Карфиол в манджата на Господарите

в. Монитор | Ани ЕФРЕМОВА | 08.01.2011

Герасим Георгиев е новият властелин на ефира, а негова слабост – дъщеря му Йохана

Карфиол се намеси в манджата с гафове, която "Господари на ефира" забъркват всяка вечер по bTV. Едва ли сте пропуснали този персонаж от хитовото шоу "Пълна лудница – Презареждане", изигран забележително от Герасим Георгиев. Неговият Карфиол Петров – собственик на телевизия, се оказа трамплинът, изстрелял актьора в компанията на Господарите. По сценарий Геро, както го наричат приятелите, непрекъснато се опитва да охранва слабия си колега Малин Кръстев. Засега не сме забелязали Кръстев да е наддал.
Извън повелите на аутокюто Геро пак е на вълна захранване. В реалния живот той е амбициозен татко на чаровницата Йохана, родена преди година и девет месеца. Покрай нея чу за вредата от глутена и научи какво означава Е в етикетите на храните.
Освен за доброто наддаване на Йохана Георгиев е загрижен най-вече за правилното є възпитание. "Тя е ахилесовата ми пета. Смятам, че първите седем години са много важни. Много е хубаво да пишеш на чисто бял лист за първи път. Де факто първите страници са твои. Каквото напишеш ти върху тоя бял лист, това ще бъде. Това ми е призивът към младите семейства и към младите родители ­ да внимават какво пишат на тоя бял лист
Защото е много важно после какъв роман ще излезе. Да, обичам си детето. Но искам да я науча и на правила, да се уважават елементарни неща в тоя свят като родители, институции. В днешното забързано ежедневие повечето българи се чудят как да оцелеят. И забравят да пишат върху тези бели листи ­ техните деца. После излизат едни такива есета, които е страшно да се четат", разсъждава актьорът. В този момент от веселяшкото настроение, с което ни залива от екрана, няма и помен.
"Имам чувството, че държавата те наказва, че имаш дете. Тя ме кара да се редя по опашки за детска градина, да стоя по студа за ясли, да не получавам детски. Излиза, че ти си в нарушение, че си направил дете", реди Герасим диагнозата на обществото ни. Секунда по-късно лицето му се изчиства и Георгиев продължава: "Мечта имам една. И тя е обикновена.
Искам да видя детето ми реализирано и умно в живота. Искам, когато се събудя, да знам за какво съм работил предния ден. Не искам да се събуждам с ужаса, че трябва да платя еди-какви си хиляди неща, няма как да се платят, нямаш варианти и така. Другото, което искам, е да се събудя на другата сутрин с варианти – т.е. да имам избор
Не искам да бъда милионер, нито холивудска звезда, но искам да получа еквивалента на това, което работя".
Геро определено си знае цената, защото не е от вчера в телевизията. Помним го още от 90-те, когато водеше "Монополи" по БНТ, после мина през кабеларките, а в по-скорошно време през шоуто за младоженци "Горчиво" по btv. "Всичко, което съм правил досега и ще правя в бъдеще, е с "гръб". Но не онзи, за който си мислят хората. Всичко е със собствени усилия ­ без никой да напъва за мен. Това ме прави радостен и спя много добре", признава Геро.
Връща ли лентата назад, актьорът не скрива, че най-голямото изпитание в тв кариерата му са петте месеца, в които водел сутрешен блок. "О, това е най-голямото наказание, което изживях. Това са пет месеца ставане в пет сутринта, бях в МСАТ тогава. За теб денят в 9 часа е свършил, хората тогава стават. Тогава не се чувствах на мястото си. Вършех си работата без проблем, но чувството, че не съм си на мястото, натежа тотално на везните. Добре че се разделихме ­ и те спокойни, и аз спокоен", разказва Герасим.
С днешна дата се смята за късметлия, заради тандема с Малин Кръстев в "Господари на ефира". Двамата се познават от почти 20 години. "С Малин се работи по-спокойно, снимките вървят по-лесно", отсича Герасим. Дори някой да импровизира скеч в студиото, другият знае, че шегата е добронамерена, с необходимата доза хумор и в точния момент. Георгиев признава, че ако беше с друг човек в предаването на "Глобал вижън", нямаше да мине без известен период на опознаване. "Зад "господаря на ефира" всъщност се крие слуга на зрителя. Ние в предаването не се изживяваме като хора, които командорим, а служим на зрителите. Аз лично никога не съм се изживявал като звезда. Опитвам се да поднасям нещата с необходимата доза хумор", разправя Геро. Така не пропуска да се пошегува, че предния ден му се обадил героят му от "Пълна лудница – Презареждане" Карфиол Петров да го вербува за водещ в неговата телевизия. "Казах му, че "Господари на ефира" не могат да отидат в телевизията на Карфиол Петров. Две отделни неща сме. Карфиол да си гледа телевизията, а Герасим Георгиев – "Господари на ефира", допълва актьорът.
***
"Тестостерон" го прати в Сатирата
За Геро първата и най-голяма любов си остава театърът ­ "най-големият тренажор за актьора и велико изкуство", както го определя набързо. "Далеч съм от мисълта, че мога да се харесам на всички. Който не ме харесва по телевизията, може да дойде в театър. Който не ме харесва в театъра, може да отиде… при леля си", отсича Герасим.
От няколко години актьорът е в трупата на Сатирата и без излишни преструвки казва, че това за него е постигната мечта. "Когато кандидатствах във ВИТИЗ, никога не съм си представял, че съм за Народния или някой друг театър. Винаги съм знаел, че моето място е в Сатиричния. Когато стоях в НАТФИЗ и гледах към Сатиричния, си казвах, че един ден там ще работя. Изминах дълъг път, докато стигна до тук. И в провинцията играх и не съжалявам, защото там пък натрупах другия опит, който трябва да имаш. А не да дойдеш с едни голи гърди и да си мислиш, че си "голямото добро утро". Да те очука малко провинциалният театър, в добрия смисъл на думата. В момента в Сатирата се чувствам като у дома си. Спокойно мога да кажа, че това е вторият ми дом" , откровен е Геро. "Бойното му кръщене" в Сатиричния е със спектакъла "Тестостерон" под режисурата на Пламен Панев. С това представление от театъра го канят да бъде щатен актьор в трупата.
Герасим приема присърце проблемите на театъра, в който работи. С радост казва, че след времето, в което той бе буквално убит, сега нещата отиват към по-добро. Като съживяване отчита и факта, че когато се пуснат билети за представленията на 10-то число, опашките стигат до площад "Славейков". "Спокойно правя реплика на министър Дянков, който казва, че кризата иска икономисти, а не артисти. Нека дойде да види опашките. Хората май искат друго. Това, което съм забелязал – в най-трудните години примерно през Възраждането, хората са отделяли от залъка си златни грошове, за да строят не банки, а театри, читалища, училища", аргументира се Господарят Геро.
***
13 години играе ръченица
В шарената си биография Геро има и солидните 13 години активно танцуване в ансамбъла за народни танци "Найден Киров" в Русе. И до днес смята това време за най-ценното в живота си. Защото тогава се научил какво значи дисциплина, отношение към костюма, идване навреме за репетиции, отношение към партньора.
"А и танцът е велико нещо, особено българският. Той може да се използва във всички превъплъщения на актьора ­ и в театъра, и в "Господарите". "В Сатиричния театър има представления, в които танцувам, защо не и в "Господари на ефира"? Когато трябва.
Сега няма само адреналинките да танцуват. Добре е и едно хубаво, голямо тяло, един "адреналин" да се завърти. Така че не бягам от тези неща", споделя актьорът.
***
СВОБОДНО ВРЕМЕ
* Почивам си по следния начин ­ тишина и спокойствие. И по-малко приказки. Това за мен е разпускащото. Не мога да си представя да съм в почивка и да се набутам в едно място с много хора. Това ще ме побърка тотално. Възможно най-малко хора, най-близък кръг приятели. С които може и да си мълчим, но пак да си казваме хиляди неща. И с жена ми и дъщеричката Йохана.
* Пробвал съм се в готвенето, но само един или два пъти. И то на жестоко заучени неща. На скарата няма кой да ме бие. Нещо да направя на фурна с картофи­ пак бива. И съм дотам. Жена ми все нови манджи ми предлага. Аз съм първият човек, който ги яде. Още съм жив, значи са се получили.
* Ако прочета за мен нещо в жълта преса, няма да се обидя никога, защо то няма да е вярно. Дори съм казал и на моите близки ­ че ако прочетат нещо, първо да питат мен и тогава да си правят някакви изводи.
* Има ли някаква лъжа или клюка, дело на случаен човек или приятел ­ изобщо няма да се обидя. Ако интригата е направена от близък, трудно прощавам. Не със скандали, просто разстоянието между нас се увеличава.

Стр. 18 – 19

Leave a Reply