Как ни се отразява кризата в уеб

сп. .net | Жюстин ТОМС I 26.06.2010

Осъзнавам, че това ще е поредният медиен шум по темата за финансовата криза, но ми се иска да се спра върху някои конкретни нейни измерения специално по отношение на родния уеб бранш. Обобщенията са направени на база множество разговори с представители на бизнеса и наблюдения на уеб бранша от години.

Цифрите

Криза има. Няма защо да се льжем. финансовите резултати го показаха. Онлайн рекламата, която от години бележеше ръстове от по 60-100%, тази година се закотви около нулата. Очакванията или поне надеждите за 2010 г. са ситуацията от 2009-а да се повтори, да не е по-зле. Някои оптимисти залагат на ръст между 10 и 30%. Въпрос на бизнес модел, гъвкавост и правилни решения. Крупните цифри ще са добри, въпросът е на каква цена.

Хората

факт е, че всички по-големи уеб агенции и онлайн медийни групи се разделиха с част от служителите си. "Идеалното време да се освободим от неефективни кадри", казват някои. Други просто свеждат очи. Разточителството в кадрите, което имахме през предните години, бе дотук. Днес новата формула е "по-малкото е повече" – с по-малко, но по-ефективни, креативни, отдадени хора да се постигат по-големи резултати.

Клиентите

Клиенти и за онлайн кампании, и за уеб сайтове има. В крайна сметка маркетинг хората и собствениците на бизнеси у нас вече са в час и знаят, че не могат да минат без интернет в микса си и в цялостната си комуникация. Кризата учи. Клиентите се научиха да са по-взискателни, да организират по-сериозни търгове, да търсят по-ефективни решения. Все още невинаги ги постигат, защото има още да се учат в избора си. А и той, изборът, в условия на спестяване от всичко, е доста ценово ориентиран, което неминуемо рефлектира върху крайния резултат.

Работата

Работата никак не е намаляла, дори напротив. Има студиа, които нямат много задачи, но това е отново въпрос на маркетинг и проактивност. Големите уеб агенции, както и големите онлайн медийни групи се радват на достатъчно количество, и то атрактивни проекти. Много използват времето да развиват свои нови направления, да търсят иновативни начини да привличат клиенти, да се оглеждат за неразработени ниши или пазари и така не само да оцеляват, но да се развиват с приличен ръст.

Цените

Цените, сякаш закономерно, леко спаднаха. От една страна, навлизането на СРС (заплащане на клик) модела спомогна за това, но все пак той се развива успешно у нас (и по света) и отпреди кризата. А и в търсенето на ефективност, е някак логичен първи избор. Добре е, че на пазара се появиха нови модели, при които ефективността е дори по-висока, като възможността за предварително заложено поведенческо таргетиране и дори СРА (заплащане на действие). Добрата новина е, че за разлика от традиционните медии, които още миналата година свалиха цените си на места до 50%, в уеб цените за premium реклама останаха стабилно на своите нива.
В надпреварата за клиенти уеб агенциите леко свалиха цените. И търсейки ефективност, прибягват все по-често към алтернативни решения, например по-масово използване на системи за управление (CMS) на съдържанието с отворен код (като WordPress например).

Плащанията

Плащанията се бавят. Както и във всички други сектори. Междуфирмената задлъжнялост расте и се усеща осезателно и в уеб. Ако преди кампания трудно тръгваше без 100% авансово плащане, днес забавяне от месец е норма. Ако за сайт се плащаше на два пъти, днес повечето клиенти предпочитат по-малки суми, разпределени в повече плащания, по възможност и след старта на проекта.

Браншът като цяло

Макар да има "удари под кръста", все пак "играта" продължава да е честна. Компаниите се опитват да се поддържат повече, отколкото да си пречат. Браншовите организации в този контекст отново остават леко пасивни, а именно тук и сега е мястото да се покажат като загрижени за бранша като цяло и да предприемат действия в полза на всички. Видими, чути от другите действия. Подобно на действията, предприети от организациите на други браншове още преди година.

Оптимистично

Кризата все пак действа отрезвяващо. От друга страна и много стимулиращо. И в уеб добрите предприемачи се възползват от нея и бележат завиден ръст. Уеб все пак е достатъчно млад бранш, за да има енергията и стремежа не само да оцелее, а да успее. А възможностите за успех в уеб са необятни.

Жюстин Томс е основател и ръководител на едно от пърдите уеб агенции у нас – ABC Design & Communication. Занимава се с онлайн медии, маркетинг и ПР. Има издадени няколко книги по тези теми, преподава в НБУ и води множество семинари и обучения.

Стр. 9

Leave a Reply