Как да си намерим работа в ИТ индустрията?

Телерик I 13.01.2012

Безплатен семинар на Telerik Academy помогна на начинаещи софтуерни инженери да се подготвят за кандидатстване за работа

Семинар на тема „Работа в ИТ индустрията“ събра близо 250 млади софтуерни инженери, представители на водещата технологична компания Телерик и собственика на jobs.bg, Пламен Вушев в новооткритата учебна зала на Академията на Телерик в София на 12.01.2012.

Организатор на семинара беше Telerik Academy – лидер в предлагането на алтернативно обучение за софтуерни специалисти в България. Семинарът бе открит от Христо Георгиев, Мениджър Human Capital в Телерик АД. През първата част от събитието Пламен Вушев разказа какви са тенденциите в търсенето и предлагането на работа в ИТ индустрията. Основателят на jobs.bg сподели резултати от най-мащабното проучване на трудовия пазар – Global Talent Mobility Survey, проведено едновременно в 66 държави на 20 езика. Д-р Светлин Наков – ръководител отдел „Технологично обучение“ и главен лектор в Академията на Телерик разказа за своя практически опит с обучаването и подготовката на кадри за ИТ индустрията.

Във втората част от семинара лекторите на Академията на Телерик говориха за начините за търсене на работа и необходимостта от старателно проучване на бранша. Обсъдени бяха техники за писане на автобиография и мотивационно писмо, които да впечатлят интервюиращите. Специално внимание беше отделено и на подготовката за интервю за работа. „Явяването на интервю е 30% от почването на работа, а другите 70% трябва да бъдат демонстрирани по време на интервюто“, сподели своите наблюдения д-р Светлин Наков.

В рамките на шест часа семинарът обхвана най-важните етапи от търсенето и кандидатстването за работа в ИТ сектора:

• Процеса за търсене на работа
• Писането на CV, с което да впечатли работодателя
• Създаването на оригинално мотивационно писмо
• Подготовката за интервю за работа

Лекциите бяха посветени изцяло на начинаещите софтуерни инженери, на които им предстои да търсят работа за първи път. Сред участниците имаше и много студенти с опит, които желаеха да подобрят своите умения и представяне по време на интервютата за работа.

Запис от лекциите ще бъде публикуван в страницата на семинара „Работа в ИТ индустрията“ в рамките на седмица, за да могат всички, пропуснали събитието да се възползват от съветите „Как да си намерим работа в ИТ индустрията?“

Telerik Academy – Организатор на събитието

Академията на Телерик предлага безплатно практическо обучение по програмиране и софтуерни технологии за млади хора, мотивирани да станат кадърни софтуерни инженери.
През 2011 година над 1000 човека, предимно студенти и ученици, преминаха обученията по разработка на софтуер, уеб и десктоп приложения в Академията. За да отговорим на високия интерес от страна на участниците, Telerik Academy изгради нова, модерно оборудвана учебна зала с капацитет 250 места, в която да се провеждат всички безплатни курсове по програмиране. По този начин Академията вече разполага с две учебни зали, предвидени изцяло за обучение на начинаещи софтуерни инженери.

Повече информация за Академията на Телерик: http://academy.telerik.com

Телерик

Телерик е водеща технологична компания, предлагаща цялостни решения за разработване и автоматизирано тестване на софтуерни приложения, компоненти за изграждане на качествени .NET приложения, управление на проекти според съвременните agile методологии, бизнес репортинг и управление на уеб съдържание, разработени върху най-новите платформи и технологии на Microsoft.

Допълнителна информация за Телерик: http://www.telerik.com.

Jobs.bg – Медиен партньор на събитието

JOBS.BG е най-ефикасната кариерна медия и един от най-посещаваните сайтове в България с над 1.2 милиона уникални посетители месечно.
JOBS.BG e част от The Network, най-голямата световна мрежа включваща водещите кариерни медии в повече от 119 държави (включително всички европейски държави и държави от BRIC), в която се публикуват експертни позиции от водещи международни компании и европейски структури.
JOBS.BG се стреми да създаде оптимална среда, даваща възможност на компаниите да открият най-подходящите кандидати, на кандидатите възможност да реализират пълния си потенциал.
JOBS.BG е Business Superbrand за 2007-2008 и потребителски Superbrand за 2009-2010. 

One Response to “Как да си намерим работа в ИТ индустрията?”

  1. Nakov Says:

    Колеги, публикувахме видео уроци и лекции от семинара “Как да си намерим работа в ИТ индустрията?”: http://www.nakov.com/blog/2012/01/04/finding-it-job-for-beginners-seminar-12-january-2011/. В тях обясняваме принципите при търсене на работа, как да намерим добри оферти, как да проучим работодателя, как да напишем своето CV, как да напишем мотивационно писмо, как да се се подготвим за интервю и как да се представим на интервюто, за да ни одобрят и да започнем работа.

Leave a Reply