Какво видяха и чуха репортерите през изминалата година?

Дарик радио, Челюсти | 29.12.2010 

Водещ: Здравейте, започва „Челюсти”, аз съм Мария Йотова. Датата е 29 декември, време абсолютно подходящо за лични и обществени равносметки. Това ще правим и днес в „Челюсти”, но не с политолози и анализатори, а с хората, които прекарват толкова време в парламента, колкото и депутатите, но са по-харесвани и с по-висок рейтинг от политиците.
Водещ: В повечето случаи са млади хора, налага им се бързо да влязат в непознатата материя /…/ хем да я превеждат на разбираем за обществото език, да критикуват, да търсят грешки, а освен всичко трябва да го правят и по интересен начин. Гости на „Челюсти” днес са хората, чрез чиито диктофони минава огромна част от политическия живот на страната, парламентарните репортери! Какво видяха, какво чуха /…/ през изминалата година! Теодора Енчева от бТВ, Евгени Генчев от Нова телевизия и Радослав Киров от „Телеграф”. Ще разберем веднага след рекламите
Водещ: Гостите на „Челюсти” вече са в студиото. Това са Теодора Енчева от бТВ, Евгени Генчев от Нова телевизия и Радослав Киров от „Телеграф”. Току що установих, че се казвате Енчева и Генчева, което е, доста, смисъл отивате си.
Евгени Генчев: Сериозно ли.
Водещ: Може би… Добре, че не работите в една медия, защото щяхте да обърквате хората. Вашата колега, Теди Симов, нашия парламентарен репортер ни е приготвил един много интересен файл, малка четири минутна китка букетче от най-интересните реплики в парламента през последните седмици,да ги чуем и след това започваме.
Запис:
- А вие сте длъжна г-жо Председател да се съобразявате с действията на партизанския отряд. Отряда беше оставил политкомисар, заместник командири и една картичарка, която…
- Г-н Шопов…
- Която през цялото време г-жо Председател…
- Г-н Шопов, моля приканвам към…
- … имаше задача да стреля, да води масиран огън и да задържа противника.
- Предлагам да вземе решение и всички изказвания на г-н Шопов да се предават директно да се предават директно по националната телевизия.
- Явно, че удължаването на работното време не ми действа добре, рискуваме. Да, не знам на вас как ви действа, на голяма част от хората тук не им действа добре, като лекар ви го казвам. Колкото повече стоим тука, ще измислим нещо, дето хората не знам как ще го приемат! Не знам за националната телевизия… Не, не помага! Уважаеми…ох.
- Ясно е, че знака „X” с едно преместване на фигурата му се превръща в знака „+”!
- Тези знаци бяха, „X”, „+”, „-”, „V”, елхичка, борче, кръгче, точка, две чертички, две напречни чертички, две надлъжни чертички.
- Ох.
- Сега ще помоля тука колегите да станат и да покажат, гласуване със знака „X”, моля ви да го завъртите този знак, както и да го въртите колеги, на където и да го обръщате, той все е действителен, става и „+” г-жо Манолова, става и „X” и /…/ действителен този знак.
- И вместо да се държите тук като момичетата на късмета и като шоу гърли, можеше спокойно да се изкажете по същностните текстове на този кодекс.
- А на г-жа Манолова, ще кажа само една поговорка. Едно си Мая знае, едно си Мая лае и бае.
- Тука се касае и за шаблоните, не се каза за клечките, не се каза за конците, всичко това се правеше годините, това е технологията, пробвана, изпитана, практикувана от БСП разбира се. В крайна сметка, ясно е за всички ни, че те ще имат голям проблем и ще трябва да правят курсове по хисология, т.е. как ще се пише знака „X”.
- И аз не мога да разбера, г-жа Фидосова се държи сякаш не е от град Монтана е от щата Монтана и сякаш иска да бележи нейните гласоподаватели с „X”, а иска да ползва този знак, като дъмга, както бележат кравите монтафонци в щата.
- Ох.
- Не може да отлагаме в някакъв друг час срещата си Цветанов, в 10 вечерта хората се срещат с жените си, с любовниците, не с министрите, това не е нормално.
- Попов, ние сме по време на пости г-н Кутев! 10 минути почивка.
- Ох.
- Асен Гагаузов отсъства, Ахмед Доган отсъства, Белгин Шекри отсъства, Бисерка Петрова отсъства, Георги Анастасов отсъства, Даниела Дариткова отсъства. Присъстват 111 народни представители, няма кворум, закривам пленарното заседание.
- Ох.
Водещ: От тези четири минутки, изглежда така, че работата ви е голям купон, но май не е нали?!
Евгени Генчев: Не, напротив, така е.
Водещ: Така ли е, в смисъл като тези четири минути, така е и през цялата година?!
Евгени Генчев: Само, че сте изпуснали…
Водещ: Малко по-близо Евгени!
Евгени Генчев: Извинявайте. Изпуснали сте друг момента, който много така също вдига настроението в парламента, всеки път като дойде министър председателя!
Водещ: Какво се случва тогава?
Евгени Генчев: Ами тогава еуфорията е още по-голяма! Даже наскоро в колара на парламента нямаше работа, не беше такъв купон, говорих си с две колежки и докато си говорихме изведнъж вече не ме слушат, вече.
Водещ: На къде гледат?
Евгени Генчев: Някъде зад мен, обръщам се и минава в тоя момент Бойко Борисов, и само казва „Здраво”… отиде напред, за да стане шоу в залата. Та там са също много цветни моментите.
Водещ: Добре, тези неща, които чухме сега, се случваха в някакви малки часове на денонощието, понеже поработиха наистина много ударно в края на годината. През нощта ли се случва това, смисъл защо…
Теодора Енчева: Разбира се, че не само през нощта, но действително през декември на депутатите много им се събраха извънредните заседания.
Радослав Киров: Както и на нас!
Теодора Енчева: Да, да на нас журналистите. Отделно ние имаме, как да кажа, друг график и друг подход вероятно към подобна работа. Те не издържат на напрежението! Това е голата истина. Те не са подготвени да дебатират, да работят толкова дълго време, то наистина е продължителен…
Водещ: На пълни обороти.
Теодора Енчева: Да, продължителен работния ден. Но нека да кажем, че сами си го направиха, те сами създадоха този ритъм на робота, защото в началото на годината или в средата на годината, имаше поредица от седмици, в които заседанието приключваше в 10 часа или в 11 часа, защото няма кворум, не, а защото няма закони, които да влязат в пленарната зала и да бъдат обсъждани!
Водещ: А, депутатите са си там, но никой не си е направил труда да внесе закони, които да се обсъждат!
Теодора Енчева: Просто не се работеше в комисиите и да, изчерпва се дневния ред, защото не се внасят закони, нито… имаше един такъв период, те не се внасяха нито от правителството, което има законодателната инициатива, нито парламентарната група на ГЕРБ,а е ясно, че опозицията каквито и закони да внася, те не биха били приоритетни! Така че този режим, в който изпаднаха депутатите и ние ги показвахме и ги разказахме надълго и нашироко как работят, как се чувстват…
Водещ: Сами са си виновни.
Теодора Енчева: Да, те си го направиха сами. Те много държаха да изпълнят обещанието си, говоря в случая за управляващите, да изпълнят обещанието си да приемат изборния кодекс в календарната 2010 година и го постигнаха. Но просто наистина го постигнаха в последния момент.
Водещ: Добре, времево го постигнаха. Качествено какво постигнаха?
Радослав Киров: Аз само искам да ти кажа, че специално изборния кодекс е много голямо изключение, защото Теди е права, през голяма част от годината те не работеха по законодателна дейност. Но специално изборния кодекс, защото аз го следя, на мен ми е излязъл да не казвам къде, през последната половин година заседаваха по два пъти седмично по изборния кодекс. Просто е много обемист и просто..
Теодора Енчева: В комисиите, да, той беше 600 страници.
Радослав Киров: Да, цяла година, специално него го правиха много дълго време и просот нямаше как, по-нормално би било да речем да остане след Нова година, но тогава нямаше да си изпълнят обещанието и пак щяха да … така че специално изборния кодекс е изключение.
Евгени Генчев: То е било изключение, когато трябва все пак да се …. което трябва да се отчете като плюс, че за пръв път в новата история на България всъщност изборен кодекс се прави в рамките на втората година от управлението, а не месец преди изборите. Това се случва за пръв път. Но с всички останали неща, които са покрай него сме ги чували и преди, остават всичките съмнения за това, че правилата са нагласени така, че да спечели този, който ги пише и аз между другото правих един материал подобен по темата – за БСП има много интересен казус. Искат от тях да представят при регистрацията си в ЦИК за участие на избори документ от Държавен вестник. Тоест те трябва от едно време, от Бузлуджа, с подписа на дядо Благоев да внесат документ в ЦИК, за да могат да участват. Това звучи смешно и нелепо, обаче си спомням…
Водещ: А какво се случи, отказаха ли се от това в крайна сметка или не?
Теодора Енчева: Не, мина, има такъв текст, който изисква подобен документ от всяка партия, просто БСП има този казус, в койот тя с нейната 100-годишна история трябва наистина да извади документ, който ..
Водещ: Да отиде в националната библиотека и да започне да рови.
Радослав Киров: А тука също е много спорно, защото БСП реално съществува от 90-та година,..
Теодора Енчева: Да, ама тя е приемна. Няма значение, просто..
Евгени Генчев: Заради подобен казус Синята коалиция щяха да ги спънат на предишните избори, така че не е толкова смешно това, което звучи като …
Теодора Енчева: Да, то звучи смешно и като виц, но всъщност си е един сериозен императив, който предполага закона. Просто не се явяваш на избори и точка.
Водещ: Други абсурди, на които се нагледахте през тази година, предполагам,ч е последните седмици са били повече от обичайното?
Евгени Генчев: Според мен имаше много неща, които тази година в парламента се случиха за пръв път. Това е в противовес на твърденията на по-възрастните журналисти, които смятат, че само в началото на 90-те са се случвали интересни работи там.
Водещ: Сега им е скучно ли? Ама вие наистина си Имате собствен живот там. На повечето журналисти им е скучно това, което се случва там?
Евгени Генчев: Ами не, тези които вече не идват по-скоро като отстрани погледнат…
Радослав Киров: Едно време какво бешее….
Евгени Генчев: За пръв път тази година в парламента не се гласува с чужди карти. И това е само привидно, защото пак не е за пръв път, но се хвана цаката. Гяволетата, както каза Венера от лафката – намериха цаката на гласуването. За пръв път тази година се гледа бюджет два пъти в парламента. За пръв път тази година министър на вътрешните работи чете художествено СРС-та. Така че доста неща в този парламент се случиха и не са се случвали преди, през 2001.
Водещ: Новите депутати?
Радослав Киров: Аз мисля, че точно това е готиното, тая втора година от техния мандат, защото през първата година те са по-такива… винаги, когато една огромна група… тука трябв ада кажем, че не само в групата на ГЕРБ са нови депутати. Ако погледнем по-общо, и в Атака голяма част, по-голямата част от групата са за първи мандат, в сините само няма изключения. БСП дори има много нови, в ДПС нови депутати. Така че не само ГЕРБ, една основна част, мнозинството са чисто нови депутати, за първи мандат.
Водещ: Добре, първата година е година на ослушване, оглеждане. Втората година какво се случва?
Радослав Киров: Сега във втората година се отпускат, има дори много самосиндикални изказвания, да не повярваш. Докато преди…
Теодора Енчева: (?) самосиндикалните така наречени от теб изказвания… В този парламент има изключително строго следване на партийната линия, просто субординацията във всички парламентарни групи е сведена до съвършен ред. Това изобщо не може да се подмине. Има независими депутати, много рано в началото на мандата на 41-вия парламент. Те обикновено, тъй като аз имам един поглед назад в предишни народни събрания, обикновено те…
Водещ: Колко години правиш това? От колко години си в парламента?
Теодора Енчева: Е, сега да не ги казвам….
Водещ: Не са чак толкова много.
Теодора Енчева: Не, достатъчно са, както и да е. Това, което исках да кажа, че наистина тези независими депутати работят много усилено в НС, те служат също така и за разменни монети между различните политически партии. Те също така осигуряват, когато се налага и мнозинството, защото така биха могли да бъдат в едни моменти кооперативни, в други не. Основно знаем, че РЗС се разпадна като парламентарна група и така се появиха независимите депутати. Много ми се ще да разкажа една случка, която истински се впечатлих по време на заседанията последните през декември, когато един депутат от РЗС, всъщност това е втория човек в партията на Яне Янев, Емил Василев, най-спокойно излезе от трибуната по време на много горещите дебати за изборния кодекс и съобщи следното – Уважаеми колеги, докато ние седим в залата, оператора на БТВ снима под полите на депутатките. Това беше много драматично. В този момент в пленарната зала настъпи смут, единствената камера, която имаше на територията на НС беше камерата на БТВ, аз бях там заедно с оператора Любомир Тасев и това, което правихме е …
Евгени Генчев: Снимахте под полите.
Теодора Енчева: Да, може и така да се определи явно от този депутат, но всъщност ние интервюирахме Цвета Караянчева от ГЕРБ, която ни разказваше именно за изборния кодекс и за всякакви свои преживявания като нов депутат в този парламент.
Водещ: Как си обясняваш поведението на Емил Василев? Нещо обидили ли сте го преди това?
Теодора Енчева: Не, нищо подобно. Той просто Искаше да бъде интересен и оригинален по един много безвкусен начин.
Радослав Киров: Само да вмъкна, че този е същия, който в едно писмо официално обвини, че Искра Фидосова го е изнасилила. Достатъчна история…
Теодора Енчева: Да, точно така, това е същия депутат. И така беше доста безвкусно.
Водещ: Много ли са хората като него в парламента?
Теодора Енчева: Не.
Радослав Киров: По-малко са. В предишния имаше доста повече такива елементи. И там сега хубавото е, че има достъпни стенограми, можем да ги четем. Ако се хване някой да ги чете, може да се скъса да се смее. Просто такива… то малко вече е спорно дали да се смееш или да си тъжен, да се разплачеш, но не, наистина, малко една идея по-добре, може би защото повече си мълчат, за това изглеждат по-добре сега.
Водещ: Перфектна дисциплина.
Евгени Генчев: Чакай, тази година беше гей скандала в парламента. Защо да са по-добре?
Радослав Киров: Е, скандали винаги има.
Водещ: Защо?
Евгени Генчев: Е не помните ли, с Волен Сидеров и Яне Янев. Защо да са по-добре? Такова нещо не че не се случва всъщност…
Радослав Киров: Е, не, миналия парламент имаше с ламарини, там едни такива изцепки доста по-кървави, така да се каже.
Водещ: Добре де, понаучиха ли се? В смисъл влязоха в релси, вече би трябвало нещата да ..
Теодора Енчева: Не, рано им е още.
Евгени Генчев: За кой питаш, за мнозинството ли?
Водещ: Не, за всички. За новите въобще.
Теодора Енчева: За какво всъщност да се научат? Как да работят като депутати?
Водещ: Да, дори технологията на случване на нещата.
Евгени Генчев: Според мен да. Защото в самото начало помните, че бяха дори комични ситуациите. Например стана с прекомерната дисциплина, която беше наложена. Стана така, че едва ли не ходеха до тоалетната на смени депутатите от ГЕРБ, дори ги бъзикаха с това от опозицията, че ходят на смени до тоалетната. Сега се промениха нещата. Намериха им цаката, регистрират се… да кажем, има всичките депутати от ГЕРБ да кажем са на работа, регистрират се по-малко, останалите спокойно си ходят до тоалетната и по кафетата през това време и се сменят така, че да могат решенията да се приемат с необходимия кворум, 120 депутати трябва да са в зала, за да може да бъде гласуван даден закон, и в същото време да не е пак тая дисциплина, която беше в началото. С гласуването със същите карти, ако въпроса дали са се променили, дали са му намерили цаката на парламента – мисля, че вече са му я намерили.
Водещ: И следващия въпрос е – това е по-скоро добре за всички нас или по-скоро зле?
Евгени Генчев: Аз мисля, че не е добре, защото всички идват в началото с усещането за това, че няма да правят така, както са правили онези преди тях. И всички в рамките на една година се държат по същия начин. Започват да твърдят, че да кажем депутат, който е от правната комисия не трябва да участва дори в заседанието или да взима отношение по закона за биоразнообразието, което според мен не е така.
Водещ: Не е негова работа.
Евгени Генчев: Според теб не е ли негова работа? Аз мисля, че е.
Теодора Енчева: Изключително е скована, да, подкрепям Евгени напълно. Изключително е скована инициативата на депутатите. Те не предлагат закони, които не биха били приети всъщност в пленарната зала. Това е някаква много лоша практика, която биха следвали и която наистина в момента е в зародиш.
Евгени Генчев: Но пък видимо поне нещата са се променили, защото поне сега го няма това да тече заседание с петима депутати. Защото аз съм ги борил. Не нормално заседание, а парламентарен Контрол. петима депутати в зала, които слушат …
Водещ: Говориш за предишния парламент?
Евгени Генчев: Предишния парламент. Сега това не се случва, защото в парламентарен контрол евентуално е Бойко Борисов и трябва да има кой да ръкопляска.
Теодора Енчева: Да, предишните парламенти беше точно така, парламентарни яконтрол беше изключително пренебрегван, а пък това е една от най-тежките парламентарни процедури след искането на вот на недоверие. В смисъл…
Водещ: Много неща ли премълчахте тази година, много неща ли не Казахте на зрителите, на читателите си?
Евгени Генчев: Аз не. Евгени Генчев не е…
Радослав Киров: Каквото има за казване се е казало. Не съм премълчал нищо. Радослав Киров, вестник Телеграф, да си кажем…
Водещ: Кажи си и ти.
Теодора Енчева: Няма причина да очаквате от нас, че премълчаваме, нито пък някой …
Водещ: Не, защото понякога се случват неща, за които трябва да им се подиграваме ден и нощ.
Радослав Киров: Е не могат да се разказват някакви такива… по-скоро простащини, нещо което се случва, примерно дори да го споменеш, но всяка простотия … не са и толкова интересни сега…
Теодора Енчева: Пресата е тази, която може да си позволи да разказва някакви случки като от кръчмата. В телевизиите мисля, че това вече… нашата публика отдавна е разбрала. Ние разказваме най-важното. Аз съм човек, който много държи на детайлите, но пък какво можеш да спечелиш, ако покажеш три детайла, а не разкажеш Основната история. Така че ние го правим всеки ден и това е нашето предимство. Пишем по водата, но все пак всяка вечер…
Водещ: Все пак не ми казахте в началото, като си говорехме за изборния кодекс, чисто времево те се справиха. Въпроса е обаче какво приеха за тия няколко денонощия там? Качествено?
Радослав Киров: Тука аз мога да говоря с часове специално за изборния кодекс, но общо взето той Евгени спомена това за регистрацията, където искаха документ от Държавен вестник. Аз мисля, че по-скоро по-голямата част от тези неща, които не са направени добре са не толкова с умисъл да прецакат някого, а от недомислици и от бързане, защото те са 4 закона, обединени в едно и още 5-6 закона, които се преправят през 5 години, заключителни, необвързани с изборния кодекс. И общо взето според мен изборния кодекс има няколко добри поправки, но като цяло няма някакви кардинални промени, чак … той беше наложен миналата година, не е преди 20 годиНи. Примерно големи промени са уседналостта, ранната регистрация. Има една изключително дребна поправка, която на мен ми направи много голямо впечатление, а не се дискутира чак толкова. За придружителите. Понеже, това също е практика за контролиране на вота, да влизаш с придружител. И в случая те ги описаха. Там имаше един много спорен текст, че когато ти си в неравностойно положение, можеш да влезеш с придружител в тъмната стаичка, спорния текст беше, че задължително трябва да представиш документ от ТЕЛК или от НЕЛК, че си в неравностойно положение, което беше много спорно.
Теодора Енчева: И че имаш необходимост от придружител. Две изисквания.
Радослав Киров: Но имаше един друг параграф там, точка или какво точно беше, текст, в който изрично е написано, че неграмотността не е причина да влезеш с придружител, което ако се замислите е много кардинална промяна. Тоест един вид това е, колкото и страшно да звучи, образователен ценз се налага, защото ти ако наистина си неграмотен, и да влезеш не можеш да се… но сега можеш.
Евгени Генчев: То и до сега не би трябвало да е придружител. Неграмотен..
Радослав Киров: Да, можеше, така бяха. В смисъл събират се една цяла махала, да не казваме от къде, и един пич по-як, с повече златни зъби казва – аз съм придружител, те са неграмотни, той е неграмотен, аз не мога да чета бате, той ще дойде с мен да ми показва.
Теодора Енчева: Това беше практика в смесените райони, освен в ромските махали.
Радослав Киров: Да, и това е много кардинална промяна, дребно текстче, но …
Евгени Генчев: Тука въпроса е дядо ти има ли документ от ТЕЛК.
Радослав Киров: Да, другия въпрос спорния, където е с документите от ТЕЛК и НЕЛК. Там наистина беше прекалено грубо според мен лично, но ,.. дискусионен въпрос. Но общо взето има 4-5 основни проблеми, докато в ..
Водещ: В цялото бързане пропуснаха ли нещо важно или някоя огромна глупост приеха ли?
Теодора Енчева: Това, което промениха и което е сериозно е текста, в който се казва, че районните кметове вече не се и збират. Това ограничава…
Водещ: А се назначават.
Теодора Енчева: А се назначават, да.
Евгени Генчев: Аз тука също много … според мен дискусионен въпрос, защото те районните кметове не се назначаваха до 2007. Когато го промениха пък тогавашните управляващи, с цел колкото и гадно да звучи, Бойко Борисов да могат да… който беше сигурно избран кмет, да могат да вкарат колкото се може повече хора свои по районните кметства. За последните 10 години, от 2007 насам за избираеми районните кметове. Но те ги направиха само избираеми, а не им дадоха, тогава като го направиха 2007, не им дадоха абсолютно никакви правомощия, на базата на това, че са избираеми. Така че това е едно плакане по стари неща. Ако ще ги правиш избираеми, 2007 още, да им дадат правомощия и нека сега се оплакват, че са ги направили неизбираеми, ако имат правомощията. Те просто подмениха едно нещо, което беше изкуствено създадено. Ако искаха да ги направят избираеми. Сега друг е въпроса, че ако мнозинството сега искаше да останат избираеми, трябваше да им даде повече правомощия. Защото има логика. И аз мисля, че трябва да са избираеми, но в тая линия, която беше до сега беше неработеща. Друг е въпроса със селските кметове, където по-скоро според мен е неправилно, на малките… точно селските кметове, малките кметства, до 500 души селата, че и там ги направиха да се назначава, до 350 всъщност. Там е по-скоро според мен дискусионен въпрос. Докато за… малко плач по изкуствен беше за районните кметове.
Водещ: Правим някакъв дебат много тясно специализиран, защото хората минават го това, прочитат заглавието и понякога дори не четат какво се случва вътре.
Радослав Киров: хората догодина като отидат до урните и като видят да речем в село не знам си кое, техния кмет ще се пусне от града. Така да се каже.
Водещ: Хората интересуват ли се от това, което правите вие?
Евгени Генчев: Аз мисля, че да.
Водещ: Или само когато им се случи в действителност това, което им разказвате в новините?
Радослав Киров: Ами то точно това е големия избор –д а разкажеш това, което ги интересува. Това е истинското умение според мен.
Евгени Генчев: И всъщност да ги накараш да ги интересува. Ние тук, които седим на тази маса, колкото и нескромно да звучи, по някакъв начин задаваме дневен ред на обществото.
Водещ: Осъзнали ли сте тази си тежка роля?
Евгени Генчев: Направо е плашеща.
Радослав Киров: Да.
Водещ: Не, сериозно?
Евгени Генчев: Не, сериозно. Плашеща е на моменти наистина, защото аз лично съм чувал в анкети, преповтаряне като папагал на фрази, които по определен начин са фигурирали в , да кажем в мой материал, като заучени, което човек трябва много да внимава.
Водещ: На колко години си?
Евгени Генчев: На 30. И вече ме водят за старо куче. Представяш ли си?
Водещ: Най-младия колега в парламента на колко години е?
Радослав Киров: Той има такива преходни и заключителни..
Евгени Генчев: 22-23…
Радослав Киров: Има такива, които са за известно време, което е минус на нашата професия.
Водещ: Колко годишни трябва да са… от колко години нататък трябва да се влиза?
Радослав Киров: Ами според мен не е до години, защото аз самия съм от най-младите, в същото време имам няколко години стаж в парламента, а пък на години съм пак един от най-младите. Тъй че то е до качества. Не е от години, а от това как си ..
Водещ: И от медията зависи.
Радослав Киров: Ами не само от медията, защото има колеги, които …
Водещ: Добре, не всички медии ще поискат 22 години…
Радослав Киров: Не е до годините, пак казвам. Има такива, които от втората седмица отиват в парламента, а има такива, които като натрупат опит някакъв и тогава влизат… защото това е доста трудно за отразяване.
Евгени Генчев: Помните ли (?) с един румънски собственик на телевизия? Той там каза – няма независимост братче, пращаш ги на 22-23 години и това е. Няма независимост. Така че много се надявам да се променят при нас нещата и да има ако щеш повече хора с бели коси по институциите, а не само хлапаци като нас.
Водещ: (?) каза, че това нещо при нас не се случва, защото на 50 години примерно те не могат да живеят с репортерската си заплата.
Евгени Генчев: Защо?
Водещ: Ами защото не може, защото им трябват повече пари, които идват от шефския пост. Говорим за работата на журналистите, в CNN репортерите са с побелели коси, такива каквито ти искаш да има в парламента, но тук просто заради финансовата ситуация това не може да се случи. На 50 не можеш да си позволиш да изкарваш парите, които изкарва репортер на 20 и няколко години.
Радослав Киров: Има нещо вярно, но о т друга страна не е съвсем това основната причина според мен. То си е въпрос на манталитет и на качество на състояние на цялата… защото то не е само, медиите не са отделни, вестници и телевизия отделна част от държавата, каквато ни е държавата, такива сме и медиите. Между другото това, за което сме се смяли как такива девойки, 20 годишни с микрофони в НС, бяхме в Украйна преди известно време, аз трябва да кажа, че там наистина ми се повдигна самочувствието, там се чувствах като чичко сред тях. Техния парламент, който е в… в Украйна всичко е в пъти по-голямо от нашето, огромен, страхотна институция, вдъхваща респект. И вътре бяха може би не знам дали имаше и непълнолетни. Всичките бяха девойки с микрофончета, дръжки на микрофони, както ги наричат.
Водещ: Как си го обясняваш? Със следващото си изречение, дръжки на микрофон.
Радослав Киров: Как да ти кажа… има там примерно любопитен факт, на мен ми направи… защото ние се оплакваме каква корупция, колко е зле всичко. В Украйна да речем, аз се втрещих като ми обясниха, техния шеф на службата за сигурност, така да се каже украинския ДАНС, в същото време е собственик на най-големите медии в Украйна. И паралелно с това..
Водещ: Ясна е собствеността.
Радослав Киров: Така че има накъде по-зле от нас. Макар че не е хубаво да се успокояваме с това, но …
Водещ: На базата, че има и някой по-зле от нас.
Евгени Генчев: Чакайте, какво означава по-зле ?то наистина зависи дали сме зле или сме добре, зависи с какво сравняваш.
Радослав Киров: Да, ако сравняваме с Великобритания..
Евгени Генчев: Някои стари лъвове като вземат да ни сочат, не знам …
Водещ: Трябва да пуснем рекламите и продължаваме след това.

Водещ: Парламентарните репортери Теодора Енчева от БТВ, Евгени Генчев от Нова и Радослав Киров от Телеграф са гости на Челюсти. Говорим си за нещата, които се случиха в парламента през тази година през погледа на репортерите. Скандала Верту няма как да приклчи това предаване, без да си говорим за това. Поздравления към вас, предполагам, че с години ще се говори.
Теодора Енчева: Благодаря. Това е наистина нещо, което ние превърнахме в събитие, не просто в някакъв спородичен скандал. Но аз мисля, че освен че БТВ показа депутати, които са готови да бъдат корумпирани със скъп подарък, ерго те могат да бъдат корумпирани с всяко друго нещо, което им се предложи по-голямо, по-малко, средно, ние всъщност показахме едни неизвестни, напълно непознати за своите избиратели и за широката публика народни представители, които всъщност могат да бъдат корумпирани. Това е този кръг, в който те се завъртяха. И това е най-страшното за тях – веднъж да имат това име на хора, които са подкупни или са готови да бъдат..
Водещ: И второ да бъдат известни само с това.
Теодора Енчева: И второ да бъдат известни само с това. Не може народния представител да бъде неизвестен. Или пък да стане известен с някакъв медиен скандал. С един медиен експеримент. Това е далеч от всички възможни представи за класическите демокрации.
Водещ: Глобиха ли ги накрая?
Теодора Енчева: Не.
Радослав Киров: Нямат право. Само ги глобиха с половин заплата. То е за следващи случаи. (?) е наистина, че ги подтикна, защото четем поправки за глоби и такива неща, половин година Никой не обръщаше внимание…
Теодора Енчева: Те бяха замразени, да.
Радослав Киров: И за тоя скандал поне сега ще ги приемат, ще има глоби от тук нататък.
Евгени Генчев: Само че депутатите с ахора, които всички сочат с пръст като … всички се упражняват върху тях, това е думичката, всички се упражняват върху тях за това Колко са лоши, колко са неморални и т.н. Аз покрай този ваш експеримент си зададох друг въпрос. Не знам дали помните един случай, покрай доклада на държавния департамент на щатите ли беше или някакво разследване на американски вестник, Ню Йорк Пост примерно, в което писаха за Бойко Борисов. За това, че подкрепя американската държава, че е агент на ЦРУ в България и n на брой неща. Тогава Бойко Борисов беше кмет на София, покани съответния журналист в България и каза – ние ще ти платим разноските, за да дойдеш. Онзи журналист няма да забравя какъв му беше отговора – при нас такава практика няма. Ние сами си плащаме командировките, благодаря ви много, чел съм необходимото за вас, няма да дойда. Покрай скандала с Верту си зададох същия въпрос – на колко журналисти, на които се предлага приятна командировка еди къде си или на които се предлага приятно коледно парти с еди какви си подаръци, колко от нас отказват такива неща? Разбирате ли? Много е гадно.
Теодора Енчева: Ами аз съм отказвала. Точка. Не съм приемала такива подаръци.
Евгени Генчев: Не си пътувала в чужбина на държавни разноски?
Теодора Енчева: Пътувала съм, какво от това? Те не са държавни разноски, аз съм отишла с командировъчни от БТВ и срещу тази командировка аз съм направила репортаж. Точка.
Евгени Генчев: Обаче обикновено се ползва самолет на правителството, много често се нощува за сметка на правителството, то не е за сметка на правителството, а за сметка на данъкоплатеца.
Теодора Енчева: Да, и? Какъв е точно целия проблем? В смисъл… ти смяташ, че това мен или теб или който и да е те прави зависим? Готов да бъдеш в някаква посока тласнат, за да можеш …
Евгени Генчев: Аз мога да говоря за себе си. Мисля, че не съм зависим в такава ситуация.
Теодора Енчева: Ами тогава защо изтъкваш подобна ситуация?
Евгени Генчев: Но нерядко се случва хората да пишат след това хвалебствени материали.
Радослав Киров: Друго искам да кажа аз. По тази причина колко забавно беше. По Коледа винаги пристигат подаръци от ресорите на различни колеги. И всяка Коледа ние се бъзикаме и се майтапим, че как искам да отида в бизнес отдела, да речем, защото при икономически новини пристигат всякакви такива готини химикалчици, дребни нещица. И си казвам – една Коледа беше, миналата или по-миналата, ГЕРБ вече ги имаше, значи да речем преди 2 години. И аз получавам от моите ресори подаръци – картичка по имейл. Дори не е хартиена. И викам – егати, дори да искам да се корумпирам – не мога, какви подаръци ми дават.
Водещ: Такъв ти е ресора. Смени си ресора.
Теодора Енчева: Подобни подаръци, подобни покани не могат да означават никакъв ангажимент, никакъв инструмент за влияние, абсурд. Просто няма защо да обсъждаме тази посока. А това, че депутатите винаги биват, някой се упражнява върху тях – ако те се чувстват по този начин, ако ние гледаме на тях…
Евгени Генчев: Да не са ставали депутати.
Теодора Енчева: Не просто да не са ставали депутати. Те трябва да са пример за всички останали. Те за това са 240. Към тях има по-специални изисквания. Председателя на парламента Цецка Цачева специално обясни, че не може да ги глобява депутатите за целия този скандал, който се разрази около нашия медиен експеримент, защото именно те са нещо по-различно.
Евгени Генчев: А тя наистина не може да ги глоби.
Теодора Енчева: Тя няма текст, върху който да стъпи. И аз бях категорична още от самото начало, че това няма да се случи, независимо,ч е се появиха твърдения, че ще има 40 000 лева глоба, наказание или там някакъв друг вид санкция, няма как това да се случи според сега действащите разпоредби в НС.
Евгени Генчев: Но дори и да действа пак председателката не може да ги глобява, защото тя е (?), имаше,…
Теодора Енчева: Точно така, тя не може да ги глоби от себе си.
Евгени Генчев: … го гледат с гласуване в пленарна зала. Ако предложи етичната комисия да ги глобим тези, цялото НС гласува дали да ги глоби или не.
Теодора Енчева: Точно така, тя не може да ги глоби от себе си, защото просто е решила, че така ще стане.
Водещ: Добре, какво според вас трябваше да се случи, ако всичко в държавата ни беше наред? Ако всичко беше наред нямаше да се получи експеримента. Но все пак той се случва. Какво трябва да е наказанието за тези депутати? Президента започна да говори за отзоваване и всякакви такива неща.
Теодора Енчева: С много голям успех всички текстове, които бяха замразени в т.нар. етичен кодекс, месеци наред можеха да бъдат гласувани и можеха да бъдат приложени върху тези депутати.
Евгени Генчев: А те са …
Теодора Енчева: Но те нямаше такава политическа воля в този момент. И естествено останахме в ситуацията, в която председателя на парламента не може да стъпи върху нито един текст, нито от правилника на НС, нито от вътрешните правила на работата на етичната комисия, за да накаже тези депутати. Пък и някак си самото им наказание с глоба, която тя в каквито и размери да бъде, тя примерно може да бъде три заплати месечни…
Радослав Киров: Според мен вие си ги наказахте достатъчно. Това е.
Теодора Енчева: Нямаше да има кой знае какъв ефект.
Радослав Киров: Според мен лично порицанието е най-голямото наказание за един народен представител. Заплата –две…
Теодора Енчева: Това, което ние показахме по БТВ, благодарение на колегата Стоян Георгиев и на колегите от 168 часа беше дни наред един резил.
Радослав Киров: И тук пак за т.нар. етична… Големия проблем е не толкова, че няма глоба, а че няма механизъм да се санкционира. Защото то може… това, че са го глобили една заплата е не толкова, че е загубил 2000 лева или колкото е там заплата депутатска, а това, че всички депутати са преценили, че той е сбъркал, направил е някакъв гаф.
Евгени Генчев: Замислете се, че не може да ги наказват заради..
Водещ: Как се държаха тези хора след това? Като мина седмицата…
Радослав Киров: Доста различно партийно, според партията.
Водещ: Кой ви каза?
Радослав Киров: Ами например от ГЕРБ всички бяха просто покрусени. Въобще не… много наплашени, да не кажа по-жаргонни думи. Докато да речем от Атака или от БСП, където такива неща са ги виждали, така да се каже, се опитаха от към смешната страна да ги … и от ДПС в същото време, като дори единия депутат, без да казвам вече от коя партия, не от ГЕРБ, се разнасяше, беше взел от някакъв негов приятел истинско Верту и се разхождаше из парламента…
Водещ: Не, истината е, че много повлия този скандал.
Теодора Енчева: Истината е, че всички депутати се опитаха да умаловажат скандала. Той им повлия. Но накрая те се опитаха да умаловажат всичко, което им се случи. Защото не искаха да стоят наказани в ъгъла.
Водещ: Защото трябваше да го преживят някак.
Теодора Енчева: Именно, да. Просто се опитаха да олекотят всичко, да си кажат – айде, ден да мине, друг да дойде. Това е, което се случи.
Водещ: Това ли е журналистиката, която трябва да се прави? Тази журналистика, която променя ситуацията? Реално нищо не се е променило, но все пак показва кой какво…
Теодора Енчева: О, не, не вярвам, че нищо не се е променило.
Водещ: Добре, показа кой какъв е.
Евгени Генчев: Не, истинската промяна е точно в приемането на тези етични правила, защото те са от половин година, а то не етичен кодекс, а промяна правилника за НС. Те сигурно десетки пъти се е споменавало, описвали сме ги, правили са репортажи колегите от телевизията за тези етични правила, но никой не ги прие. Сега след тоя скандал те ще ги приемат, бяха внесени в зала, ще бъдат приети.
Радослав Киров: Журналистиката не трябва да кадрува. Това е другата страна.
Водещ: Трябва да се намери средата. Скучно ли ви е понякога в парламента? Искало ли ви се е да имате друг ресор?
Радослав Киров: Само преди Коледа. Не знам за другите, на мен това ми е било целта. Аз съм започнал, като бях още съвсем зелен… Целта ми е – аз съм искал да се занимавам с политика, бил съм икономически преди това, пренесъл съм се в този ресор, започнал съм извън парламентарни партии, след това и определена партия, по степени, като НС по моему е най-трудния, най-сложния ресор в политиката за отразяване.
Водещ: Защо?
Радослав Киров: Защото има най-много работа. Ние това сме си говорили, примерно сме оплаквали тея депутати от ГЕРБ, а на тях им е голяма болка, защото те така да се каже много се влияят от рейтингите, тяхната партия, защо, основната цел е да си вдигнат рейтинга, малко да се вдигне мнението на обществото за НС, а то става точно обратното, последната година рязък спад в рейтинга.
Евгени Генчев: 20%, този парламент е стартирал с най-висок рейтинг от всички парламенти>..
Радослав Киров: И най-бързо се срина.
Евгени Генчев: И в момента е около 20%, ако нес е лъжа. С 41.
Радослав Киров: Той по default е най-мразената институция.
Теодора Енчева: Да. Същевременно трябв да кажем, че няма санитарен минимум за доверието, което се измерва в социологическите анкети за парламента. Дори да е 5% рейтинга или 15 или 55, това нищо коренно не променя, защото социолозите винаги обясняват, че НС е възможно най-негативно оценяваната институция години наред. Няма значение кой има мнозинство И кой има малцинство в парламента.
Водещ: Замисляли ли сте се, че вашия рейтинг, на медиите, които представлявате, е по-висок. В смисъл обществото ви има повече доверие от колкото на хората, които отразявате.
Теодора Енчева: това няма нужда да се замисляме.
Водещ: Не, това, за което говореше Евгени в един момент да осъзнае, че носиш някаква голяма отговорност.
Теодора Енчева: Ако е само в един момент е ужасно.
Водещ: Непрекъснато живеете…
Теодора Енчева: Ами разбира се. Няма как иначе.
Водещ: А приисквало ли ти се е да не се занимаваш с това, да имаш светска журналистика, нещо такова?
Евгени Генчев: Не. Правих наскоро репортаж за Дядо Коледа в кукления театър, беше интересно, но категорично си харесвам ресора и смятам, че много имам да се развивам в тая посока. Така че не.
Водещ: Ще изпратиш тези депутати И ще посрещнеш следващите? Колко парламента ще смениш, Евгени? Преди да се пенсионираш?
Евгени Генчев: Ще видим, ще видим кога ще ми побелее косата.
Водещ: Смяташ ли да останеш репортер с бялата си коса?
Евгени Генчев: Не знам, ти смяташ ли да си водеща до пенсия?
Водещ: Не. Твърдо не.
Евгени Генчев: КАтегорично не искаш? Ще го смяташ за провал в живота си?
Водещ: Не, просто ми се правят други неща.
Евгени Генчев: Да го кажем така – няма да го смятам като провален живот, ако след 20 години съм…
Водещ: Не, то ще е мног хубаво, наистина ще е хубаво, за всички нас ще е хубаво ако има едни репортери, които до 50 …
Евгени Генчев: Стига да не откачат вече.
Радослав Киров: Доста изхабяваща професия.
Водещ: Колко парламента смяташ за смениш ти?
Радослав Киров: Колкото се сменят. Колкото има. не, наистина, и аз като Евгени казвам, ч е не ми е целта със сигурност цял живот да съм репортер и (?) в НС, но за момента това е, което искам, това е което ме удовлетворява лично мен и искам това да си го работя. Пък каквото сабя покаже. Аз дето се вика преди 15-20 години исках да стана Батман. Така че не се знае …
Евгени Генчев: И други искаха и станаха.
Водещ: Въпроса е колко го искаш. Взима ли ти много от личния живот? Ама честен отговор сега.
Теодора Енчева: Таиз професия със сигурност отнема времето за личен живот и това няма значение точно какъв ресор имаш. Аз имам удоволствието и шанса освен да бъда парламентарен репортер и да работя за рубриките БТВ Репортерите и БТВ Документите, така че винаги за нас това е професионален шанс. Това е една дилема – лично време и професионална кариера, която няма едно решение. Така че просто трябва да живеем малко повече в хармония със себе си.
Водещ: Най-странния човек, който срещнахте в парламента? Само име.
Радослав Киров: Много са.
Евгени Генчев: Чакай, като кажеш много са трябва веднага да ти хрумне един.
Водещ: Ти каза в началото – депутата, който е обяснил, че снимате под полите.
Теодора Енчева: не, аз дори не го смятам за странен. Аз не мога да ги определя така. По-скоро смятам, че тези депутати, които влязоха в 41-вото НС имат шанса да се развият, да настъпи еволюция в тяхното поведение, в техния body language, в техните идеи дори. Така че времето е пред тях.
Евгени Генчев: Аз искам да ви питам – Тодор Димитров знаете ли кой е?
Теодора Енчева: Аз да. Съпредседател…
Евгени Генчев: Ти знаеш ли го?
Радослав Киров: Аз мога да ти го кажа.
Водещ: Не.
Евгени Генчев: Един от най-важните хора в групата на ГЕРБ в парламента. Тодор Димитров, който е човека, който смени Лъчо Иванов. Това е по отношение на имената.
Радослав Киров: Как ще е сменил Лъчо Иванов извинявай?
Евгени Генчев: Той беше също съпредседател…
Радослав Киров: Не беше.
Водещ: Трябва да приключваме, спора беше за по-рано. Реплика? Какво беше, бутафонки, хиксовете. Репликат ана годината от парламента? И трябва да приключваме.
Евгени Генчев: Репликата на годината, айде който е готов да казва, не ме гледайте мене.
Теодора Енчева: Не ми викайте, г-н Мутафчиев, заседанието не е открито. Аз мисля, че просто …
Радослав Киров: Насила ли да го направя, точно стана през последното заседание, когато се разпадна кворума, когато изчакахме Цветанов да го изслушат и цял ден с напрежение очакват Цветанов да каже за експертизата, за случая в Горна Оряховица и той е там и вече един час всички го чакат и накрая извън микрофона Цецка Цачева – Е насила ли да го докарам в залата?
Евгени Генчев: Цецовска държава.
Водещ: Добре, благодаря ви колеги. 

Leave a Reply