен с наградата "Златен ключ" за най-активен представител на медиите при използване на правото за достъп до обществена информация. Той получи наградата за упоритостта и последователността в използването на Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) и като един от авторите на поредицата от статии "Дом за техните деца", с които бяха направени разкрития за сериозни конфликти на интереси и нередности сред висши магистрати.
Росен Босев отстоява правото си на информация и в редица съдебни дела срещу институции, които отказват достъп до информация, негова е и битката за откритост на сделката на правителството с "Майкрософт" за пакети софтуер за държавната администрация. Босев получава наградата "Златен ключ" за втори път – първият е през 2008 г., а през 2007 г. е отличен с грамота.
Призовете се присъждат от жури, избрано от фондация "Програма достъп до информация". За осми пореден път неправителствената организация връчи своите награди на специална церемония на 28 септември, утвърден като международен ден на правото да знам.
Като най-активен гражданин беше отличен д-р Георги Литов от Пловдив за последователността и упоритостта в търсенето на информация за третирането на бездомните кучета в общините Пловдив, Перущица, Асеновград, Хисаря и Стамболийски.
Д-р Литов е използвал процедурите на Закона за достъп до обществена информация, за да получи данни за овладяване на популацията на бездомните кучета в периода февруари 2008 – май 2009. Той води съдебни дела срещу получените откази. Основанието за търсенето на информацията е, че са избити хиляди кучета в нарушение на Закона за защита на животните.
Асоциация на парковете в България беше наградена като неправителствената организация, използваща ЗДОИ за търсене на информация, свързана с околната среда, обжалване на откази за достъп до обществено значима информация и активно популяризиране на установените нередности.
Община Бургас получи приза за институция, организирала най-добре предоставянето на информация за граждани. Тя е изпълнява отлично задълженията за публикуване на обществена информация, а електронната й страница дава пълна и лесна възможност за ползване секция "Достъп до информация". От общината в морския град отговарят на заявления за достъп до информация по електронен път в срок.
Антинаградата "Златен катинар" за най-затворена институция за достъп до информация за 2010 г. беше присъдена на община Златица. Тя е една от двете общини в България без интернет страница. Местната администрация е отказала да предостави информация за проект, целящ постигане на прозрачност на общината, за което срещу нея се води дело.
"Срамота" в негативната категория получи Столичната община за мълчаливи откази на заявления за достъп до информация и лошата организация при отговори на заявления на граждани.
Антинаградата "Завързан ключ" за най-абсурден или смешен случай на достъп до информация беше присъдена на окръжна прокуратура във Варна.

Оригинална публикация

Leave a Reply