Кой контролира рекламните пана в София?

БНТ, Денят започва | 04.09.2012

Водещ: Сега ще разберем какво прави общината, за да премахне опасните билбордове по кръстовищата в София. Нашият репортер Екатерина Анева би трябвало да е с Иво Пенев, той е началник сектор „Контрол на рекламната дейност” в Столичния инспекторат. Започва ли вече премахването на билбордовете в столицата?
Репортер: Намираме се на ъгъла на булевардите „Жулио Кюри” и „Драган Цанков”. Точно докато ти ме анонсираше, освен че се замислих за синята зона, тъй като и аз имам проблем с платеното паркиране, се замислих и как е възможно едно такова огромно съоръжение да бъде поставено незаконно. Всъщност тези незаконни съоръжения са над 380 и тяхното премахване започна още в началото на август месец. Г-н Пенев, вие заедно с г-н Диков преди една година в нашето предаване казахте, че ще започнете премахването. Но нека да започнем с това, как е възможно нещо толкова голямо да бъде поставено незаконно?
Иво Пенев: Ами в течение на години в София много билбордове бяха поставени по начин, по който не отговаря на изискванията на Наредбата за рекламната дейност. Започнахме вече поетапното премахване на всички онези билбордове, които не отговарят на изискванията, а именно, поставени са извън точките на новата схема, извън правилата за поставяне. Имаме такива, които са поставени без разрешение за поставяне, т.е. никога не е издавано такова, имаме и такива, които са поставени на правно основание, но вече от един момент те противоречат на новите правила.
Репортер: Ето този билборд, който виждаме в дъното, ще бъде премахнат буквално след няколко минути. Аз искам да ви попитам обаче защо толкова много билбордове се оказаха извън закона? И пак ви задавам въпроса, това е огромно съоръжение, как се поставя незабелязано?
Иво Пенев: Ами повечето от тези билбордове са поставяни във време, когато нямахме съвсем изчистени отношения както от законова гл.т., знаете, че имаше един момент, когато наредбата за рекламната дейност беше обжалвана и дори не действаше дори в продължение на година и половина.
Репортер: Т.е. този период е използван?
Иво Пенев: Да, беше използван от някои лица да поставят подобни билбордове. Вече имаме момент, в който нещата са регламентирани, имаме действаща наредба, имаме правила, от началото на лятото, сега имаме и фирма, която чрез конкурс може да демонтира такива съоръжения.
Репортер: Прекъсвам ви за секунда само да дам информация на нашите зрители, че беше даден доста голям гратисен период на собствениците на тези незаконно поставени билбордове да ги премахнат сами. Колко от тях обаче не бяха премахнати доброволно?
Иво Пенев: Ами не се премахват билбордове, ако няма съответната процедура, която да се извърви, а именно заповед за премахване, която да бъде връчена по надлежен ред.
Репортер: Колко такива заповеди са издадени към момента?
Иво Пенев: Към момента има издадени над 50 такива заповеди само за последния месец. 40 билборда вече са премахнати от 3 август досега, които са съоръжения изцяло присъстващи в центъра на града ни и в обхвата на кръстовище. Искам да кажа, че по новите правила 50 м е минималното отстояние преди кръстовище за тези билбордове и 30 м след кръстовища. На известните собственици на тези съоръжения връчваме заповедите и досега нямаме случай, в който те да не са изпълнили тези заповеди. 25 билборда в последните 3 седмици бяха премахнати.
Репортер: Днес колко ще бъдат премахнати? Всъщност и от днес нататък.
Иво Пенев: Днес ще бъдат премахнати нови 4 билборда, те ще бъдат премахнати принудително, тъй като собственикът на тези съоръжения е неизвестен. Искам да подчертая, че за нас един билборд се води на неизвестен собственик тогава, когато на неговото тяло няма табелка, която е задължителна, която да обозначи кога е издадено разрешението за поставяне, на кой е, както и телефон за контакт с това лице.
Репортер: Все пак на мене ми е изключително интересно как общината ще си възстанови разходите? Тъй като знаете, че по закон, когато един собственик не премахне незаконен обект, независимо дали той е билборд, табела или сграда, и това бъде направено от общината, общината има право да си поиска разходите, дори по съдебен път. Когато са неизвестни собствениците обаче общината как ще си възстанови тези пари?
Иво Пенев: Това е така. Именно затова е предвиден този бюджет, с който ще премахваме не само рекламни съоръжения, в този бюджет се включва премахването и на гаражни клетки, включва се премахването и на преместваеми обекти като павилиони и други подобни, телефонни кабинки, които също са поставени незаконно. Няма как да си възстановим разходите от неизвестни собственици, които са поставили такива елементи. Но именно затова е тази процедура да може да се премахва, така че правилата да бъдат спазвани.
Репортер: Какъв е този бюджет, ориентировъчно да кажете?
Иво Пенев: Не мога да кажа с точност какъв е бюджет,т отговарям за премахването на рекламните съоръжения и колкото повече премахваме, толкова по-добре. За наша радост, по-голяма част от тези билбордове са на известни собственици, много малка част от тях са на такива, които са неизвестни, така че няма да ни струва никак скъпо да премахнем всички онези съоръжения, които сега присъстват в кръстовищата и които са абсолютно незаконни.
Репортер: Аз ви зададох този въпрос в контекста на този скандал, който тече в момента със синята зона, тъй като в интернет пространството има именно такива обвинения към общината, че те искат да вземат пари от софиянци, които трябва и им се налага да паркират, за да ги вложат в други дейности на общината, които по някакъв начин не са свързани с паркирането. Естествено вие не сте отговорен за това нещо, но просто уточнявам защо ви зададох този въпрос. Искам обаче да разширя темата, тъй като освен тези билбордове, вие започнахте и премахването на нерегламентирано поставени табели по сградите. Това са тези рекламни табели на различни офиси и фирми, които висят навсякъде по жилищните сгради. Докъде стигна това премахване, тъй като именно по тази наредба те са незаконни?
Иво Пенев: Да, значи ние работим много активно в тази посока, и то в продължение на вече 3 години. Сега, ако някой се разходи по бул. Витоша, ще види, че няма нито една рекламна или информационна табела, която да присъства на фасадата на сградите там, което ние го считаме за успех, тъй като в продължение на години там присъстваха всякакви съоръжения. Така и на много голяма част от улиците, особено в централна градска част, която е историческият център на София. Над 440 протоколи сме направили само за тази година за подобни табелки. Искам да подчертая, че собствениците се съобразяват, собствениците на такива елементи се съобразяват с предписанията и почти не ни се налага да съставяме актове и да налагаме глоби, което улеснява и нашата работа.
Репортер: Според въпросната наредба незаконни са не само табелите, коти оса поставени нерегламентирано, но и такива, които се намират върху жилищни сгради. Обяснете обаче защо има много хора,които въпреки голямата акция и кампания, която направихте, не са наясно?
Иво Пенев: Точно така. Значи, голяма част от жилищните сгради в центъра се ползват като офиси, от там идва проблемът. Тъй като хората, които ползват този офис, искат да се обозначат. Но тъй като сградите са с жилищен статут, те нямат това право, тъй като наредбата забранява на жилищни сгради да бъдат поставяни каквито и да било съоръжения.
Репортер: Т.е. наредбата идва при едно заварено положение, тъй като особено в централната част, там, където няма бизнес и офис сгради, е пълно с такива табели, защото просто е пълно с офиси?
Иво Пенев: Ами аз подкрепям тази законодателна инициатива жилищните сгради да бъдат защитени, фасадите им, това са лицата на сградите, няма как върху лицето на една красива сграда, особено в центъра, където тези сгради представляват архитектурна и културна забележителност, да бъдат закрити от рекламни табели. В крайна сметка има и други варианти за реклама на офисите, могат да ползват стълбовете на улично осветление, с указателни табели.
Репортер: Това щеше да е и следващият ми въпрос, как стои въпросът с поставянето на такива табели по различните дървета, включително, аз тука виждам такива, които са поставени и по дървета, те как се узаконяват?
Иво Пенев: Това са незаконни елементи, които са на дърветата. Много активни сме и в това отношение. Даже точно срещу тази фирма, която поставя по дърветата тези елементи, провеждаме много агресивна, бих казал, агресивни контролни действия, съставихме редица актове на това лице, ще продължим да го правим, като стълбовете са единственото място, където може законно да се поставят такива табели до 6 на един обект.
Водещ: Може ли да попитаме твоя събеседник, колко по неговите преценки са незаконните билбордове в София, които трябва да бъдат премахнати?
Репортер: Ние в началото започнахме с това, но може би наистина не стана ясно за зрителите. Колко са билбордовете, които трябва да бъдат премахнати?
Иво Пенев: Не мога да кажа с точност, тъй като дефиницията незаконносъобразно е доста широка по отношение на рекламните елементи. Ще бъдат премахнати билбордове както такива, които нямат издадено разрешение въобще във времето, така и такива, които досега са били правомерно поставени, но с оглед действащата нова схема за разполагане, вече са останали извън нея. Така че акцията ни ще продължи до края на годината със сигурност . Така че в края на годината ще може да кажем колко билборда сме премахнали.          

Leave a Reply