Капитал 5.0

в. Дневник | Момчил МИЛЕВ | 2010-03-11

В епохата на Facebook и Twitter съдържанието, генерирано от интернет потребителите, става също толкова важно, колкото и материалите, създавани от професионалните журналисти. Това провокира и вдъхнови и промяната на capital.bg. Екипът на "Икономедиа" пусна вчера петата обновена версия на сайта на влиятелния седмичник. Това е най-сериозният редизайн на интернет страницата от създаването й досега. Промените са не просто козметични, а целят да въвлекат аудиторията в създаването на качествено съдържание заедно с журналистите от редакцията."Нашите читатели заедно винаги ще са много по-информирани от всеки отделен журналист. Връзката ни с тях е ресурс, който целенасочено използваме през последните години, за да правим още по-качествен "Капитал" – на хартия и в интернет", обясни главният редактор Галя Прокопиева.
За целта www.capital.bg разполага с нов набор от интерактивни инструменти, с които читателите ще могат не само да коментират материали, но да предлагат теми за публикации и разследвания, да участват в онлайн дебати, да защитават своите каузи и дори да обменят идеи помежду си. "Капитал" отдавна не е просто седмичен вестник. Ние следим събитията непрекъснато. Една от целите ни е в новия сайт да даваме първите анализи и коментари по най-важните теми от деня", каза още Прокопиева. Коментари под статиите вече ще могат да правят само регистрирани потребители. Аргументите на редакцията са, че така дебатът с аудиторията ще е по-цивилизован, генерираното съдържание ще е по-качествено. "Вярваме, че е дошло време всеки да може да застане зад това, което твърди", коментират от "Капитал".
Външният вид на сайта също е коренно променен, за да се постигне максимално лесна и интуитивна навигация. Целта е читателят да може да намира търсеното от него съдържание с минимален брой кликове
и да организира подреждането на публикациите по най-удобния за него начин. Съдържанието на capital.bg може да бъде сортирано както според избора на редактора, така и според предпочитанията на читателите на базата на най-четени, най-коментирани или пък най-предпочитани текстове). Новият сайт на вестника дава възможност и за публикуване на още по-богато мултимедийно съдържание – интерактивни фотогалерии, видеоклипове и т.н.
Всички сериозни и аналитични текстове, които читателите са свикнали да откриват на страниците на хартиеното издание, си остават част от съдържанието на сайта. Основната структурна разлика е, че рубриките вече са окрупнени и организирани по-стройно. "Подредихме capital.bg по нов начин, за да е по-удобен за потребителите, и създадохме нови онлайн формати, чрез които да говорим повече и по-качествено с тях", коментира Петя Райковска, проект мениджър на сайта.
Стр. 12
 

Leave a Reply