Какво липсва на младите PR-и

www.m3college.com  I 04.06.2014

Жасмина Гевезиева е новото лице на M3 Communications College от тази година – първият напълно лицензиран колеж по маркетинг, PR и бизнес комуникации в България, част от M3 Communications Group, Inc. Все още студентка в четвърти курс по „Журналистика” в СУ, тя има зад гърба си седем стажа в различни сфери. Обожава психологията, комуникациите, мюзикъли и театър и обича да се ображда с проактивни и зареждащи личности, с които да работи по проекти с кауза. Освен всичко останало, попитахме я какво липсва на бъдещите PR специалисти у нас, както и кой лектор би искала да покани в колежа.

На 22-23 години и вече си Educational and Marketing Manager в M3 College. Как го постигна?
Ако трябва да съм честна – имах голям късмет. Но както знаеш нито едно издигане не опира само до това. Така че ще допълня – с труд, любов към колежа и още по-голяма любов към хората около него. На 22 години съм и преди да попадна в колежа миналия октомври имах зад гърба си почти 2 години опит в различни сфери – медии, пиар, брандинг агенции и неправителствен сектор. Шарена картинка, както се казва. Най-ценното, което извлякох за себе си през това време са няколко неща – знание (особено това, че се научих да пиша новини), емоции и контакти. Особено последното го считам за изключително важно. Поради постоянните активности, в които се включвах имах възможността да общувам всекидневно с различни типове хора и това да го правя сравнително успешно. В настоящата ми работва приятелският тон на взаимотношенията ми с клиентите и емоционалната обвързаност на една част от тях към мен или към бранда М3 College го считам за свое най-голямо предимство и постижение. Няма как да дойдеш на курс в колежа и да останеш безразличен. Поне се старая да не е така.

Какво да очакваме в колежа лично инициирано от теб?
Вече стартирах доста свои неща – инициатива „В колежа със…”, където каня готини, вдъхноващи лектори от различни сфери като Ивайло Захариев и Светлин Наков, създадох много нови партньорства – с издателство „Изток-Запад”, „Класика и стил”, БДВО, очаквам да подпишем със Студентски съвет на СУ. Имам много добри взаимотношения със сдружение „Тук-там”, покрай които направихме първите „Рецепти за успех” в колежа. Стартирах собствени мини-инициативи във Facebook като „Happy clients, happy M3 College’s team”, където клиенти споделят каквото си мислят за нас. Докарах нови лектори като комуникационните директори на bTV и Банка ДСК. Даже успях да вкарам куче в Аулата на СУ покрай предишния PR Thursday на тема корпоративна социална отговорност. Не е като да си губя времето. В момента може би най-мащабното нещо, по което работя е възобновяването на връзките със стари клиенти (обадих се на дама, която е идвала на курс отпреди 9 г. и тя ни помнеше с добро) и създаването на обновена Годишна програма по ПР, която да е максимално актуална според нуждите на бизнеса и пригодена към изискванията на клиентите. И естествено трябва да спазва изискванията на МОН. Играчка си е, но имам цяло лято, което по принцип е слаб период за всеки бизнес да го обмисля чисто на стратегическо ниво.

С какви техники ще привличаш още повече клиенти/ курсисти в колежа?
Ще възобновя старите неактивни клиенти с максимална проява на индивидуално внимание и съобразяване с предпочитанията. Считам, че това е бъдещето на бизнеса – персонализацията. Относно новите – достатъчно често правя събития, за да докарат курсистите ни свои приятели. Ако събитието и обстановката им хареса, не е изключено да се поинтересоват повече от нас. Друго – старая се, когато имам възможност да ходя на браншови събития. Първо – приятно е, второ – полезно е. На тях винаги можеш да се запознаеш с някого, с когото бихте работили в бъдеще – било то като лектор, партньор, клиент. И не на последно място – наистина се надявам да създавам все повече клиенти-евангелисти. Word of mouth е за мен възможно най-добрият начин да се включат нови курсисти.

Към кои курсове имате най-голям интерес? Какво липсва най-силно на бъдещите PR специалисти?
Със сигурност тази година най-посещавани бяха Интегрирани маркетингови комуникации, Онлайн ПР, Говорене пред публика и Събитиен мениджмънт. Липсва им техническата част, те сами си го признават. Как да създават блог, уебсайт, как да работят на Photoshop. Но това е малко по-специфично и ние не сме специалисти в тази ниша. Друго, което споделят, че им липсва е увереност при правенето на презентации. Това вече може да се придобие при нас.

С какво те впечатляват курсистите?
С лекотата, с която изграждаме взаимотношения на доверие. В рамките на един месец съм се сприятелявала ужасно бързо с клиентки, които са ми споделяли доста лични неща и извън офиса. А какво остава за тези от Годишната програма по Маркетинг и ПР? От десет месеца сме заедно и сме изключително сплотени. Само като си представя, че имам само още един модул с тях и вече ми липсват.

Как подбирате преподавателите си?
Възможно най-добрите практици в България. Самият факт, че си поканен да преподаваш в колежа е еквивалентно, че си страхотен професионалист. Аз ги предлагам, г-н Бехар ги одобрява. А той е гуру в бранша от 20 години и познава достатъчно добре пазара. Така че преподаването в М3 College е символ на качество.

Кой е лекторът, който би искала да привлечеш в колежа, а все още не се е случило?
От България – Милин Джалалиев от Saatchi&Saatchi. Бих се радвала на курс по концепцията „Марките на любовта”. Георги Камов за социалното предприемачество също ми звучи обещаващо.

Какви са целите ти за колежа до края на тази година?
Нова програма, нови лица, много събития, пълни курсове и нови корпоративни клиенти.

Какво ново научи от www. Marketing360.bg през изминалата седмица?
Нещо много любопитно – че вафлите са характерен десерт за Източна Европа, докато шоколадовите барчета за Западна. Страхотно интервю имате с Мирена от „Победа”АД. Тя е умно и свежо момиче, така че не съм очаквала друго освен готин материал.

Автор:
Радостина Савова  

Leave a Reply