Казусът с радио К2

БНР, Неделя 150 | 2010-06-13

Водещ: А сега Илияна Беновска има възможността да заключи нашето предаване, тъй като й предстои много сериозна седмица и тя е свързана с недоумението как е възможно в България при съществуването на СЕМ или регулатора Комитет за честотите, би трябвало да кажем, че беше допуснато успоредно, паралелно излъчване на една и съща честота. Вашата борба продължава и до каква степен може да формирате тук обвинението, това, на което вие разбира се залагате?
Илияна Беновска: Благодаря ви, г-жо Маринкова, за участието! Епилогът на предаването си е ваш, вие сте домакин в студиото, така че аз само ще изложа проблема. Случаят с радио К2 е доста прословут. Като една от стъпките около това обществено-политическото радио да беше заменено с едно радио, в което се излъчваха цинизми и вулгаризми в ефира на София, и беше осъдено с наказателна присъда, за това да бъде заменено за 2 години, в нашия ефир се случваха такива неща, нашето радио беше завладяно от хора с героичен произход от миналото. Ние превърнахме едно гангстерско радио, което го владееше Златко Баретата, Антон Милтена – Ключан и други знайни и незнайни герои от този преход, ние го превърнахме в обществено-политическо радио. Това, за което сте ме поканили, разбирам, че е вероятно делото. Във вторник ще се състои първото заседание по наказателното дело в СГС. Нека да кажа за нашите слушатели, делото е публично. 1034 на 14-и състав от 9.30 на 15, вторник. Това дело е срещу председателя на КРС настоящия Веселин Божков. То е и срещу бившия, но настоящият председател ще бъде в обсега на обвинението, че не е изпълнил, представете си, разпореждане на Върховна административна прокуратура да извади тези лица, които излъчваха неправоспособно в нашия ефир цинизми и вулгаризми. Ще си позволя едно кратко отклонение. Вчера посланикът на Франция Етиен Дьо Понсен беше гост на радио К2. Той коментира това, за което и вие говорихте доста в предаването, срещата между европейските посланици и Бойко Борисов. И каза нещо много знаменателно. Дотук виждаме сякаш повече спектакъл, цитирам малко свободно разбира се, но не се достига до високото равнище на престъпността. Стига се до средното равнище. Тук искам да вместя и казуса „Божков”. Той в момента е председател на КРС, незаменим очевидно, поставен от правителството на БСП и продължава а седи като такъв при правителството на ГЕРБ. Няма нищо лошо в това, но след като той е обвиняем за длъжностно престъпление в качеството си на председател на регулаторни орган, той просто няма място там. Така че ще видим във вторник дали съдът ще го отстрани от длъжност.
Водещ: Илияна Беновска от радио К2.
Илияна Беновска: Може ли само още едно изречение. В залата ще има представители на френския посланик, на испанския посланик и на посланика на САЩ.

Leave a Reply