Калина Крумова в атака срещу “Байландо”

в. 24 часа | Калина ВЛАЙКОВА | 26.02.2011

Шоуто заблуждаваше за есемесите, твърди депутатката Те бяха само за гласуване, наградата я дадохме след седмица, казват от Нова тв

156 793 лева и 50 стотинки в есемеси са платили българските зрители, трогнати от драматичните истории на участниците в благотворителното тв шоу "Байландо".
50 хиляди лева пък бе наградата за победилата двойка – лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и неговата партньорка Рада Рачева, чиято сестричка е болна от левкемия и се нуждае от скъпо лечение.
Тези факти станаха ясни, след като депутатката от "Атака" и участничка в шоуто Калина Крумова поведе битка срещу "Байландо" и пред няколко официални институции обвини продуцентите на предаването и Нова телевизия в некоректност.
Според Крумова шоуто е заблудило своите зрители, че чрез есемесите си в подкрепа на участниците всъщност даряват за тяхната кауза. В официален отговор до нея чрез Съвета за електронни медии обаче Нова тв опровергава това. От медията твърдят, че 30-те стотинки с ДДС за всяко съобщение са били изцяло за трите мобилни оператора, които осигурили услугата.
"Цената бе определена по начин, който да покрие единствено техническите разходи, свързани с изпращането на есемесите", пишат от Нова тв. Смисълът на гласуването бил само да определи коя двойка да продължи своето участие. "Нова тв представи проекта "Байландо", без да реализира печалба" добавят от медията. И предоставят на Крумова детайлна справка за получените съобщения във всяко едно от изданията на предаването. Според нея за цялото времетраене зрителите са изпратили общо 522 645 есемеса.
"Как е възможно едно съобщение от потребител до потребител да струва 10-15 стотинки, а за благотворителна кауза да възлиза на 30. Добре е зрителите да знаят колко им пука на мобилните оператори за съдбите на български граждани, ако това е така", казва обаче Крумова.
В писмата си до Комисията за регулиране на съобщенията, за защита на потребителите и Съвета за електронни медии тя твърди, че организаторите устно я уверили как събраните приходи от есемеси в нейна полза ще отидат по отворената за всеки участник сметка и съответно за каузата й.
Самата Крумова бе сред участниците и отпадна сравнително рано в люта битка срещу Ширин Местан. Танцът им придаде политически привкус на предаването, тъй като конкурентката е член на ДПС и съпруга на неговия заместник-председател. След това партийният вестник на националистите обяви избора за манипулиран.
Крумова обаче е категорична, че това няма нищо общо с нейната битка срещу "Байландо".
"Аз не обвинявам никого в измама, нито имам нещо лично срещу продуцентите или телевизията. Те обаче дължат отговори на обществото какво се случи след края на шоуто, имаше ли награда, в какъв размер беше тя, сбъднаха ли мечтата на победителите. Никой не разбра това", отсича депутатката. Тя е възмутена, че отговорът на последните 3 въпроса не се съдържа в отговора на Нова тв.
Депутатката сигнализира и за други нередности. Според нея регламентът на предаването бил променен по средата и това поставило участниците в неравностойно положение – първо само журито определяло кой да остане и кой да продължи, а впоследствие включили и зрителските есемеси.
За да докаже това, тя изискала от СЕМ записите на всички предавания, но законовият срок за това бил изтекъл. От Нова телевизия обаче й предлагат да си ги закупи срещу 50 лева на запис
от предаване.
"Не е вярно, че правилата са променяни в хода на шоуто. Още от самото начало журито, в което бяха Татяна Лолова, Васил Найденов, Йорданка Христова и Нешка Робева, определяше номинираните. След това зрителите гласуваха с есемеси кой да отпадне", каза главният редактор на предаването Радослав Тушев. (Виж позицията му на 21-а стр.)
Заради случая Калина Крумова вчера бе на среща с председателя Георги Лозанов. Той й обяснил, че в момента регулаторът няма правомощия да следи изпълнява ли поетите в ефир ангажименти дадено предаване и да наказва при промяна в регламента. Двамата с Крумова обаче се договорили това да се промени в бъдещия изцяло нов Закон за радиото и телевизията. Засега не се знае кога ще бъде готов той.
Наградата бе в размер на 50 хил. лева. Обявиха я предварително и тя е преведена по сметката на победителката седмица след края на шоуто. Това увериха пред "24 часа" Красимир Каракачанов и бащата на Рада вчера. (Техните позиции и тази на Калина Крумова виж горе и на 21-а стр.)
В същото време Нова тв представи списък с участниците, които също са били подпомогнати. Сред тях са Дидо от Д2 и Богдана Митова, които получават терен за строителство на арт-селище за деца с увреждане от общината в Павел баня.
"Депутатката Калина Крумова и Александър Бонев от Варна, които събираха средства за откриване на център за стволови клетки, също получиха подкрепа от община Пазарджик и сграда за своята кауза, пишат от Нова тв. Мира Мохамед, която танцува в предаването за лечението на своята дъщеря, страдаща от детска церебрална парализа, също получава подкрепа от център Biohellenic. Чрез него в Атина се извличат стволови клетки от малката Александра, за да бъде скоро оперирана.
Сметката за лечението на Андрей Баташов в клиниката е погасена с парите, събрани и чрез обява за помощ в "Байландо", научи "24 часа". Близките на известния актьор са благодарни на риалити формата и на Нова тв, че са известили за финансовия проблем с лечението на Баташов. Но парите не са минавали нито през Нова тв, нито през продуцентите, а са превеждани по отделна сметка и на телефон, чиято тарифа е била 1,20 за есемес, поясни близкият на семейството режисьор Антони Цонев.

Стр. 19, 20

Leave a Reply