Как обществената машина може да донесе повече печалби

в. Класа | 2010-04-06

Въпреки огромния растеж един въпрос продължава да тормози предприемачите – как да използват социалната машина в подкрепа на бизнеса? И може ли тези усилия да бъдат осребрени?

Ето защо проектирането на нови бизнес модели ще бъде основна движеща сила в развитието на социалния феномен през 2010 г.

Фейсбук има агресивна стратегия

Ако някоя социална мрежа е готова да предложи печелившата формула за нови печалби, то това е Фейсбук. Изпълнителният директор на компанията Марк Цукерберг изложи агресивната си стратегия, заявявайки публично, че "очаква социалните мрежи да станат толкова важни, колкото уеб браузърите и операционните системи". Целта от 1 милиард потребители изглежда нелишена от самочувствие, но все пак реалистична.
Средностатистическият потребител на Фейсбук посещава сайта поне веднъж дневно и прекарва изумителните 55 минути, запълвайки както своето, така и времето на своите приятели и семейство.
Въпреки че преобразуването на подобна популярност в пари не е лесна задача, и то в сектор, в който потребителите са свикнали да получават, без да дават насреща, Фейсбук има потенциала да предложи успешен бизнес модел, който ще доведе до революция в социалните мрежи.
PricewaterhouseCoopers докладва, че за първата половина на 2009 г. приходите от реклама в интернет са възлизали на почти 16 милиарда лева, от които 610 милиона са били генерирани от Фейсбук. И това е едва началният потенциал.
На първо място Фейсбук трябва да признае пред света, че участва в рекламния бизнес. Чрез правилно управление на рекламните възможности в сайта и подобряване на маркетинговите инструменти най-голямата социална мрежа ще грабне огромен дял в продажбата на реклами.
Ако ръководителите на социалната мрежа успеят да покажат на света своите възможности за влияние върху потребителските решения, Фейсбук може да се превърне в съществен за 21-ви век маркетингов инструмент, какъвто бяха Жълтите страници (Yellow Pages) през миналото столетие.

Завладяване на електронната търговия

Позиционирането на Фейсбук като сайт за електронна търговия съдържа огромен потенциал за генериране на бизнес решения и най-вероятно ще промени завинаги начина, по който пазаруваме. Онлайн поръчките през 2009 г. възлизат на почти 140 милиарда лева. Неминуемо повечето от фирмите, които продават своите продукти в интернет, ще се обърнат към социалната медия, ако тя предостави възможност за директна търговия.
Потребители и предприемачи ще бъдат привлечени от лъскавата витрина на Фейсбук по една проста причина: те и без това вършат всичко останало в социалната мрежа! Представете си един сайт, в който всяко действие е на един клик с мишката, а приятелите ви виждат вашите най-нови покупки и могат с едно посочване да направят същата поръчка. Какво по-привлекателно за търговците?
Потребителите (както корпоративните, така и тийнейджърите) са склонни да заплащат и най-простите подобрения, което ясно се вижда от успеха на някои платени апликации в социалната мрежа.
Социалната мрежа може да спечели чрез въвеждане на минимални такси за някои услуги, без да отблъсне своите потребители. Вие бихте ли платили 1 лев, за да качвате снимки в по-висока резолюция, или по-дълги и качествени видеоклипове? Обърнете внимание, че за един месец в мрежата се качват 2,5 милиарда снимки!!!

Италианците висят по-дълго и от американците

Глобалното средно време, което прекарва един човек в социалните интернет мрежи, сега е почти пет и половина часа месечно. Това показва проучване на компанията Nielsen, която се занимава със статистически изследвания в областта на медиите. Данните са към месец февруари 2010 г.
От Nielsen са изследвали навиците на хората в десет държави и са сравнили резултатите с отчетеното в предишни периоди. Оказва се, че времето за престой в социалните мрежи се е увеличило с два часа в сравнение с отчетения престой при предишната година. Най-голям дял в общото време заема Фейсбук. Хората в Италия прекарват най-много време в социалните мрежи. Италианците висят в сайтове като Фейсбук и Туитър почти по шест и половина часа месечно. На второ място е Австралия. Там потребителите отделят шест часа и двадесет и пет минути месечно, а в САЩ, където аудиторията е най-голяма, хората прекарват само по шест часа.
От Nielsen отчитат, че Фейсбук доминира над всички останали социални мрежи и е на първо място с огромна преднина пред конкуренцията. Изследването установява още, че средностатистическият потребител на Туитър генерира шест уникални сесии и прекарва 36 минути месечно в микроблогинг платформата.

Стр. 15

Leave a Reply