Кой кой е на българския медиен пазар

в. Труд | Ваня ЕМИЛОВА | 15.07.2011

В България всеки ден изникват нови вестници, телевизии и радиостанции. Въпреки това социологическите проучвания доказват, че медийният ни пазар е консервативен в добрия смисъл на думата: българинът има доверие на проверени с годините медии, които са извоювали репутацията, че представят обективна, общественозначима и актуална информация.
Лидерите на доверие в печата, тв и радиоефира са вестник "Труд", Би Ти Ви и програма "Хоризонт" на
Българското национално радио. Трите медии са несменяеми авторитети повече от десетилетие.
Две независими изследвания от началото на юни показаха недвусмислено, че "Труд" е най-четеният от всекидневниците. Изводите са резултат от представителните допитвания на МБМД и на "Би медиа консултант".
"Труд" е с най-голяма аудитория сред всекидневниците
27 на сто от анкетираните от МБМД посочват, че "Труд" е вестникът, който четат най-често. Има ръст на интереса към "Труд" от 6% спрямо декември м. г.
Проучването на "Би медиа консултант" отчита подобни данни – 20% четат редовно "Труд". Вестникът води и в класацията на най-сериозните, аналитични и професионално списвани издания.
44 на сто от анкетираните от МБМД посочват, че вярват (изцяло или в много голяма степен) на "Труд".
В двете класации второто място е за "24 часа". От него се информират 22 на сто от хората според МБМД. Подобни са и данните на "Би медиа консулт". Трето и четвърто място са за "Телеграф" и "Стандарт".
Би Ти Ви е № 1 в ефира
Българинът остава верен на водещите три национални телевизионни канала – Би Ти Ви, Нова тв и БНТ1.
Това показват данните от юни 2011 г. на агенцията, която мери зрителския интерес – ГАРБ.
Няма кой да детронира Би Ти Ви от първото място, сочат резултатите от изследването. Нейният пазарен дял е 40,1%.
Делът за юни на Нова тв е 12,3%. Това очертава лек спад в сравнение с април т. г., когато е бил 13 на сто. Въпреки това медията се задържа стабилно на второ място по гледаемост. От началото на годината Нова тв се опитва да разнообрази програмната си схема с нови предавания в най-гледаното вечерно време.
Държавната БНТ1 е с пазарен дял 8,3%.
Освен трите традиционно силни електронни медии зрителят харесва и тематичните канали "Диема" и "Диема фемили", по които вървятспорт, сериали и филми. "Дисни ченъл" е на шеста позиция в класацията за най-гледаните тв канали у нас през юни.
Програма "Хоризонт" на БНР е несменяем лидер
Най-слушана сред радиостанциите през юни
остава програма "Хоризонт" на Българското национално радио.
В представително проучване на националната аудитория на радиостанциите (сред хората на възраст над 15 г.) агенция "Маркет линкс" отчита, че 14,2% от интервюираните са слушали "Хоризонт".
Рекламираното като "радиото на народа" – "Веселина", следва "Хоризонт" с дял 11,4%. То се слави с хитови чалга парчета, но и с 16 емисии новини всеки ден. На трето място е радио N-Joy.
Само още едно радио, пускащо народна музика и чалга – "Вероника", намира място в Топ 10 на най-слушаните канали.
Новинарското "Дарик" традиционно се позиционира в Топ 5 на най-слушаните радиа. Следват го "Радио 1" и "фреш". Любителите на забавлението и хубавите песни са именно потребители на този тип радиоефир.
Музиката е водеща и за хората, които са избрали другите радиостанции от Топ 10 – NRJ, "Витоша" и Z-rоск.

Стр. 19

Оригинална публикация

One Response to “Кой кой е на българския медиен пазар”

  1. Мария Says:

    Е, това е! Два независими източника посочват в.”Труд”за лидер в печатните издания, в пълен противовес на аматьорските “анкетни” проучвания на издания, приближени до групата на Д.Пеевски.

Leave a Reply