Кеворк Кеворкян: Ако някой нечестно запуши “Всяка неделя”, тлъстият му задник ще бъде запушен

в. България днес | Бисерка БОРИСОВА | 27.08.2012

Не съм уволнил Цветанка Ризова 

Безспорно голямото медийно събитие на това лято е новината; че от септември "Всяка неделя" се завръща на екран, този път по Нова телевизия. Програмата, чийто създател е Кеворк Кеворкян. беше хит преди 20 години. Това не попречи тя да бъде спирана на няколко пъти. Последното издание на "Всяка неделя" бе през 2002 – 2005 г. в ефира на БНТ. Пред "България Днес" Кеворк Кеворкян се съгласи да сподели с какви настроения се завръща на екран, какво очаква от аудиторията и какво да очаква тя от него.

- Г-н Кеворкян, завръщате се на екран в нова медия. Промени ли се отношението ви към телевизията през годините, в които бяхте по-далеч от нея?

- Григор Вачков все казваше: "Всичко е наред, всичко е както трябва" – и го казваше, докато си говорехме за нещо, което никак не беше наред. Та и с телевизията е така – всичко е наред. В смисъл, че, поне според мен, тя се разболява все по-зле. Днес мнозина в най-добрия случай обикалят като харманджийски коне в един затворен кръг. Направят нещо, което навремето щяхме да скрием в някой шкаф, далеч от хорските очи, и ето ги – ослюнчват се от хвалби. Удивявам се на възторга, с който огласяват най-банална конфекция – сериалите им уж са покорили света и пр. глупости. Казвам всичко това, защото за жалост през последните шест години пишех главно за телевизия – написах над 300 дописки, което си беше чиста лудост, като се има предвид какво трябваше да изгледам. Уж избягах от телевизията, а се наврях още по-дълбоко в нея.

- От НТВ обявиха, че "Всяка неделя" се завръща в автентичен вид. Ще върнете ли Розовата пантера Пинко?

- Това за "автентичния вид" се отнася за опаковката на последното, трето издание на програмата между 2002 и 2005 година. Какъв Пинко по дяволите? "Розовата пантера" беше събитие в началните години на "Всяка неделя" – между 1979 и 1990 година. Днешните тийнейджъри са друга стока, те гледат усърдно порно, за тях онези глупачки от "Пуси райът" са големи звезди, сега сигурно здраво се зверят по порноклипчето им, което тия дни се върти в интернет. За днешните хаховци точно те са големи боркини, а не примерно акад. Са харов, който има реален принос за руската свобода, те не са го и чували.

- Ще има ли и нови рубрики във "Всяка неделя"?

- Ще има и предостатъчно нови рубрики, но ще използвам и старите. Защо да оставя например "Събеседник по желание" в чужди ръце, те и не знаят какво да правят с тази знаменита рубрика, само я лигавят. Но рубрики всеки идиот може да измисли, въпросът е да ги напълниш с нещо смислено.

- Да очакваме ли около вас нови лица?

- Да, ще има нови лица, винаги е имало. Че кой го знаеше Мартин Карбовски през 2002 година, преди да го взема във "Всяка неделя"? Макар че сега и той сигурно вече си мисли, че собственоръчно е измислил телевизията. Понякога си казвам – пак добре, че не казват, че са ме измислили и мен. Ангажирал съм вече няколко добре известни имена – едно от тях за рубриката "1 от 7", казва се Д.Т.

- В някои вестници се прокрадна тезата, че едва ли не сте "уволнили" Цветанка Ризова. Каква е истината?

- Тъй ли? Обикновено мен ме спираха и разкарваха през годините, докато други си седяха с десетилетия върху тлъстите задници. Идеята за възстановяването на "Всяка неделя" всъщност е на Иван и Андрей. И те бяха толкова настоятелни, че дори мен ме извадиха от удобната леност да си пиша дописките, нещо, което ми доставя истинско удоволствие. Но когато по-късно ме поканиха вече и от Нова телевизия, попитах само за едно – дали това няма да увреди интересите на някой друг. Получих отговор, че те имат нови планове за Ризова и това вече било решено. "Хубаво" – казах тогава и се съгласих. Никога не бих заел нечие място, то няма и такова, което да ми е интересно. Винаги моето място са заемали, винаги са ме имитирали и пр. Телемостът е скъпо удоволствие, особено във време на криза.

- Ще се справите ли с това изпитание?

- Да, скъпо удоволствие са мостовете, но си заслужават всеки цент. Направих между 2002 и 2005 година над 40 моста буквално от целия свят. Светът стана направо едно село. Хубаво е българинът да чува в края на краищата и нещо свястно – освен че БСП е СПИН или че Бойко е наредил неговите хора да се изследват за СПИН, което е доста уместно, като се има предвид, че комунистите цъфват и там, където не ги сееш. Подобни разправии не са омръзнали единствено на нашите политици, те ще си дрънкат за СПИН и земетресение от 9-а степен по Рихтер да има, не дай, Боже!

- Ако можехте да си осигурите всеки събеседник в чужбина, кого бихте показали първо на зрителите?

- Канил съм най-големи световни знаменитости още през тоталитарните години – от Гари Каспаров до Ив Монтан, от Херберт фон Караян до Марсел Марсо, дори сам се чудя как е ставало това. Тези звезди могат и да преседнат на нашата публика – толкова е опростачена тя, и то съзнателно. Обаче, който иска – нека ги слуша, който не иска – ей ги "Пуси райът". Иска ми се да започна с мистификатора Асандж, ако до тогава не му се случи нещо.

- От страниците на няколко вестника имахте пререкания с някои млади журналисти. Притеснявате ли се, че сега, когато и вие ще сте на екран, ставате мишена за техните критики?

- Никакви пререкания не съм имал – просто се опитвах да им помогна да се видят по-добре отстрани. И с кого да се пререкавам – макар че сега всички се имат за големи звезди, а са си просто едни наемници. Днес те има, а утре – къш! Затова и не се развиват особено, само трупат килограми от предаване на предаване и треперят да не чуят онова заветно "къш". Нямат представа какво се случва с тях през годините и това е фатално за целия ни занаят. Не съществуват и реални инструменти за оценка на качествата им – рейтингите са крадливи и съмнителни, това е очевидно.

- В какви отношения сте с БНТ?

- Аз обичам тази телевизия и винаги ще е така. Тя ми е дала много, но и аз съм й дал още повече.
Имаше някакви крадливи мишки напоследък, с които не бях в добри отношения, но това отдавна няма значение. Вяра Анкова е свястно момиче и с нея нямам проблеми, други край нея скърцат със зъби. Веднъж една никаквица била казала, че няма да видя телевизия, докато не стане турско! Представяте ли си какви нахални жаби има в медиите! Обаче сега си викам – може би оная идиотка да е имала предвид днешното господство на турските сериали? Де да знам!

- Ако се съди по различни евродоклади, неминуемо ще се сблъскате с думата "цензура". Имате ли стратегия как да я победите?

- Това пък е най-лесното нещо. Щом срещнеш тази кака, казваш й: "Гледай си работата, грознице!" – нищо повече. Веднъж, тъкмо ме бяха спрели пак, Радой Ралин ми каза: "Няма да се отказваш – те да се отказват, няма да се разболяваш – те да се разболяват, няма да напускаш – те да напускат!" Е, в ония години това имаше някакъв смисъл, ама сега да се сгъваш заради някаква грозница – много здраве да има!

- Притеснявате ли се от нечестна игра? Има ли опасност "Всяка неделя" да бъде "запушена" чрез рейтинга, рекламите и прочие, като се има предвид, че сте във война със собственика на Би Ти Ви Красимир Гергов?

- Ако някой се опита да запуши "Всяка неделя" рекламно или с рейтинга по нечестен начин, собственият му тлъст задник много бързо ще бъде запушен!

Стр. 1, 12 

Leave a Reply