Калина Крумова: Защо никой не разбра, ако е сбъдната мечта?

в. 24 часа | Калина КОСТАДИНОВА | 26.02.2011

Хората са пращали SMS на оператори, не за каузата

- Г-жо Крумова, каква точно измама е извършило шоуто "Байландо" според вас?

- Измама е много силна дума. Много са нередностите, за които съм подала сигнали. Главното е, че много по-рано трябваше да се даде отговор на въпроса какъв е окончателният резултат от това предаване. Какво се случи с победителите? Колко общо са изпратените есемеси? Така ще се знае например колко зрители са благотворително настроени.
Оттам нататък има чисто процедурни неща, които аз не мога да приема нито като журналист, нито като участник, нито като гражданин. Без значение за кое предаване става дума и коя телевизия го излъчва.

- В какво се състои заблудата?

- Голяма част от хората са вярвали, че с есемесите си всъщност подпомагат каузата на съответния участник. Оказва се, че това не е така. С тези съобщения са били покривани само техническите разноски. Всички приходи от есемеси са отишли в мобилните оператори, които, както знаем, не са български.
Признавам, аз не гледам телевизия, дори предаването, в което съм участвала. Възможно е това. да е било обяснено някак. Но тези отговори трябваше да бъдат дадени и след края на шоуто. А не аз да пиша писма и да ги изисквам по официален път от 4 комисии в продължение на месеци.

- Как се промениха правилата?

- Изисках пълен мониторинг на предаването, за да съм сигурна. Срокът по закон обаче бе изтекъл. Има къде и как да видя записите, които от Нова тв ми предложиха срещу заплащане, така че любезно им отказах.
До момента на моето излизане от шоуто двойките бяха изпращани на елиминации само и единствено "благодарение" на журито. Няколко седмици след моето участие – поне по разказите на участници – правилата се променят и оценката на журито се събира сгласуването на зрителите чрез есемес.

- Колко пари според вас са събрани от шоуто и се губят?

- Не мога да кажа. Искам дебело да подчертая – не обвинявам СЕМ, Нова тв, продуценти, не казвам, че някой е измамник. Но съм твърда, че отговорите трябва да бъдат дадени. Ако от това предаване една мечта е била сбъдната, защо никой не знае това.

- Пред "24 часа" победителят Красимир Каракачанов обяви, че наградата от 50 хил. лв. е била предварително обявена и е стигнала до своя получател.

- Доколкото аз знам, в ефир никога не е била обявявана сумата на наградата. Широко рекламирано бе, че ще се изпълни мечтата на победителя. Никакви параметри не се знаеха.
Ако това е сумата – да, тя е много добра. Рада е прекрасно момиче, искрено се надявам да е получила тези средства и те да са помогнали на семейството й.
Но Красимир Каракачанов е герой от предаването. Мисля, че не той трябва да дава отчет какво се случва с наградата, а организаторите и да покажат документи за това.

- Не е ли това ваша лична битка, защото отпаднахте рано и то от Ширин Местан?

- Моето чувство за справедливост е силно развито и аз продължавам да съм убедена, че това бе тенденциозно към мен. Но то няма нищо общо с действията ми сега. Аз не съм участвала в "Биг Брадър фемили", но това тогава не ми попречи да го критикувам официално, да отида в съответните комисии.
Ако ще водя лични битки, няма да е чрез институции и медии. Ако съм обидена и огорчена, аз не давам гласност на това. Занимавам се с въпроси, които засягат обществото.

- Депутат сте, обмисляте ли законодателни промени във връзка с този казус?

- Това обсъждахме с доц. Георги Лозанов. СЕМ дава лиценз на телевизиите, тоест разрешават им да съществуват. Значи трябва да има право да наказва, да преценява добър ли е даден тв продукт, нарушава ли права и морални норми. Приветствам тяхната Инициатива в бъдещия нов закон за радиото и телевизията да се запишат правила, според които СЕМ ще може да регулира всички предавания тип реалити, игра, свързани с гласуване. И при нарушения да наказва. В момента това не може да се случи и за мен е трагично.

Стр. 20

Leave a Reply