Кампания на Майкрософт пази децата в интернет

в. Седмичен Труд | Пламен ПЕТРОВ | 29.06.2011

 

Българският филиал на софтуерния гигант Майкрософт за пореден път организира кампания, целяща да пропагандира идеята за отговорно поведение на децата и тийнейджърите в интернет. Тя е наречена Hem Аларма и е фокусирана към тази социална група, която прекарва огромна част от времето си пред компютъра, но невинаги си дава сметка за опасностите, дебнещи в световната мрежа.
За да възпита отговорно отношение към собствената им безопасност, кампанията провокира младите хора да се замислят сами върху проблемите и да дадат решение за справяне с тях. НетАларма със съдействието на асоциация "Български детски и младежки парламент" прикани тийнейджърите от цялата страна да създадат сами Манифест за безопасен интернет. Той беше разработен от инициативни участници, които сформираха групи от приятели и съученици и вече е факт.
В рамките на проекта беше организирана и дискусия, посветена на безопасното интернет общуване и отговорно потребителско поведение,която се състоя в столичната 164-та гимназия с преподаване на испански език "Мигел де Сервантес". Бяха представени и няколко театрални етюда с отворен край, които нагледно показаха какви могат да бъдат последиците при общуването с непознати в интернет.
Тази година НетАларма включваше и една т.нар. "градска игра", в която участие взеха много ученици, студенти и млади родители. Тя продължи десет седмици – от 28 март до 6 юни. Участниците в нея търсиха 16 послания и съвети за безопасно онлайн поведение, скрити на различни места в градовете София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен и Стара Загора. На стената на кампанията във Facebook беше публикувана загадка, която да насочи играчите към скришните места на посланията. Победителят в интерактивната игра – Ясен Димитров от София – получи игрова конзола Хbох 360 с контролер Kinect. Наградата беше изтеглена на лотариен принцип сред имената на седмичните победители в състезанието от изпълнителния директор на Майкрософт България Георги Ранделов. "Ще продължим да доразвиваме кампанията за безопасен интернет и да ангажираме по нов и интересен начин младите потребители. Освен отговорността ни като компания, ние имаме отговорност и като родители. Убеден съм, че взаимното доверие между родители и деца се гради на основата на постоянно и открито общуване по всички теми", заяви той при награждаването.

***
Какво говорят числата?
Майкрософт е провела мащабно социологическо проучване сред ученици и родители в 11 европейски държави. Ето какво показва то:
- 75% от тийнейджърите в Европа са получавали в интернет съобщение от. непознат.
- 37% от децата са отговаряли на съобщения от непознати от чисто любопитство.
- 10% от тийнейджърите, които са получавали съобщения от непознати, са били изплашени от него, а 11% – притеснени.
- 18% от тийнейджърите казват, че в интернет не се притесняват да споделят тайни, които не биха казали извън онлайн среда.
- 23% от тийнейджърите нямат нищо против да станат приятели в интернет с възрастни, което не биха направили извън онлайн средата.
- 67% от тийнейджърите заявяват, че се е случвало да изтрият линковете от сайтовете, които посещават, за да ги прикрият от родителите си.
- 87% от родителите са разговаряли с децата си относно потенциалните онлайн опасности, което е по-висок процент от родителите, които са разговаряли с децата си на сексуална тематика – 74%.
- 26% от родителите не предприемат действия с оглед ограничаване или контролиране на потреблението на интернет на децата си у дома.
- 50% от родителите заявяват, че информираността им относно интернет е ниска.
***
Из Манифеста за безопасен интернет:
• Не предоставяй номера на личната си карта при регистрация в уеб сайт или на непознат в интернет!
• Не споделяй лична информация за себе си като номер на телефон, име на училище и домашен адрес!
• Уважавай всички във виртуалния свят, но се доверявай само на тези, които истински познаваш.
• Снимките, които качваш във Facebook, могат да дадат информация за домашния ти адрес и моментното ти местонахождение. Внимавай какво споделяш с всички тях!
Интернет не е просто игра, той е твоят живот.
• Не се доверявай на непознати хора, с които общуваш в интернет! Не се срещай с непознати, с които общуваш само в онлайн среда, защото не знаеш кой стои насреща.
• Внимавай какво публикуваш в интернет, защото качиш ли веднъж информация, губиш контрол над нея и има голяма вероятност да не можеш да изтриеш всички нейни копия!
Това важи както за лични данни, така и за снимки, клипчета и др.
• Бъди предпазлив с изскачащите прозорци, които от време на време се появяват при отваряне на интернет страница. Прозорците могат да съдържат вируси или програми, влизат нежелани на компютъра ти и по този начин някой може да получи достъп до личните Ти данни. Най-добре затваряй всички такива прозорци или директно ги блокирай!
• Като отговорен потребител в интернет внимателно изчитай условията на сайтовете, в които се регистрираш! Понякога условията биха могли да бъдат подвеждащи, затова трябва внимателно да се запознаеш с тях, преди да ги приемеш.
• Когато създаваш парола, тя трябва да бъде по-голяма от 6 символа и да съдържа големи и малки букви – както от българската, така и от английската азбука – и цифри. Не използвай рождени дати, своето име или това на роднина или приятел при създаването на парола, за да я направиш неразгадаема! Често сменяй паролата си!
• Пази в тайна своите пароли за имейл и други регистрации, които правиш. Не издавай тайни за пароли на банкови сметки и кредитни карти на родителите си. Освен информация за финансовото състояние, тези пароли могат да разкрият и данни за семейния ви адрес.• 15% от тийнейджърите разрешават на всички интернет потребители да разглеждат личната им информация и снимки, качени на профилите им в социалните мрежи. Не се подлагай на риск, ограничи достъпа до профила си в социалните мрежи, за да нямат непознати достъп до личните ти данни!
Стр. 19

Leave a Reply