Как ще регулират у нас интернет медиите?

www.sbj-bg.eu  I 19.05.2014

Нова европейска гражданска инициатива ще се опита да уреди общо медийно законодателство. Похвална е идеята за еднакви правила, особено предвид все по-задните позиции на България по свобода на словото.

Каква точно ще е тази обща законова рамка и дали ЕК ще приеме присърце инициативата, предстои да видим. Поредната дискусия за състоянието на медиите обаче отново повдигна завесата над проблемите в България. Собственост и монополи, интереси и цензура – класически язви, които сякаш никой не иска да излекува.

Предвид все по-голямата популярност, която придобива интернет, както и лекотата, с която информационни сайтове, блогове и социални мрежи манипулират общественото съзнание, изглежда повече от неадекватен фактът, че няма закон, който да регулира дейността им.

СЕМ няма никакви пълномощия

Радиото и телевизията са под зоркия поглед на СЕМ. Ако ще и СЕМ да означава Съвет за електронни медии, то законодателят не му е вменил никакви функции за регулацията на интернет потока. А днес онлайн пространството е най-бързо развиващата се информационна платформа.

За младото поколение интернет дори може да бъде възприеман като по-авторитетен източник на знания. По примера на чуждите политици, дори родните играчи се опитват да влязат в крак с новата мода и правят кампании, дори събират симпатизанти и средства в интернет.

Време е някой да седне, да помисли и да предложи сериозен документ, който да определи какво е позволено онлайн и какво – не. Да се предвидят и санкции, защото в противен случай интернет може да се превърне в дълбоко блато, бълващо недоказани компромати, клюки и жлъч.

Но ако се правят промени, може би няма да е лошо всички видове медии да влязат в един общ закон. Така най-сетне ще излезем от взаимното прехвърляне на отговорност и липсата на строги наказания за серийните нарушители в медийния океан.

В България се регистрира нова неправителствена организация, която се нарича „Европейска инициатива за медиен плурализъм". 

Оригинална публикация

 

Leave a Reply