Как се сервира бял мъж

сп. Тема | Елица ДИМОВА | 2010-04-03

Двама мъже обикалят България и събират вкусовите традиции

Преди година известният готвач Пеньо Иванов опънал няколко маси в центъра на пазарджишкото село Баня и поканил местните майстори кулинари да сготвят любимите си български манджи. Площадът бързо почернял от хора, а към края на деня върху сгъваемите масички се подредили всички онези вкуснотии, които според туроператорите можеш да откриеш само в специалния пакет "Селски туризъм". "Реших, че българската кулинарна традиция има нужда от спасяване. Пътувал съм много по света, готвя от двайсет години какви ли не неща и се убедих, че тя е богатство, което пренебрегваме с лека ръка", споделя 37-годишният кулинар, който е работил за най-известната фирма в света за обслужване на луксозни круизи – Carnival Cruise Line, а днес организира единствения пътуващ кулинарен фестивал у нас "Пъстра трапеза на гости на моя град". Сред хората, вкусили от завъртените специалитети на Пеньо Иванов, са както бабите от затънтени селца, където обикаля, така и филмови и музикални величия като Миг Джагър и Род Стюарт, за които готвил на корабите. Случило му се да диктува менюто във външно министерство, а преди две години попаднал сред малцината, извикани, за да сготвят на руския премиер Путин и на президента Първанов. Подробностите за вкуса на елита кулинарният специалист предпочита да премълчи. "Защо ли? Защото в Джулюница например никой не се вълнува за кого съм готвил, къде и какво. Важното е какво правиш тук и сега. Хората там питат кога ще дойде Иван Звездев, шегува се Пеньо Иванов. За да може идеята му кулинарният празник от село Баня да прерасне в национален фестивал, който да пътува, готви, показва и събира най-вкусните български рецепти, готвачът се нуждаел от помощник. Открил го в лицето на Павлин Петров от Асоциация за развитие на изкуствата и занаятите. "Когато се срещнахме, Павлин вече правеше това, което исках да започна, но в областта на фолклора", споделя Пеньо Иванов. Така двамата решили, че в пътуващата "Пъстра трапеза на гости на моя град" имат място не само манджите, но и песните, танците, празничните обичаи и детските рисунки на фолклорни теми. "Миналата година готвихме в десет града, като обединихме празниците и кулинарните традиции в един календар. Затова сега сме още no-амбицирани – стартираме на Великден в Пловдив, ще минем през двайсетина градчета и ще завършим чак през септември", обяснява Павлин. Тогава трапезата ще се завърне в София до фонтаните на НДК. По традиция фестивалът започва рано, изсипват се баби, дядовци, мераклии и зяпачи. За да няма сърдити, Пеньо и Павлин още миналата година отделили професионалистите от аматьорите. На финала ставало трудно, публиката напирала почти като на футболен мач. "Зяпачите с такова желание се втурват към масите, че на няколко пъти сготвеното едва оцеляваше", спомня си Павлин. Тази година вече са подготвени с ограничителни ленти и охрана, поне докато журито вземе решение.
Обичайни участници във фестивала са момичета и момчета от кулинарни училища и школи, но се явяват и чешити, които гордо заявяват, че могат да пържат само яйца. "Даваме им тиган и започват. Никого не връщаме", уверява Пеньо. Миналата година звъннал военен, който според познатите му правел най-хубавата леща. "И него не върнахме, само го заставихме да сготви в по-големи количества", спомня си Павлин.Кулинарната надпревара се заела да реши вечния спор кой по-добре готви. Жените или мъжете? Отговорът се оказал очакван – сред професионалистите блесвали мъжете, а сред любителите – жените. По това какво се готви в различните региони пък организаторите разбирали колко богато е мястото и къде традицията вече отстъпва пред модерната кухня. "Хората никога няма да се откажат от хамбургери, дюнери и пици, но дори и сандвичът може да бъде здравословен и полезен. Ние просто искаме да им припомним нашата позабравена кухня", коментира Пеньо Иванов, който вече готви свое кулинарно шоу и ще диктува рецепти по първото фолклорно онлайн радио "Менци".
Защитени видове
Най-често пътуващият кулинарен фестивал взимал ума на зрителите с жетварския таратор и с габровския "Бял мъж". "Живях доста време в Габрово, но чак миналата година за първи път чух за "Бял мъж", споделя Павлин Петров. Манджата, известна още като "Белмъш" и "Кутмач", се забърква с мляко, малко сирене и брашно на силен огън и се бърка, докато стане на каша. "Яде се с хляб, може с петмез и мед, но само докато е топло", допълва Павлин. Жетварският таратор – вода с чесън, оцет и подправки, пък карал тийнейджърите недоверчиво да питат дали това нещо става за ядене.

Стр. 56, 57

Leave a Reply