Кой е новият собственик

в. Дневник, Компании & Финанси | 15.12.2010

"БГ принтмедия" ООД е създадена през август тази година. Според Търговския регистър в момента съдружници във фирмата са австрийската "БГ приватинвест" (с дял за 53 лв.) и Любомир Павлов (с дял от 47 лв.). Последният е и управител на "БГ принтмедия" заедно с Христо Грозев. При създаването на дружеството то е било собственост изцяло на Павлов. Той е притежавал дялове лично и чрез компанията си "Финансова консултантска компания" ЕООД. През октомври 2010 г. става прехвърляне на дялове. Тогава мажоритарен пакет в "БГ принтмедия" придобива "БГ приватинвест". Според извлечение от фирмените документи на "БГ приватинвест", направено от Първи търговски съд във Виена и приложено в българския търговски регистър, капиталът на фирмата е 35 000 евро. От него по 11 550 евро притежават Даниел Руц и Карл Хабсбург, а Христо Грозев държи 11 900 евро.
Според публикации в пресата тримата са партньори и в медийната група Altelys, чиито интереси са основно в проекти в Източна Европа, но притежава електронни и печатни медии в Холандия. А Altelys е собственик на дружеството "Стевиа комюникейшънс" (Stevia Communications), което през юни 2009 г. беше обявено като новия съсобственик в новинарската телевизия "Европа". Тогава Емил Стоянов (настоящ евродепутат от ГЕРБ) съобщи, че "Стевиа" ще придобие 50%. Той не назова цена, а само намерения на австрийската компания за инвестиции. Справка в Търговския регистър вчера показа, че сделката явно не е финализирана, защото информация за нов съсобственик не е отразена във фирмените документи нито на "Телевизия Европа" АД, нито в дружеството-шапка "Бета 1" АД. Отбелязано е само напускането на Стоянов. "Стевиа комюникейшънс" фигурира единствено в регистрацията на медия агенция "Агента ИК", в която притежава 50%. Другият съдружник във фирмата е Десислава Тодорова-Олованова (която има участие в други рекламни и PR агенции). Според документите в това дело Карл Хабсбург притежава и управлява "Стевиа".
За германеца Даниел Руц публично известно е, че е финансов експерт и живее в Лондон. Българският им партньор Христо Грозев е бивш директор по развитието на ирландската медийна Communicorp Group (тя притежава у нас "БГ радио", "Радио 1", радио и телевизия City и други). Той живее във Виена, но през последните две години беше консултант по няколко медийни проекта в България. На ВВТ в началото на 2009 г. (включително преговаряше за покупката й от името на инвеститор), на Re:TV, а според запознати от името на настоящите си партньори е преговарял и за покупката на ТВ7. Не е ясно дали се познава с Любомир Павлов покрай тази телевизия или по-отдавна. В началото на 2009 г. Павлов продаде ТВ7, като консултант по сделката беше Ирена Кръстева, собственик на "Нова българска медийна група". Тогава беше обявено, че консултантът поема и оперативното управление на медиите. Заедно с ТВ7 Павлов продаде и вестник "Експрес". Медийните интереси на бившия банкер и близък приятел на Стефан Софиянски са по-стари – още от зората на прехода той става председател на издателския синдикат на вестник "Демокрация". През 1993 г. създава радио "Експрес" и започва да издава и едноименния вестник. В края на 2005 г. влиза в тв бизнеса с ТВ7, две години по-късно възражда и всекидневника "Експрес". В края на ноември "Капитал" съобщи, че Павлов е консултант на бъдещия нов собственик на ITV Partners, "Сателайт БГ". Компанията е поканена да стабилизира сателитната телевизия от кредитора й Уникредит Булбанк, който я обяви за продажба заради дълг от 16.5 млн. евро. "Сателайт БГ" е 90% собственост и се управлява от Иван Ханджиев – член на борда на дружеството на Павлов "Деница имоти". Огнян Донев, чиято форма на участие все още не е официално известна, е сред най-големите български предприемачи. Той има дялови участия или присъства в управлението на около 40 фирми. Сред тях са фармацевтичните компании "Софарма", "Унифарм", "Българска роза Севтополис", дистрибуторът на лекарства "Софарма трейдинг", холдингът "Доверие". През ноември Донев беше избран за председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) – най-голямата работодателска организация в страната.

Стр. 1

Leave a Reply