Кеворк Кеворкян: Веднъж като ме изпуснаха, вече нямаше какво да сторят

в. Show | 06.01.2011 

Навръх Ивановден – 7 януари, но точно преди 31 години, стартира култовото предаване "Всяка неделя". Излъчва се по тогавашната Първа програма на единствената Българска телевизия. Негов пръв шеф е Янчо Таков, а заместник му е Кеворк Кеворкян. По това време генерален директор на телевизията е Иван Славков – зет на Тодор Живков. Легендите на "Сан Стефано"29 твърдят, че идеята за това предаване се ражда в неговия кабинет. Сред неговите орисници е и тогавашният заместник на Людмила Живкова в Комитета за култура – поетът Любомир Левчев. В първото предаване на "Всяка неделя" с водещи Янчо Таков и Кеворк Кеворкян участват Тодор Динов, Дончо Цончев, Крикор Азарян, Георги Черкелов, Яко Молхов, Атанас Свиленов, Аксиния Джурова. 2 години по-късно Кеворкян става неизменен водещ на "Всяка неделя" до последното й спиране.

Кеворк Кеворкян за "Всяка неделя":

 - Янчо трудно можеше да схване кое е вярно и кое не, кое е правилно и кое не, кое е законно и кое не. Така се случи и историята с хонорарите в началото на "ВН". Когато започнахме "ВН", Таков, който подписваше ведомостите, започна да ни пише по 450 лева на предаване, което си беше колосална сума. Обадих се на тогавашния финансов директор Аксенти Соколов и го попитах редно ли е това. Той каза: "Може да си пишете и по 1300 лева, таблицата го позволява, обаче…" Но от ЦК използваха това и веднага удариха Славков – че е толерирал "ВН". Славков в подобни случаи винаги приемаше вината върху; себе си. Но този път го изпревари и Кожухаров като наш директор, който си призна "вината". Сетне хонорарите се свиха до рамките на разумното, а когато страдалецът влезе в затвора и до края, те бяха съвсем нормални.
 - Веднъж като ме изпуснаха, вече нямаше какво да сторят. Аз поначало съм си неуправляем, а пък с подкрепата на милиони зрители съвсем. Нямаше и как да се споразумеят с мен, а сетне дойде и Горбачов и всичко, включително и властта, започна да се превръща в една бутафория. Живков се бе разкрещял веднъж в Политбюро, че не бива да слушат Кеворк и "огонките". Доста се чудили какво има предвид, какви са тия "огонки", и накрая се сетили, че става дума за радикалното тогавашно списание "Огоньок". "Всяка неделя" се беше превърнала в трибуна на съветските перестройчици.
 - Още през 1985-а, един месец след "преименуването" на българските турци, започнах рубриката "Час по семейна история". И докато се усетят в ЦК, я пуснах в ефир. Побесняха, обаче нямаше какво да направят. А в рубриката се представяха фамилни истории, съветвахме зрителите да започнат да пишат родовите си истории. Да, де, дядо ми се казва Хасан, баща ми Реджеп, а пък аз – Никола… Нямаха полезен ход. Въпросът беше да ги изпреварваш, а освен това да поддържаш един висок професионален стандарт. е Представих концерта му (на Недялко Йорданов), сетне и самия Недялко, зададох му няколко въпроса. Всичко беше точно и коректно, направо прелестно. Мартин Карбовски седеше до мен, тогава си партнирахме в предаването, и мълчеше. Накрая го попитах дали и той няма някакъв въпрос към Недялко. И се започна една разправия – Недялко го нарече Търговски, Мартин пък го нарече Недодялко, а сетне по някое време спомена, че синчето на Недялко издава жълт вестник. "Няма такова нещо" – рече Недялко. И погледна тъжно-сериозно, както си гледа винаги. Как да не му повярва човек! Тогава, през 2004 година, направих нечуван скандал на Мартин, нарекох го "посткомунистически запъртък"
и пр. Не беше справедливо, така си казвах по-късно, когато научих истината.
 - Вече през 1981 г., когато страстите във "Всяка неделя" се успокоиха, понеже вече никой не ми се мотаеше из краката, научих нещо много неприятно. Имахме правило всичко да се записва, макар програмата да бе на живо, за да я гледаме, а и да я съхраняваме. Режисьорката Мария Кертикова беше много стриктна в това отношение. И веднъж я попитах за записа на някакво интервю, понеже исках да го използвам отново. И тя ми каза почти насълзена, че липсва. Как така, защо, откъде накъде, кой идиот е наредил да се изтрие и пр. И тогава научих, че 40 – 40! – от първите ми интервюта от "Събеседник по желание" са изтрити, понеже някой скот бил решил, че повече няма да се върна в програмата. Интервюта с Радичков, Гяуров, ген. Владимир Стойчев и пр. – 40!
В ефира и малко встрани е Твърди се, че "Всяка неделя" е била любимото предаване на Тодор Живков. Където и да се е намирал, в 17,30 часа в неделната вечер той винаги застивал пред екрана на телевизора. Понякога позадрямвал по време на предаването, но винаги настоявал да го будят за "Събеседника по желание". Често се шегувал с подчинените си: жалко, че мен никога няма да ме поканят за събеседник! Живков се оказа лош пророк за участието си при Кеворкян – това се случи, но след като бившият първи се прости с всички лостови. С днешна дата на въпрос защо интервюто с Живков е начело в зрителския интерес в "БЛИЦ", Кеворкян отговаря: "Едно младо момиче вече ми каза, че Живков й се видял много интересен и съвсем не глупав човек. В същото време тя продължава да гледа на комунистите като на някакъв хибрид между канибали и флинтстоун. Не е лесен отговорът". е Самият Кевокян често признава, че най-рудният му "събеседник по желание" е бил великият диригент Херберт фон Караян. Немецът дори се обижда след края на интервюто и напуска студиото, без да се сбогува. Някъде в средата на 80-те дошъл редът и на прочутия актьор Велко Кънев да бъде "събеседник". Кънев вече бил народен артист, имал десетки роли в театъра и киното, хората го познавали и му се радвали. Едва след предаването обаче майка му в Елхово го признала: "Веле, мама, оттук накъде? Няма вече нагоре!" "Не ме кеворкирай", казва Катя Паскалева на водещия в студиото. Актрисата първа въвежда в обращение този глагол, който след това придобива огромна популярност. С акад. Николай Амосов е свързан най-големият скандал в историята на Българската телевизия. На 25.XI 1.1988-а, година преди промените, той нанася във "Всяка неделя" съкрушителен удар срещу марксистколенинската идеология, като заявява, че най-фалшивият лозунг е "Пролетарии от всички страни, съединявайте се!". Коментарът на в. "Работническо дело"
"С това , интервю "Всяка неделя" навлезе решително в блатото на анархизма и антикомунизма." е Когато през 1989 г. окончателно спират "Всяка неделя", пловдивчанинът Красимир Русев така се ядосал, че си изхвърлил телевизора през прозореца. После размислил, прибрал каквото е останало от него, обгорил го и вложил в екрана му скулптурното подобие на Кеворк Кеворкян. Открил знаменития водещ през 1992 година и му занесъл произведението си. Още с първия брой на възобновененото през май 2002 година предаване за малко не се стигна до бой в коридорите на БНТ. Пиян до козирката, Боян Радев категорично отказа да напусне студиото след участието си в рубриката на Тодор Колев "Шоуто на Адама". "Как така ще се махам аз, бе? Аз съм легенда! Цялото предаване ще е за мен. Не съм свършил, имам какво още да говоря", започнал да крещи Боян Радев в момента, в който Тодор Колев му подал ръка, за да се сбогуват. В суматохата се намесил Игор Марковски, който отишъл лично да изпраща именития борец. "Г-н Радев, спокойно, пак ще ви поканим. Сега обаче трябва да влезе Михаил Горбачов", започнал да го увещава Марковски. "Кой е тоя Горбачов, бе? Заради тоя ли ще се махам? Заради изродите от Съюза държавата ни е разорена, бе! Заради тях сме на тоя хал! Как ще му правите евала? Аз оставам, той да ме чака!", разкрещял се клатушкащият се Боян Радев. Притесненият Кеворк изпратил охрана да изведе почерпения борец меценат. Боян Радев едва бил изкаран от сградата на телевизията.
 - През 2004 г. Лили Иванова сложи точка на повече от 20-годишното си приятелство с Кеворк Кеворкян заради изцепките си в предаването от 11 януари и поисканите 100 000 долара, за да участва в "Гореща линия" заедно със Слави Трифонов. След предаването Карбовски и Трифонов се хванали за гушите и скандалите продължили. По време на интервюто Дългия избеснял при наглед невинния въпрос на Мартин дали си има приятелка. След края на ефира, в гримьорната той му се разкрещял, че не позволява никому да се бърка в личния му живот. "Знаеш ли кой съм аз, бе? Какво предаване и къде водя", крещял Слави. "Боли ме к… какво предаване водиш", репликирал го радио- и тв водещият. В този момент побеснелият Слави скочил и налетял да се бие. Двамата се вкопчили гуша за гуша. Личната гримьорка на Трифонов и колегите й, които чакали новинарите от късните новини, се наложило да ги разтървават.

Стр. 18

Leave a Reply