Какви са перспективите пред PR бизнеса за тази година?

PR Kernel I 2010-01-21

Мнозинството от световните PR агенции отчитат спад в приходите за миналата година, според публикация в PR Week, която отразява проучване на PR агенции, проведено от StevensGouldPincus.

Проучването е обхванало 157 агенции и открива, че 63.7% обявяват спад в приходите за миналата година. Докато тези данни може и да не звучат изненадващо с оглед на икономическата криза, изследването също така открива, че 23% от компаниите са имали по-високи приходи през 2008 г., а 13.4% не обявяват промяна в доходите. Повечето от компаниите очакват през тази година да има много повече възможност за правене на бизнес.

Какво захранва оптимизма при PR фирмите?

В светлината на това, че повечето фирми обявяват изминалата година за слаба, защо мнозинството от тях са оптимисти за 2010? Може би скорошната статия в Economist може да даде светлина по въпроса. Въпреки спада в индустрията на връзките с обществеността откъм перспектива на печалбите, всички знаци сочат към засилване на корпоративното търсене за PR услуги. В момента връзките с обществеността са сериозна сила, стояща зад бизнес решенията на повечето организации. Според данните на компанията Veronis Suhler Stevenson (VSS), PR инвестициите в Америка са нараснали с повече от 4% през 2008 и с близо 3% през 2009 до $3.7 милиарда. Услуги като маркетинга от уста на уста, засилени от увеличеното влияние на блогърите и маркетинга в социалните медии, повишават търсенето на PR услуги. Инвестициите в тези сфери са се увеличили с повече от 10% през 2009.

Докато има множество компании, които ще се възползват от тези увеличени инвестиции, все още е трудно да се намери агенция тези дни, която да не е поне любител на маркетинга в социалните медии.

Какво може да се каже за икономиката?

Въпреки трудните икономически условия през последните две години, повечето PR агенции остават оптимистично настроени за настоящата година. По очевидни причини, PR остава един добър бизнес. Връзките с обществеността винаги са изисквали по-малко разходи в сравнение с традиционното рекламиране, затова фирмите често извличат ползи от икономически кризи, когато рекламните агенции изпитват сериозни загуби. Този път нещата са малко по-различни. Докато връзките с обществеността в миналото са били алтернатива на традиционната реклама, сега много PR фирми започват да предлагат истински алтернативи на рекламата – в някой случаи, те предлагат много подобни услуги. Дори и да започнем да виждаме подобрения в икономиката, PR фирмите остават в по-добра позиция да капитализират от увеличените маркетингови инвестиции, в сравнение с традиционните рекламни агенции.

Променящата се медийна среда

Докато традиционните медии продължават да съкращават персонал, а новите алтернативни медийни формати продължават да се развиват, ролята на PR се засили още повече. Повечето организации разчитат на PR фирми за да вървят наравно с всички промени в медиите и да им помогнат да се задържат на челни позиции сред техните клиенти. PR софтуерът сам по себе си не може да реши този проблем за повечето организации. Нарастването на влиянието на социалните медии само увеличи нуждата за сложна PR поддръжка, способна да управлява медийните отношения в големия набор от канали – от традиционните медии до индивидуалния потребител в Twitter с хиляди последователи.

Създаване на ваша собствена медия

Паралелно с тези тенденции се наблюдава и засилено използване на социалните медии от организации, които се опитват да създадат техни собствени медии. Повечето от тях очевидно са блогове на организации и страници в социалните медии. Няколко агенции са по-добре екипирани да помогнат на организациите да развият и да управляват съдържание в подробни блогове и социално медийни страници, отколкото традиционните агенции за връзки с обществеността. Докато стратегиите и тактиките за достигане на аудитории се промениха драматично, най-важните основи, управлявани от професионални PR практици остават ненадминати за други типове агенции. Социалните медии са естествено разширение на предлагането на PR услуги и повечето фирми ще продължат да отчитат ръст в този тип обвързване през 2010.

Според Veronis Suhler Stevenson, инвестициите за PR в Америка ще преминат границата от $8 милиарда през 2013, като голяма част от растежа ще дойде от онлайн проекти като инициативи в социалните медии и корпоративния блогинг. Организациите които имат възможност да изградят големи и лоялни аудитории чрез техните собствени блогове и други социални медии, ще установят, че могат да изградят по-продължителни взаимоотношения и да разпространяват по-бързо своите послания, в сравнение с използването на традиционни медии. Тези нови социални медийни канали позволяват на организациите да взаимодействат и комуникират с аудиториите по-бързо и дори да привличат повече медийно внимание, отколкото са привличали, пращайки прес-съобщения.

Какво да очакваме през 2010

Въпреки че може да сте прочели колко лоша е била 2009-та от гледна точка на приходите, може да очаквате това да се промени сериозно в положителна посока през 2010. Има много по-голямо търсене за PR услуги в сравнение с предишното десетилетие. Фирмите, които успеят най-добре да се адаптират към променящата се медийна повърхност и които успеят най-добре да помогнат на клиентите си да използват силата на социалните медии, ще извлекат най-големите облаги от по-големи обвързвания с клиенти, които търсят как трансформират начините по които комуникират с аудиториите си.

Материалът е преведен от Journalistics и се публикува под редакцията на PR Kernel

Автор е Джереми Портър

Оригинална публикация

Leave a Reply