Кога Нова ще се научи да уважава зрителите си?

в. Уикенд | Георги НЕДЕЛЧЕВ | 2010-04-02

В колко часа започва "Биг Брадър"? Няма точен отговор. А въпросът е съвсем резонен. Не е нито 20,00, нито 21,00.
От тази седмица Нова телевизия променя схемата на излъчванията.
Редовните епизоди в определени дни от седмицата ще започват с час по-късно. Така този канал за пореден път става арена на програмен хаос и бъркотия. И ще си остане завинаги такъв. А после се чудят защо не им достигат зрители.
Но как всъщност се стигна до промяната само седмица след старта на риалити сезона? Заради "Листопада", естествено. Рейтингитв от първите дни показаха, че рефлексът на повечето хора да си гледат турския сериал по Би Ти Ви не се влияе от интригата в "Биг Брадър", колкото и обещаващи да са завръзките в сюжетните линии там. Графиките сочат – аудиторията на Нова се покачва чак след края на сапунката. Програмните шефове реагираха мълниеносно и сигурно се гордеят с бързината си. Дали обаче това ще се окаже успешен Миналата есен в Нова правиха подобни експерименти и с "ВИП денс". Помъчиха се всячески да избягат от феномена Перла" и да вземат част От 1,5-милионната му публика. Потърсиха даже директен сблъсък с "Денсинг Старс 2", въвеждайки извънредни предавания през уикенда. И какво постигнаха? Общо взето, нищо. А "ВИП денс" си беше добре направено шоу. Просто беше неправилно позиционирано.
Първото най-сигурно нещо, което подобни програмни трикове постигат, е раздразнение у лоялната публика. Зрителските навици са нещо свято и този урок в Би Ти Ви са го научили достатъчно добре. Тяхната програма всеки може да я каже със затворени очи.
В Нова телевизия нямат традициите да уважават своята публика. Във "ВИП Брадър" я изтощаваха с маратонски 4-часови лайфове. "ВИП денс" по преместваха из седмицата и в часовите пояси като горещ картоф. Сега пък "Биг Брадър фемили" започва ту в 8, ту в 9 ч.
Не закъсняха и тарикатските номера с излъчването на "сексовете" в Къщата. Удължават шоуто на Иван и Андрей след късната емисия "Календар". Наистина ли някой в Нова вярва, че така увеличава рейтинга на програмата си? и ако го увеличи, с какъв процент ще е?Уморените зрители просто заспиват, раздразнени и недочакали шумно рекламирания сексклип. Тийнейджъритв пък знаят, че на другия ден ще го гледат колкото искат в интернет. Трудно ще ги фиксираш да изгледат новините, за да получат 30-те секунди еротика "през изпотено стъкпо". Трябва да си много отчаян бигбрадър-фен и лек мазохист, за да се вторачиш в телевизора и да гледаш трети и четвърти час събития от Къщата – колкото и скандални да са те.
Самите Иван и Андрей вече не крият своята досада към това си програмно задължение.Така, разбира се, изобщо не помагат на телевизията в дългия и неравен бой с рейтинговия Голиат Би Ти Ви. тук стигаме до още един сериозен минус на Нова – вътрешнофирмената колегиалност и солидарност нямат такива традиции, каквито има при конкуренцията им. Но това е тема за отделен коментар.
Тук говорим за програмните експерименти, които никога не водят до успех. За зрителя остава само блудкавото усещане, че самата телевизия не е уверена в собствената си продукция и не се гордее с нея. И че се опитва да привлече вниманието му по втория начин.
Но, както пеят "Ъпсурт", "мене ме нема в целата схема". Докато шефовете на Нова нацелят точната програиация и дозировка на "Бнг Брадър", сезонът ще вземе да свърши. И ще дойде нова вълна сапунки от родината на Ататюрк. А следващият Трети март е чак догодина.

Стр. 28-29

Leave a Reply