Код “Отварям всички врати”

в. Пари | Теодора МУСЕВА | 20.Декември 2010

Етикетът не е маниерност, а начинът да се харесаш на всекиго

"В България етикетът все още се смята за маниерност. Всъщност той е просто код на общуване. Универсален език, който улеснява контактите. Когато го владеете, има време всичко да се случи по-спокойно и по-адекватно." Това твърди Мария Касимова, собственик на Ma Studio – Coaching&Behavior, което започва да предлага курсове по етикет и протокол. "Хората, които всички харесват, обикновено са много дипломатични и умерени, те не прекаляват с нищо", споделя Мария. Според нея, тъй като българската култура е по-южна, реакциите ни са емоционални и експанзивни. "Всичко е на показ, всичко е крещящо, дрехите на момичетата са къси, комбинациите са странни, бижутата са големи. Фактът, че сме имали толкова бедни години, през които не е можело да показваме това, което имаме, извади една култура на пищна показност. В същото време западната култура си изрязваше етикетите на марковите дрехи, защото им беше неудобно", допълва тя. Мария смята, че всеки трябва да се опита да овладее тази непоказност и умереност.

Бизнес обноски

В света на бизнеса не е важно какво правите, а как го правите. Кое определя имиджа, а оттам и печалбата на вашата фирма? На първо и последно място трябва да сложим поведението на вашите служители. Това е единствената рамка, в която компанията може да изглежда солидно и привлекателно. "По дрехите посрещат…", а в случая, дори по дрехите изпращат. Защото, оказва се, че предлаганата стока или услуга невинаги е на първо място. Вие сте минипрезентация на цялата компания и всъщност продавате себе си на първо място.
С един незначителен жест можете да впечатлите или да обидите партньорите си, да се представите като културен човек или да станете социален аутсайдър. В конкурентната бизнес среда поведението е от голямо значение независимо дали търсите работа, искате повишение, сключвате голям договор или общувате с клиенти.

Спазвай дистанция

Етикетът е и начин да защитиш личното си пространство. Касимова отбелязва, че човек може да се научи на стратегии, чрез които да избегне неудобен въпрос или да отговори с контравъпрос. "Това е начин да поставиш своите параметри, да се опазиш. Цялата западна култура е заета с това да си опази личното пространство, тук сме заети да си го нарушаваме", твърди тя. Всъщност етикетът не е престорена куртоазия, нито признак на специална сексуална ориентация, а съществен инструмент в общуването и облекчение на контактите. Дори и човекът срещу вас да не е запознат с протокола, спазването му винаги оставя впечатление, че вие сте "възпитан човек".

Човекът с червените чорапи

Ролята на етикета не е да ограничава, а да улеснява. Касимова отбелязва, че всеки може да си измисли малки странности, които да придават чар на външния му вид и да го правят забележим. "Един от най-добре облечените мъже, които съм виждала, беше шеф на банка в Лондон", разказва тя. "Прекрасно облечен мъж: с тъмен костюм, брилянтно ушит от най-прекрасния плат, ризата му е точно каквато трябва и изведнъж виждам – червени чорапи. Бях много учудена. Впоследствие се оказа, че този човек, който много добре владее етикета и кода на поведение, е въвел тези чорапи като своя запазена марка. Това е човекът с червените чорапи. Повярвайте ми, въобще не пречеха на идеалния му вид тези червени чорапи. Веднага го запомняш."

А ти… мене уважаваш ли ме?

"Много хора с добри качества не успяват да ги покажат, защото не знаят как да се държат", отбелязва Касимова. "Някои казват, че етикетът е нещо вродено", казва тя и пояснява, че може да имаш вродени маниери или да ги носиш от семейството си, но няма как да знаеш различните правила на протокола или дрес кодовете. Според нея това е нещо, което се учи. "Има дрес код за бизнес срещи, за интервю – начинът, по който си облечен, показва отношението ти към другите. Това е твоето послание: аз ви уважавам, уважавам това, което сте направили, уважавам и себе си."

Курс: Модули по етикет, протокол и добри маниери

- Социален етикет и поведение в обществото – история и факти
- Силата на първото впечатление
- Стил, дрес кодове и персонален имидж
- Изкуството на масата
- Официалната вечеря и начините за "справяне" с нея
- Негово опасно величество Коктейлът
- Чаена церемония и кафе-култура

ВИЗИТКА: КОЯ Е МАРИЯ КАСИМОВА?

- Тя е консултант по етикет и протокол, медиа консултант и трейнър. Обучението си в областта на етикета и дипломацията получава в различни школи и училища в Париж, Лондон и Брюксел, сред които Minding Manners и International School of Protocol and Diplomacy.
- По образование е журналист, магистър по български език от Софийския университет. Мария Касимова има дълъг опит в медиите. От 2002 до 2005 г. е отговорен редактор в списание "Едно", след това главен редактор на ELLE
България, главен редактор на "Капитал Лайт", а през 2008 г. създава и работи като главен редактор на списание "НЕЯ".
- След закриването му наскоро Касимова основа своето Ma Studio – Coaching&Behavior, където осъществява обучения, тренинги и развива социални мрежи в реални условия.

10 СЪВЕТА ПО БИЗНЕС ЕТИКЕТ

1. Първото впечатление се създава за 9 секунди. Веднъж създадено, то може да се промени чак след година и половина. За първото впечатление това, което казвате, има заслуга 10%. Останалите 90% зависят от всички сетива: аромата, дрехите, силуета, езика на тялото. Прекалената експанзивност винаги дразни, така че бъдете умерени при първа среща.
2. Посветете пълното си внимание на събеседника. Гледайте го в очите.
Тялото ви трябва да е обърнато към него. Не говорете през рамо и не обръщайте гръб.
3. Научете имената на всичките си колеги и партньори. Винаги се обръщайте към човека по име. Това прави много добро впечатление.
4. Не говорете само за себе си. Никога не обсъждайте домакина или работодателя си.
5. Макар и половин час без мобилен телефон да ви се струва мисия невъзможна, според етикета по време на среща писането на SMS-и и говоренето по телефона са забранени.
6. Парфюмът ви трябва да е дискретен и ненатрапчив.
7. Баджът с името ви се закачва на десния ревер на сакото, тъй като европейците четат от дясно на ляво.
8. Ако сте седнали и ви представят на някого, задължително трябва да се изправите.
9. Отговаряйте на имейлите в рамките на 24-36 часа.
10. Когато ви дадат визитна картичка, винаги давайте своя в замяна.

Стр. 24

Leave a Reply