Какво се случи в българския интернет през 2009?

сп. Sign Cafe, Медии & Рейтинги | Христина МАШКОВА | 2010-01-20

Сделки, социални мрежи, нови технологии, мобилна реклама, нови рекламни платформи – изминалата година определено не беше скучна за сектора

Честита Нова Година -здраве, щастие, любов и повече… импресии! Независимо дали сте блогър, издател на онлайн съдържание, маркетолог, рекламна агенция или IT специалист, със сигурност това е пожелание, което се отнася до вас. За всички в интернет е ясно, че повечето посещения за проекта/клиента водят до по-голяма популярност, оттам до по-голям пазарен дял онлайн, а ако изиграете добре картите си – и до по-големи приходи (от реклама, продажби на стоки и услуги и т.н.).
А какво се случи на родната интернет сцена през изминалата 2009 година? Кои бяха най-посещаваните сайтове, какво се случи с традиционните играчи, имаше ли големи печеливши или губещи в период, когато думичката "криза" беше толкова често употребявана?

Най-посещаваните сайтове за 2009

Традиционно най-посещаваните сайтове в България и през 2009 г. бяха Google, уеб базираните пощи, ентъртеймънт и торент сайтовете. Това твърдение статистически може да се потвърди единствено от данните на Alexa и Ad Planner на Google, тъй като двете официални онлайн пийпълметрични системи в България Гемус и Нилъсн не измерват посещенията на големи чуждестранни сайтове у нас, нито тези на торент сайтовете.
Разбира се, имаме и големия печеливш – без много усилия, никакъв маркетинг и реклама на местна почва, Facebook навлезе стабилно, настани се и си извоюва голям пазарен дял в България. Според Alexa Facebook е вторият най-посещаван сайт у нас, а Google Ad Planner го поставя на трето място с 1,3 млн. уникални посетители месечно (по последни данни за ноември).
Неусетно социалната мрежа, приложенията й и различните апликации, промениха навиците на масовия интернет потребител. Яйчният живот продължи да става все по-малко личен, а сегментът на публикуването на снимки онлайн се разви значително именно благодарение на Facebook. Статусите там пък вече изместват традиционния sms и пожелания от типа на "ЧРД", "ЧНГ" или "Честита рожба" често се пускат първо и/ или единствено онлайн. Съвсем логично, според данните на трите мобилни оператори, на Нова година са изпратени около 2 милиона SMS-a по-малко в сравнение с посрещането на 2009, т.е. понижението е с 20%.
Социалният гигант промени и доста бизнес модели като цяло, появи се работна позиция "маркетинг специалист за Facebook и социалните мрежи" – в големите компании има отделни хора, които създават фенстраници, разработват апликации, създават групи. Целта е една – мрежата да се използва като източник за повишаване на посещаемостта, изграждане на лоялност към марките и генериране на трафик.
Миналата година беше успешна и за друг голям социален сайт. През 2009 все по-малко бяха хората у нас, които питаха "Ама какво е Twitter?". Вече може да се каже, че в България има Туитър – общност и тя става все по-голяма и стабилна (120 хил. уникални потребители по последни данни на Ad Planer), a примерите за важна информация, научавана/изтичаща първо в сайта за микроблогинг са многобройни – напускането на Бареков, идването на AC/DC, най-различни технологични новини и тенденции и дори новооткрити работни места. Twitter успя да влезе и в топ 50 на най-посещаваните сайтове в България (45-то място).

Традиционни (и нетолкова) играчи

Въпреки че през 2009 не се наблюдаваха големи сливания, цялостни придобивания или появи на нови и значими играчи в българското интернет пространство, изминалите 12 месеца не бяха от скучните.
Годината започна с придобиването на 16,77% от капитала на Инвестор. БГ АД от 3TS Cisco Growth Fund през февруари и завърши със закупуването на още 1,17% от Инвестор от 3TS Cisco Growth Fund и слухове за тежко финансово състояние и впоследствие подготвяно закупуване на една от големите медийни групи.
Относно сайтовете, през март "Мейл БГ ЕАД" придоби от Икономедиа Radar.bg. През юли MSKey Group (собственик на Sportal. bg) закупи Data.bg, а през август Нет Ентертейнмънт Груп ООД (собственик на bg-mamma) придоби 76% от Winner.bg.
През 2009 г. се състоя и премина много успешно юбилейното 10-то издание на БГ сайт, организирано от Жюстин Томс и фондация БГ Сайт, а през ноември 10-годишнина празнува и Мейл БГ.
Тук не можем да не отбележим и няколко медийни събития, засягащи пряко или косвено случващото се в интернет, а именно преименуването на ТВ2 и създаването на новата марка – Pro.bg, която заявява сериозни амбиции и за интернет присъствие и отделя значителни рекламни бюджети и за онлайн реклама.
Не може да пропуснем и нелепата смърт на бутиковото радио RFI, както и прекратеното излъчване на гражданската телевизия RE:TV. Двете събития се случиха почти по едно и също време и множество наблюдатели и потребители ги изтълкуваха като нещо знаково за качеството на медиите и медийното търсене у нас.

Интернет рекламата

Едно от най-важните неща за интернет бранша през 2009 г. бяха първите стъпки към създаването на IAB България – орган, който да регламентира и стандартизира интернет рекламата в България – стъпка, много необходима на всички играчи, която да стандартизира и даде силен тласък на интернет рекламата чрез редица семинари, обучения и добри практики. В края на септември бе създадено сдружението "Интерактив Асошиейшън България" , обединяващо водещите интернет медии, които покриват над 90% от интернет аудиторията в България и събират над 80% от пазара на онлайн рекламата в страната: Инвестор, Нет Инфо, Икономедиа, Дарик Нюз, Дир.БГ
Сдружението е отворено за членство на интернет медиите, технологичните компании, рекламните агенции и рекламодатели, които активно създават и развиват пазара на интерактивната реклама в България. Председател на асоциацията е Жанет Найденова. По все още непотвърдени данни се очаква именно "Интерактив Асошиейшън България" да е ядрото и двигателят на Interactive Advertising Bureau (IAB) в страната, но очакваме повече по темата през 2010.
Миналата година у нас за първи път се състоя и Webit – първият по рода си форум в Югоизточна Европа за бизнес и дигитална реклама. Организатор на Webit е Пламен Русев, основател на design.bg и председател на е-Акаделлия. На изложението присъстваха специалисти от България, както и чуждестранни лектори и гости.
По време на Webit се случи още нещо интересно за бранша, а именно – стана ясно, че рекламната мрежа EasyTrader вече няма да работи със Zamunda. Стъпката се обяснява с желанието да се работи със сайтове с легално съдържание и като цяло повдига въпроса за рекламата в сайтове с голям посещаемост, но неизяснено авторско съдържание.
Миналата година много усилено започна да се говори и за SEO (Search engine optimization), а първата SEO конференция, организирана от експерти в областта; Огнян Младенов (SEOM), Мартин Христов (WebmasterBG), Георги Георгиев (Изгодно БГ) и Пламен Томов (БГ Кулинар), показа, че в България, освен че има голям интерес по въпроса, има и много добри специалисти.
Също така 2009 бе годината, в която не минаваше събитие или конференция, в чиито рамки да не се споменава за мобилната реклама и нейният потенциал. Експериментиращите и смелите в тази област през 2009 бяха: Мтел с възможност за реклама във Водафон,- Икономедиа с кампанията си за абонамент през мобилния телефон използвайки click-to-call; и Инвестор с кампания "Nokia N97 Mini c Vivacom Злато" в мобилната версия на Dnes.bg.
В рекламен аспект много се говореше и за СРС рекламата (Cost Per Click). Рекламодатели решиха да разпределят част от бюджета си за този инструмент, отделяйки му между 10 и 20% от общия бюджет за интернет. СРС доказа, че при правилно използване и умело комбиниране с други видове реклама, дава отличен помощен резултат на кампаниите. През 2009 обаче все още имаше компании, които използват един и същи дизайн както в СРС мрежите, така и в имиджовата си кампания.
Относно целия интернет рекламен пазар официални данни за момента липсват, като според едни наблюдатели и пазарни участници пазарът е надолу спрямо 2008, а според други – отбелязва повишение от 10-15%.
Конкретно приходите на Инвестор. БГ АД, базирани изцяло на интернет реклама, са нараснали през 2009 с 12%, а очакванията на компанията за следващата година са за покачване на целия пазар с между 10 и 20%. Прогнозите конкретно за Инвестор за 2010 са за ръст от 30%.

Предизвикателства за 2010

Предизвикателствата са много и отново са свързани със социалните мрежи, новите технологии, мобилната реклама. Относно интернет рекламата редица чуждестранни изследвания показаха и доказаха, че тя е с най-големи перспективи в общия рекламен микс. Както знаем във Великобритания вече е факт лидерската позиция на интернет в света на рекламата, изпреварвайки досегашният първенец -телевизията. У нас интернет рекламата също има изпреварващ ръст спрямо останалите рекламни сегменти, въпреки че позициите й в общата класация все още не са чак толкова високи. Що се отнася до нагласите за 2010 г., според запитаните от Investor.bg експерти от бранша, те са по-скоро оптимистични и положителни.

Стр. 17, 18 – 19, 20

Leave a Reply