Карбовски на ръба

в. Новинар | Веселина Седларска | 16.07.2011

Значи все пак имало кой да реши проблема на държавата? СЕМ. Председателят му Георги Лозанов казва: "Карбовски е един от най-коментираните журналисти в СЕМ. Той направи една силна, експресивна журналистика, много пъти на границата на закона и когато минава тази граница, е бил санкциониран. Напоследък мисля, че трябва да назнача специално един човек, който да се занимава с Карбовски." Карбовски много често играел на ръба на позволеното, казва още председателят на СЕМ. Като назначим един човек на щат "Занимаващ се с Карбовски" (само такъв чиновник нямаме), ще грейне най-после слънце и на нашата улица. Защото това е българският проблем – Карбовски.
Новата олелия е заради предаване на Мартин Карбовски, в което бе представен един спорно нееднозначен, но безспорно талантлив човек, който за най-кратко ще нарека Поета. Истинските поети си живеят дните по-различно от нас, прозаиците. Жанрът на живота им е друг. Точно този поет си имал дата в месеца, на която си давал среща с хероина. Това не е хубаво нещо, смята Поета. Поетите обаче правят някои неща заради римите в душата, а не защото са правилни или неправилни. На всичкото отгоре Поета вади хероин. И пак казва, че е лошо нещо. Но е готов да го поеме. Обаче, както се видя, също така решително може и да се лиши от него. Поетите знаят две и двеста по-често от нас, прозаиците.
Възмутени зрители изпратили сигнали. Децата гледали и щели да усвоят технологията за приемане на наркотика. Драги възмутени зрители, имам новини за вас. Оглеждала съм се сред наркоманите и никога сред тях не съм видяла тъп човек. Простак пък – направо забравете! И дебелокожи няма. Все отличници. Все "уж много умно дете, пък.." Непременно чувствителни. Най-често от външно прилични семейства. И винаги търсещи нещо, което не намират. Когато решат да го търсят в белия прах, последният им проблем е технологията на приемане. Такъв проблем въобще няма. Със сигурност не чакат Поета да им обясни как се прави това.
Те и телевизия не гледат такива деца – защото там няма нищо за тях.
В телевизиите почти няма нищо за умни, търсещи, чувствителни хора. Телевизиите работят за простаците. И понеже им трябват все повече и повече простаци, работят за опростачването. Чака-рака предавания за чака-рака зрители. СЕМ няма никога да се произнесе, че просташките, пошлите, парвенюшките предавания са опасност за аудиторията, защото какво по-добре за всички от затъпяла аудитория. То значи затъпяващи граждани, тъп електорат и други такива полезни за властта неща.
Поета обаче е опасен. Изключително опасен. На Поета едва ли му пука как изглежда. На него не му пукало, че е без зъби в устата, та за нашето мнение. Поета обаче говори опасно. Не, нищо особено не каза, но го каза по опасен начин – искрено. Искрено! Искреността е толкова дефицитна днес, че мнозина вече не помнят, че я има. Лицемерни интервюта, многопластови манипулации, наизустени откровения, цитиране и рецитиране – това е телевизионното (публичното) говорене днес. Говорене с по-няколко плана и със замисъл за по няколко печалби. И изведнъж се явява някакъв Поет, който си позволява лукс, недостижим и за най-богатите у нас – да говори точно каквото мисли. Да го говори, без да се прицелва. Хората няма да започнат да си купуват хероин заради Поета, ама ако им се прииска да имат по-силното от хероина – свободата да бъдат себе си? Ако решат, че това е спасителното – а то наистина е. Ако останалите – с премереното, премисленото, преусуканото мислене започнат да им се струват жалки, смешни…Дааа, Поета наистина беше опасен. Надявам се СЕМ да спаси България от тази опасност.
И ако всичко това ви се струва в защита на наркотиците, Поета или Карбовски, моля ви, прочетете го още веднъж – по-бавно.

Стр. 8 – 9

Leave a Reply