Качественият PR струва скъпо

сп. Sign Cafe | 04.12.2010

Към края на годината, едни правят тихи равносметки за миналото, а други кроят смели планове за бъдещето. Ние, като екип от непоправими оптимисти, решихме единодушно, че ще гледаме смело напред. Неслучайно именно бъдещето на PR беше темата на нашия разговор, с Лу Капоци един от специалните гости на заседанието на 1ССО (International Communications Consultancy Organization), организирано в началото на ноември в София, по покана на БАПРА.
Лу Капоци е бившият председател на ICCO. Неговата кариера се свръзва с PR компаниите ‘Publicis’ и ‘Manning, Selvage t Lee’. Към момента той е професор в New Уогк University и преподавател no PR.
"Какво е бъдещето на PR? Голямо. Това е категоричното ми мнение. След кризата, която остави отпечатък върху всички форми на съвременен бизнес, оттук нататък пътят е само един и той е "светло бъдеще за специалистите по PR". Разбира се, всеки един от нас ще трябва да направи своята професионална крачка "напред" сам. В този случай бих казал, че вие тук в България имате известни предимства, защото специалистите на запад имат минало, имат и предразсъдъци, които понякога се оказват повече пречка, отколкото помощ. Вие тук развивате PR сравнително отскоро и затова бихте могли по-лесно и гъвкаво да се адаптирате към новите форми на PR и техните изисквания."
"Това, което трябва задължително да научат големите бъдещи PR специалисти, е да имат по-високо самочувствие и професионална самооценка. Докато PR бизнесът оценява себе си в пъти по-ниско от рекламния, няма как да получим уважението на всички публики, такова, каквото го имат рекламистите например. За сравнение, в САЩ един рекламист получава средна заплата от 350-400 000 $, докато специалист по PR получава средно 60 000 $. Сами преценете, кой от двамата би бил лидер на мнение и чия дума ще се чува повече. Ето това е нещо, с което бъдещите PR специалисти трябва да се преборят."
"Най-голямото предизвикателство пред PR агенциите в бъдеще ще бъдат две неща. Едното е излизането от сянката на известността на големите марки. Те., когато кажеш, че работиш за IBM, например, всички знаят за какво говориш. Кажеш ли, че работиш в някоя PR компания, вероятността хора, които не се занимават с нашия бизнес, да разберат къде работиш, е много малка. Второто е: да се преборим за големи бюджети и да започнем да ги харчим качествено, без да опитваме да спестяваме на клиентите си суми за PR. Крайно време е всички да разберат, че качественият PR струва скъпо -толкова, колкото и качествената реклама."

Стр. 70

Leave a Reply