Как да изберете правилната PR агенция за вашите дигитални комуникации

www.prkernel.com | 10.09.2010 

PR агенциите се променят. Те вече не са отговорни само за управлението на вашата репутация чрез традиционни медийни канали. Технологиите и интернет разширяват услугите, които PR агенциите предлагат, включващи маркетинг в социалните медии, оптимизация за интернет търсачки и дори блогинг, уеб дизайн и уеб разработки. Но как да изберете правилната PR агенция за управление на вашия дигитален маркетинг? След всичко досега, нещата бързо се промениха през последните години. Затова, вие трябва да сте сигурен, че агенцията която наемате е технологично добре подготвена и може да осигури услугите, за които твърди, че предлага.
Не е изненада, че много PR агенции, които твърдят, че могат да предоставят дигитални комуникации, не предлагат най-добрите услуги. Това е така, защото някои агенции може да се опитват да прилагат същите традиционни маркетингови техники към новите онлайн медии, а това просто не работи.
Как може да изберете правилната PR агенция за вашият собствен дигитален фокус? Предлагаме ви нашите топ съвети за това, как да изберете агенция, която ще ви предложи най-добрите дигитални комуникации за вашия бизнес.

Направете ваше проучване

Красотата на интернет е това, че вие може да направите собствено проучване на всеки или за всяко нещо. Напишете името на която и да е PR агенция в Google или Bing и вижте колко пъти те се появяват в резултатите. Ако те са навсякъде под различни форми, профили в социални медии, онлайн общности и др. – тогава е безопасно да се каже, че те са наясно със задачите си.

Проверете акаунтите на агенциите в социалните медии

Следващата стъпка е да разгледате акаунтите на агенциите в Twitter, Facebook и LinkedIn. Това наистина е ключова точка. Ако една PR агенция единствено публикува материали за самата себе си и не се обвързва в никакви онлайн дискусии, тогава бягайте бързо! Това е традиционна PR агенция, която не е наясно с новите уеб тенденции. Все пак, ако една PR агенция има много последователи и разбира това, че социалните медии са за взаимодействие, то вие сте на прав път. Проверете колко често те ъпдейтват профилите си; обмислете кой и какво следват и кой следва тях; бъдете сигурен, че те се обвързват с други потребители, вместо да непрекъснато да прокламират дейността си и проследете дали те са наясно с оптимизацията в социалните медии. Динозаврите са лесни за откриване и едва ли ще сбъркате.

Анализирайте тяхната оптимизация в интернет

Помислете за ключовите думи на една PR агенция… Например “PR агенция Cheshire” или “PR агенция Stoke-on-Trent” – напишете ги в Google. Къде се появяват? Ако са номер едно, това е добра индикация, че те са наясно с тенденциите, когато стане въпрос за SEO. Защото връзките с обществеността са новата оптимизация в интернет. Онлайн оптимизацията върви ръка за ръка с онлайн пиара и формира част от вашите off-page SEO усилия. Ако PR агенцията, която проучвате не може да бъде открита по прости ключови думи, това е много ясна индикация, че фирмата не е наясно с новите технологии. Ако тя присъства на първа страница от резултатите, направете по-дълбоко проучване. Вижте дали те излизат чрез термини като “PR агенция” например. Добър знак ще бъде резултат на първите три страници.

Попитайте ги за техния онлайн PR фокус

Прес-съобщенията са презентация на факти и нещо, което е пратено на журналистите с надеждата да го отразят. В тези дни, прес-съобщенията се пращат и на офлайн и на онлайн медиите. Попитайте PR агенцията, която сте избрали. Ако те не споменат изработване на SEO ориентирани прес-съобщения, те със сигурност не знаят какво да правят.

Прегледайте тяхната работа

Разгледайте клиентите на различни PR агенции и вижте кои акаунти в Twitter и Facebook биват следени. Ако агенциите отново наблягат на прекаленото си изтъкване и рекламиране, твърде е вероятно да правят това и с вашия бизнес. Вие определено нямате нужда от това.

Преценете техния социално-медиен фокус

Ако се срещнете с потенциална PR агенция и те твърдят, че могат да ви осигурят хиляди последователи в Twitter или “харесвания” във Facebook, бягайте далече. Това не трябва да бъде най-важното нещо. Социалните медии са предназначени за изграждането а общност, обвързване с клиенти и взаимодействие с тях. Това може и да не е целта на вашия бизнес в социалните медии. Една истинска дигитална PR агенция ще ви посъветва кои са важните нужди на бизнеса ви.

А какво става при блогинга и запазените права в интернет?

PR агенции, които са на върха в момента, със сигурност ще имат SEO обучени копирайтъри в техния екип. PR агенции, които напълно разбират дигиталните комуникации, ще знаят как да поставят материал във вашия блог, уебсайт или дори във вашите акаунти в социалните медии. Попитайте тези агенции дали имат добри SEO специалисти.

Изискайте да видите конкретни примери

Накрая, попитайте за някои конкретни примери където дигиталните комуникации на тези агенции са успели да измерят резултатите и кампаниите са имали успех. Важно е да изберете агенция, която се чувства напълно комфортно с нейните онлайн успехи. Няма място за криене в онлайн пространството и вие бързо ще може да видите влиянието на тези агенции и дали то е помогнало за успеха на техните клиенти.

Материалът е преведен от Boomerang PR и се публикува под редакцията на PR Kernel

Оригинална публикация

Leave a Reply