Калина Станчева: Достоверността е по-важна от бързината

в. Класа | Иван ВЪРБАНОВI 05.01.2012 

Информационният лидер в националния ефир – програма "Хоризонт" на Българското национално радио, отбеляза 41-вия си рожден ден на 4 януари. След новините в 15 часа от сцената на площад "Александър I" на живо с публика се излъчи едно от знаковите музикални предавания на "Хоризонт" – "Любими до болка". Срещнахме се с директора на програмата Калина Станчева, която очерта новите хоризонти пред радиожурналистите.

- Госпожо Станчева, "Хоризонт“ навърши 41 години. Трудно ли се отстоява във времето тази запазена радиомарка, която е и безспорният лидер според последните проучвания на радиопазара?

- В наше време все по-трудно е това човек да отстоява доброто си име, като това важи и за медиите. Мисля, че е въпрос на принципи – както е и при хората. Ние се опитваме и се стараем да бъдем винаги сериозни, коректни, обективни. Доколко успяваме – това оценяват нашите слушатели. Щастлива съм, че през годините успяхме да защитим марката "Хоризонт“.

- Кои според вас са и другите професионални стандарти, важни за формирането на облика на програмата?

- От момента на самото начало, когато е стартирала програмата, до днес винаги е и трудно, и отговорно. Тогава "Хоризонт“ е била уникална по рода си в българския ефир. През далечната 1971 г. тя тръгва по един привнесен отвън западен модел на радио, с темпо, с ритъм, с поднасянето на бърза и кратка информация. Аз дойдох в "Хоризонт“ седем години по-късно, когато тя вече бе добила своята рамка. Много различни бяха тогава нещата, с много дисциплина бе правено всичко. Съотношението, което бе зададено тогава – 3:1 (музика към говор), се спазваше до секундата. Даже материал, който е над три минути, трябваше да бъде преработван, за да влезе в модул. Е, днес пропорциите са съвсем други. За времето след 1990 година ние решихме, че аудиторията ни има нужда от много повече информация, темите станаха дискусионни. А тези три минути се оказаха недостатъчни за намирането на всички гледни точки. Така лека-полека съотношението се поразми. Днес трябва да си признаем, че говорът надделява над музиката. Но пък така смятаме, че обществото има нужда от повече информация, и то за всичко. В денонощие, в рамките на пет блокови предавания и няколко музикално-информационни, може би създаваме като обем на информацията материал колкото за два-три вестника. Реалността обаче налага именно тази тенденция. Ние сме хем информационното, новинарско радио, хем се стремим да имаме и публицистичните гледни точки, като стремежът ни е да балансираме всичко това.

- Кое е водещото за работещите журналисти в "Хоризонт“?

- Безспорно това е достоверността. Ако трябва да направим слогана на програмата днес, той би изглеждал така: ако сме изправени пред дилемата бързина или достоверност, "Хоризонт“ избира достоверността! Самоцелното гонене на първата поява на нещо в медийното пространство не е сериозно и достатъчно, ако то не носи белега на достоверността. Това с гонитбата на първенството днес вече е овехтял комплекс. Не че тя не е важна. Но тя би ни провалила, ако залагаме само на нея.

- Какъв е анализът, който направихте по отношение на очакванията на аудиторията?

- Нашата основна конкуренция днес е по отношение на телевизиите, а не по отношение на лицензираните 319 радиостанции у нас, които са на пазара. И то, защото телевизиите започнаха да правят много повече радио чрез публицистиката си сутрин рано. Така ние се оказваме състезатели на общия електронен пазар, на който всеки залага на различните изразни средства. Битката между радиото и телевизията за аудитория е наистина голяма. За да задържим слушателите си, ние залагаме на съдържанието и правенето на качествена журналистика.

- Какви са новите проекти и инициативи на "Хоризонт“?

- На 1 януари тръгна новото ни музикално предаване за клубна електронна музика – Club Beats. То се води от новинаря Светослав Козловски и в него звучи всичко – хаус, транс, прогресив, чилаут. То е двучасово като формат и в него има по-малко говор и превес на миксирана музика в ефира. В него ще гостуват известни ди джеи. Смятам, че дължахме такова предаване на по-младата ни публика. Всяка неделна вечер след 19 ч любителите на електронната музика вече имат своето запазено време. Опитваме се да утвърдим и да наложим в традиция проекта ни "Светофарите светят зелено“ – за БГ поп и рок музика. Започнахме го с концерти на група "Сигнал“ и запис на диск, разбира се, и заради желанието ни в унисон с обществените ни функции да подкрепяме съвременната българска музика. Тези дни предстои да се появи на пазара и диск на групата "Мери бойс бенд“, като сме в подготовка и на няколко концерта през годината. Започнахме от 2008 г. по повод 100-годишнината на Независимостта на България, провеждането на национален своеобразен радиосъбор чрез наши екипи в българските общности по света. Така ние празнуваме с българите, където и те да се намират. Имахме издания в около 15 европейски държави, а планираме и нови пътувания около 3 март и Великден. Това е сред обществено значимите теми, които ще развиваме.

Стр. 15 

Leave a Reply