Жълтите вестници разбъркаха пазара на ежедневници

в. Дума | 25.07.2011

 

"24 часа" и "Труд" изпаднаха от челната тройка по тиражи

 

Наканите на издателите на двата нови ежедневника "България днес" и "Всеки ден" да разбият пазара са на път да се окажат верни. Двата вестника стъпиха на българския пазар едновременно на 4 юли и по-малко от месец по-късно резултатите от стратегията им са налице. Класическите и добре познати вестници направиха рокади не само в персонала си, ноив бройките, които печатат. Така след намесата на двете нови издания най-голям тираж произвежда вестник "ТелеГраф", който излиза с близо 140 000 бройки. Веднага след него обаче са успели да се намърдат едва прохождащите нови таблоиди. "Всеки ден", който е под шапката на "Нова българска медийна група", се стреми да достигне до 81 000 домакинства. Според различни източници Огнян Донев и Любомир Павлов, които стопанисват "България днес", печатат по около 76 000 издания дневно. По този начин двамата собственици оставят на заден план другите вестници от медийната си група и разместват подреждането на ежедневниците. "24 часа" и "Труд" тотално изпаднаха от челната тройка по тиражи. "Труд", който дълги години бе най-тиражният вестник, е паднал до четвъртата позиция, а за петата "24 часа" се бори с конкуренцията на "Стандарт." Твърденията, че читателите на вестници намаляват, биват оборени от различни статистики, които сочат, че не само има стабилизиране на пазара, но и леко повишаване на хората, които си купуват вестници. Много проучвания сочат, че по-големият интерес към жълтини и клюкарски издания поставя смятаните за сериозни вестници в незавидни позиции. Въпреки големите си тиражи, по-лековатите издания обаче не биват възприемани толкова сериозно от читателите си и лидери на доверие си остават "по-консервативните" и познати стари издания, показват няколко юнски изследвания.

Стр. 5

2 Responses to “Жълтите вестници разбъркаха пазара на ежедневници”

  1. Георги Says:

    Сътресенията на вестникарския пазар са очаквани. Летящият старт на в.”България днес” обаче не е за сметка на “Труд” и “24 часа”, тъй като се купуват от различен тип читатели.

  2. Братан Says:

    Сега е времето на жълтата преса и затова неслучайно издателите от конкуриращите се прес групи пуснаха на пазара всекидневни таблоиди. Според мен, в.”България днес” скоро ще оглави класацията…

Leave a Reply