“Капитал”-истите превзеха Нова тв?

в. Поглед | Надежда НИКОЛОВА | 2010-02-05

Първата частна БГ телевизия прегърна проекта на Re.TV

Звезди от седмичника "Капитал" и тв проекта на Иво Прокопиев Re:TV превземат Нова тв, твърдят от първата частна БГ телевизия. Освен бившият изпълнителен директор на Re:TV Асен Григоров, който вече е продуцент на сутрешния блок, в ефира на Нова тв щели да намерят изява и Ралица Ковачева, и Иван Бедров, които също за последно работеха в телевизията на Прокопиев. Журналистът от в. "Капитал" Иван Михалев пък е едно от най-спряганите имена за наследник на Милен Цветков в "Здравей България".
Иван Михалев е разследващ журналист, работи във в. "Капитал" от 1998 г. През 2008-ма спечели наградата "Черноризец Храбър" за журналистическо разследване. В статиите му "120 млн. от батко" и "Батковци на всеки километър" се разказваше за това как тогавашният шеф на пътния фонд Веселин Георгиев възлага поръчки за ремонт и строителство на пътища на стойност 120 млн. лв. на фирмата на брат си -"Биндер", както и за конфликтите на интереси и роднинските кръгове, които обвързват цялата пътностроителна индустрия.
"Асен Григоров е продуцент на сутрешния блок, но изобщо не е ставало дума за други попълнения от екипа на бившата Re:TV. Категорично Иван Бедров няма да работи за Нова тв. Иван Михалев действително е едно от обсъжданите имена за водещ на "Здравей, България", но все още не сме взели категорично решение", каза за ПОГЛЕД пиарът на Нова тв Даниел Димитров.
Свалянето на водещия на "Здравей, България" Милен Цветков от екран отприщи поредните слухове за генерални промени в Нова тв. Според последната тиражирана информация, Цветков щял да прави "Здравей, България уикенд", което щяло да бяга от политика, за сметка на смеха и закачките. В събота предаването му щяло да върви от 8 до 10 часа преди "Станция Нова", а в неделя -от 8 до 12 часа. Твърдеше се, че то ще стартира на 27 февруари, като Милен ще вземе със себе си целия екип, включително и досегашните коментатори Мон Дьо, професор Вучков и Люба Кулезич. Те вече няма да се подвизават в делничния сутрешен блок.
От Нова тв обаче категорично опровергаха тази информация. "Изобщо няма да има "Здравей, България" в събота и неделя. Още се обмисля какво да се прави с Милен Цветков, но той няма
да е водещ. Не са планирани генерални промени нито в предаването, нито в телевизията, а самото сваляне на Милен от ефир е програмно решение", категорично заяви Димитров.
Програмната директорка на Нова тв Олга Лозанова изтъкна пред Standartnews.bg, че промяната в ранния блок се прави на базата на зрителските очаквания.
Ръководството на телевизията държи в делничните дни хората да получават повече информация, която ги касае пряко. Проучванията показали, че докато закусват, зрителите се вълнуват повече от сериозните новини в реално време, пътната обстановка и предстоящите събития през деня.
Една от най-вероятните причини за промените се дължи на ниския рейтинг на "Здравей, България". Според запознати ръководството на Нова тв била предупредила да "стегне" екипа си заради ниската гледаемост. Цветков, обаче се възпротивил на тази теза, мотивирайки се, че меренето на рейтинги е манипулирано.
В периода от септември 2009 до края на декември 2009 рейтингите на сутрешните предавания и в трите национални телевизии отбелязват ръст. Ако през септември рейтингът на "Тази сутрин" (bTV) е 5.1%, през декември той се качва на 6.7%, а през януари 2010 вече е 7,2 %. В bTV отсъствието на Бареков се отрази ползотворно. През ноември 447 хиляди души средно са гледали сутрешното шоу, а през януари зрителите са вече 524 хил. души.
В БНТ през септември гледаемоста е 1.4%, през декември – 2.1%, а през януари вече 2,3 %, с което изпревари "Здравей, България". Сутрешният блок на Нова тв има рейтинг през септември 2.2%, през септември 2.4%, а през януари пада на 2,1 %.
"Сутрешните блокове са единствените предавания, в които актуалната информация и новините се поднасят под формата на дискусия, разговор. В този смисъл битката за аудиторията печели този, който е най-актуален за деня. Ако се проследят данните ден по ден, се вижда, че рейтингите варират в зависимост от гостите и темите, които се обсъждат", коментира управляващият директор на медийната агенция Media Direction Боряна Несторова пред "Дневник". Тя обърна внимание, че в часовия пояс между 7 и 8 часа телевизия гледат активните работещи хора, но по-скоро слушат, докато правят всекидневните си сутрешните ритуали. Директорът "Маркетинг и реклама" в БНТ Дима Кирова обяснява увеличението на аудиторията на "Денят започва" с "умерения тон" на водещите на предаването и широкия спектър от теми, които се засягат в него.
В началото на 2009 г., когато Милен Цветков се завърна в ефира на "Здравей, България" на мястото на освободения поради скандал Георги Коритаров, мениджмънтът на телевизията направи завой във формата на предаването, въвеждайки повече рубрики, светски новини, музикални паузи, преглед на най-интересното от интернет форумите и социалните мрежи от типа на You Tube.
Според данните на TV plan/ TNS и през януари 2009 сутрин най-гледана е била "Тази сутрин" с 5,6% рейтинг, "Здравей, България" – с 2,7 %, а "Денят започва" -1,7 %. Пазарният дял на bTV в този часови пояс е бил 45,6, на Нова тв – 21,9, а на БНТ – 13,6. Според тогавашната конкурентна пийлпълметрична агенция GFK пък "Тази сутрин" е била с рейтинг 5,1 %, а "Здравей, България" -3,2%. Пазарният дял съответно е 38,2 на bTV и 23,7 на Нова тв.
Стартирането на предаването на Милен Цветков обаче напълно разчупи модела на вече наложения сутрешен блок. Или, иначе казано, направи рязък скок от сериозната до степен скучна политика към чисто "жълтия" фронт. Това трябваше да доведе и до рязка промяна в аудиторията на предаването. "И или ще го изведе напред, или ще го срине. Ако в резултат на опитите на Милен да промени стила на "Здравей, България" качи рейтинг, ако трупа авторитет и хората го гледат и предпочитат, значи е постигнал успех и ще бъде възнаграден от ръководителите си. Ако обаче губи популярност, със сигурност няма да му бъде простено", категорична бе преди година изпълнителният директор на МБМД Мирослава Радева.
Проблемът с таргета на предаването не е никак маловажен, защото, ако се окаже, че публиката от 7,00 до 9,30 наистина се интересува от клюки и жълтении, тогава този подход ще проработи. Но е твърде вероятно да се окаже и че публиката, която би гледала сутрин телевизия, не иска да гледа не само политика, но и скандали, присъщи на жълтата преса. "Почти убедена съм, че този подход не е предварително тестван – заяви Мирослава Радева.
В bTV например си правят програмната схема с много внимателно изучаване на настроенията на аудиторията. Директорът на "Рисърч" отдела на bTV Маргарита Александрова дори преди време обясни, че за да си оформят програмната схема по този начин, са правили серии от фокус групи. При Нова тв сякаш винаги е било малко на принципа на "проба-грешка", каза тогава Радева.
Сега Нова тв се опират на фокус групи и проучвания във Фейсбук, но тепърва ще проличи дали от медията ще успеят да налучкат работещ модел.

Стр. 1, 2-3
 

 

Leave a Reply