Жълтата гостенка

в. Капитал | 2010-03-13

Фалшивата реплика за "младия милиардер" тръгнала от жълт вестник, осъден за клевета

Репликата за "младия милиардер", която взриви политическия мир в страната, е била "вкарана" в устата на вицепремиера Симеон Дянков с помощта на жълт вестник и клюкарски интернет сайт, показа проверка на "Капитал".
Самият Дянков на няколко пъти отрече да е изричал скандалната фраза. Той стори това още в "Шоуто на Иван и Андрей", след което го е повторил и при срещата си с президента Георги Първанов, както личи от стенограмата. В отворено писмо водещите Иван и Андрей заявиха, че цитатът е бил взет от "различни интернет сайтове", като след избухването на скандала 90% от публикациите били изтрити.
Статия под заглавие "Симеон Дянков разкри, че Първанов е млад милиардер", е качена за първи път в сайта kliuki.bg на 19 октомври 2009 г. Проверката на "Капитал" показа, че собственик на домейна е Георги Календеров, който стои и зад регистрацията и на друг подобен сайт – razkritia.com. Календеров е от Пловдив. Представя се като "журналист, кинокритик, прозаик". Работил е в пловдивския вестник "Марица" и като журналист на свободна практика в различни издания.
"Капитал" се свърза с Календеров. Поискахме да разберем кой е първоизточникът на информацията за "младия милиардер". Отговорът му беше, че статията е била препечатана от в. "Папарак". След нашето запитване в статията на kliuki.bg беше добавено липсващото преди това позоваване на източника.
"Папарак" е един от малкото жълти вестници в България, осъдени за клевета. Преди години издателят му Александър Стоилов беше осъден от Пловдивския окръжен съд да плати 80 000 лева на Слави Трифонов за тиражирани по негов адрес клевети. Според изданието шоуменът системно употребявал наркотици, организирал в дома си оргии, страдал от левкемия и възнамерявал да си имплантира златна ноздра. До редакционното приключване на броя Стоилов не беше открит за коментар. Посочените от него телефонни номера на фирмите му се оказаха невалидни.

Стр. 39

Leave a Reply