Кандидати напират за апетитната земеделска поръчка за “Туитър” и “Фейсбук”

в. Сега | Десислава КОЛЕВА | 08.04.2013

На огромен интерес се радва поръчката за 50 000 лв. на земеделското министерство за поддържането на профилите във "Фейсбук" и "Туитър" на Програмата за развитие на селските райони. Кандидатствали са 13 фирми, съобщи БГНЕС.
Миналогодишната поръчка предизвика бурен скандал и стигна до ОЛАФ, а прокуратурата и Националната агенция по приходите (НАП) все още бавят проверките си. Те бяха образувани срещу собственичките на предишния победител "Кей Ем Ком" ООД – бившите пиарки в агенцията по храните Кристина Спасова и Лора Димитрова. Поръчка на същата цена беше обявена и за платено писане по форумите. Тя беше спечелена от "Ем енд Марк".
Само няколко месеца след като печели поръчката на земеделското министерство, "Кей Ем Ком", основана с 2 лв. капитал, купува без ипотека два офиса за 507 хил. лв. Малко след това дружеството придобива 26% от капитала на завода "Био Ем Ди" срещу 390 000 лв. Като съдружничка в хладилното предприятие за преработка и консервиране на диворастящи плодове и гъби Спасова е дългосрочна арендаторка на над 1000 дка земеделска земя в Берковица и съсобственик на 455 дка земи на завода. За единия от двата имота – офис от 187 кв. м в "Манастирски ливади" – тя превежда 332 491 лв. на продавача – птицепроизводителя "Градус-1", още преди сключването на самата сделка, без никакви гаранции. Прокуратурата беше сезирана повторно за тези факти преди дни от БСП, когато беше внесен и сигналът срещу бившия земеделски министър Мирослав Найденов, обвиняем за търговия с влияние и предлагане на подкуп.
По информация на БГНЕС, получена по Закона за достъп до обществена информация, Спасова не е получила нито лев по поръчката след избухването на скандала. Единствената сума, изплатена от министерството, е 15 833 лв., преди апетитната поръчка да стане публична.
Страниците на Програмата за развитие на селските райони във "Фейсбук" са две. Едната е харесана от едва 236 души, другата – от 2890. Не е ясно коя от двете е обект на поръчката. Сега срещу 50 000 лв. новата фирма трябва да увеличи последователите на минимум 7500 – това е единственото конкретно изискване към участниците.

Стр. 3 

Leave a Reply