Кой наследи тирантите на Кинг?

в. 24 часа | Петя ДИКОВА | 17.03.2011

Скандалният британски журналист Пиърс Морган не можа да задържи рейтинга на Лари

"Има гърди! Има домашно порно! Няма зрители!" Това е заглавие на вестник "Маями Хералд" от 30 януари. То се отнася до гостуването на американските риалити "звезди" Ким и Кортни Кардашиян, които въпреки популярността си (явно!), домашното си порно и това, че се появиха полуголи, не успяха да вдигнат рейтинга на Пиърс Морган – човека, който застана на стола на легендарния Лари Кинг в Си Ен Ен. Всъщност Кинг реши да "окачи тирантите си на стената" след 25 години пред микрофона на едно от най-гледаните предавания в Америка – "Лари Кинг Лайв" (ЛКЛ).
Кой е Пиърс Морган? Той е скандален британски журналист с любопитство и безскрупупност, които много звезди (включително покойната Лейди Ди) намират за "трудни за преглъщане ". Неговият пробив е през 1994, когато Рупърт Мърдок го наема за редактор на британския таблоид News of the World. Другото, c което Морган се прочу, беше като жури в риалити формата America’s Got Talent, най-гледаното телевизионно шоу в Америка през лятото, затова логично се очакваше той да привлече по-голямата част от тази маса и за новото си вечерно шоу. Впрочем, Пиърс разказва, че когато се обадил на собственика на Fox News за интервю миналата седмица, Мърдок му отвърнал: "Шансовете ти са по-малки от нула".
Ето какво се случи в рамките само на няколко дни. Премиерата на "Шоуто на Пиърс Морган" беше на 17 януари, гост беше "най-добрата приятелка на Америка " – Опра Уинфри. На следващия ден USA Today излезе със следното заглавие: "Дебютът на Пиърс Морган три пъти по-висок от рейтивтите на Лари Кинг". Дотук добре. Само 2 седмици по-късно обаче, на 2 февруари, стана ясно, че рейтингът на Пиърс е паднал значително под този на Лари Кинг за същия период миналата година. Дори записаното интервю с Опра, привлякло 2ql милиона зрители, не успя да бие Hannity по Fox News, приковало впечатляващите 2q4 милиона зрители. Водещият Шон Ханити е известен с консервативните си политически убеждения, а в конкретната вечер негов гост беше Сара Пейлин. А и злите езици не пропуснаха да отбележат, че Опра не отказва интервюта, защото промотира новата си кабелна мрежа.
В понеделник (17.01.) от Си Ен Ен се похвалиха, че покачването е с 224% спрямо средния рейтинг на ветерана Лари Кинг миналата година по същото време и е в желания демографски сегмент (25-54 години). Във вторник (18.01.) гост на Морган беше Хауърд Стърн, привлякъл 1.27 милиона (и едва 551000 в желаната демографска група), което е спад с 38% спрямо дебютната вечер. До сряда, когато гост беше Кондолиса Райе, зрителите бяха намалели до 1,028 милиона, спад с 19% спрямо вторник. Това беше вторият път, когато Морган не успя да бие Hannity по Fox News в най-атрактивната за рекламодателите демографска група. Единственият логичен извод е, че зрителите са били толкова невпечатлени от видяното в понеделник, че половината от тях въобще не са се върнали във вторник. Оттогава рейтингът на Морган спада главоломно, достигайки в четвъртък, 27 януари, когато гости бяха сестрите Кардашиян, аудитория от общо 498 000 зрители и едва 164 000 в демографския таргет. Тогава той вече бе загубил 3/4 от зрителите, които имаше в понеделник, 17 януари. Освен от Fox News и MSNBC Морган беше победен и от документален филм за супермаркет индустрията, излъчен по Си Ен Би Си. "Толкова са му ниски рейтингите, че дори и готварските програми го задминаха", беше сред подигравателните
заглавия в пресата. Самият Морган твърди, че таргетът му по договор е 650 000, горе-долу толкова, колкото е правил Кинг в последните си месеци, което обаче пак е много, много по-ниско от директните му конкуренти Fox News и MSNBC.
Наистина, Си Ен Ен имаше най-лошата четвърт в своята история и спад в гледаемостта с 43%. Затова много хора в медията виждаха в лицето на Морган спасителна лодка. Според говорител на телевизията, независимо от рейтинговия спад спрямо същия период миналата година, като цяло Морган се справя по-добре от Кинг в последните му месеци. Но какво друго им остава на Си Ен Ен да кажат?
И докато всички сочат Пиърс Морган с пръст, медийни експерти твърдят, че журналистиката като цяло никога не е била в толкова лоша форма. Много западни медии отбелязват, че товарът върху плещите на британеца е значителен. Макар като дъщерна компания Си Ен Ен още да се смята за печеливша за Time Warner, медията загуби повече от една трета от зрителите си през последните години, а "Шоуто на Пиърс Морган" представлява най-голямото усилие за промяна до момента. Промоционалната му кампания беше изключително агресивна. По цял ден слушахме тийзъра: "Наречете ме както пожелаете – наречете ме любопитен, наречете ме непредвидим, ако щете, ме наречете британец, но не ме наричайте скучен." В последствие, журналистът бе сериозно критикуван, дори сравнен с петролния разлив на Би Пи – "престъпление, извършено от британци на американска територия". "Дали Пиърс Морган е спасителят на Си Ен Ен? Поне засега – не". Това със сигурност не са типът заглавия, на които от Си Ен Ен са се надявали.
А и как да си обясним проект, който всъщност много напомня сваленото шоу "Лари Кинг Лайв" ? Може би форматът е изхабен? Не е ли наивно да се предполага, че даден сегмент от аудиторията все още има апетит за едночасови интервюта със звезди и политици? Все пак ниските рейтинги на ЛКЛ в последните му месеци би трябвало да подскажат обратното. Морган е антиКинг в много смиели – той е груб, маниак на тема предварителна подготовка и почитател на записаните интервюта. С гръмкото промо " Искам всяка вечер да бъде събитие" Морган се заканваше, че ще даде нова дефиниция на "интервюто" като изкуство. Но, да си припомним, че и промото на Кристиян Амашгур миналата година звучеше по почти същия начин. Колкото и да я харесвам, факт е, че нейното предаване имаше кратък живот. Какво ли ще стане с шоуто на Морган?
Джон Клейн, един от големите шефове в Си Ен Ен, който нарече Морган "естествения заместител на Лари Кинг", беше уволнен едва месец след подписването с британеца. Медията отказва да коментира всички спекулации. Вероятно още е рано да се натиска "паникбутонът", защото все пак 9.00 вечерта е сред най-оспорваните пояси. Може би очакванията от Морган са нереално високи, все пак ЛКЛ беше гръбнакът на праймтайма на Си Ен Ен в продължение на 25 години, което в телевизионно време си е цяла вечност.
Подобна шега си направи и Хауърд Стърн, когато гостуваше на Морган. Двамата самообявили се за" царе на всички медии" се скараха още преди началото на едночасовото интервю, когато Стърн си позволи да се усъмни в качествата на британеца и му каза: "Искам да те поздравя, че седна на мястото на 95-годишен човек" (всъщност Лари Кинг е едва на 77!). Скандалният радиоводещ се обърна към зрителите: "Пиърс е бил в Англия. Да постигнеш успех там, е много лесно, но по размер Англия е колкото щата Филаделфия. За да завладееш Англия ти трябват около два дни. Америка, обаче, е нещо друго."
***
290:279 хил. зрители в полза на стария водещ
Ето сравнение на рейтингите на Морган и Кинг. В първите си две седмици Морган привлича средно 978 000 зрители, 279 000 от които са в най-желаната категория 25-54 години. По същото време миналата година, Лари Кинг е гледан средно от 989 000 зрители, от които 290 000 между 25-54 години. Трябва да се отбележи, че миналия януари СиЕнЕн имаше по-високи рейтинги като цяло заради отразяването на заметресението в Хаити. Но пък тази година Си Ен Ен привличаше с ексклузивни репортажи от Близкия изток, където имаше повишен обществен интерес.
След като станаха ясни рейтингите на кабелните телевизии за първия месец на годината, в съобщение до медиите от 30 януари, Си Ен Ен подчертава, че тези числа бележат 50% скок на общия брой зрители спрямо същия часови пояс за предходната четвърт, както и 65% повече за възрастовата група 25-54.

Стр. 24

Leave a Reply