Кой пострада най-много от пиар скандала, свързан с Facebook

МЕНИДЖЪР.NEWS I 20.05.2011

Преди по-малко от седмица големите новинарски сайтове разпространиха новина, която привлече вниманието на света. Блогър заяви, че е бил нает от американската пиар компания Burson-Marsteller, за да разпространява анти-Google истории, свързани със сигурността на потребителите. След като с черната пиар кампания бяха свързани имената на няколко технологични компании-гиганти, сайтът Daily Beast разкри, че поръчител на скандалната виртуална атака е социалната мрежа Facebook.
От Facebook потвърдиха, че са наели Burson-Marsteller, „за да изобличи действия, свързани с Google, така че да бъде повишено вниманието във връзка със сигурността на потребителите“. Но отрекоха да са поръчвали умишлена пиар кампания за очерняне на Google.
Казусът привлече вниманието на пиар специалистите и анализаторите в Европа и Щатите, заради глобалния интерес към него и намесването на едни от най-разпознаваемите марки на планетата. Публичният конфликт между двата интернет гиганта набра скорост в контекста на споровете между мениджмънта им във връзка с политиката за съхраняване на данните на потребителите в мрежата.
„Опитвам се да си представя разговорът, който се е водил между някого във Facebook и въпросната пиар агенция. Винаги съветвам клиентите ми, че това което не трябва да правят, е да атакуват конкуренцията”, коментира в сайта на BBC управителният доректор на британската пиар компания Spreckley PR, Ричард Мерин. Според него тактиките с умишлена кампания на очерняне не са добър вариант и могат да бъдат намерени и различни начини за подход към другите, конкурентни марки.
„Тази т.нар. пиар кампания на очерняне е последният, публичен пример на това, което много хора в бранша вярват, че е най-голямата форма на озлобление в корпоративна Америка”, каза той. Мерин смята, че всичко това едва ли ще се отрази на имиджа на Facebook, но споменатата агенция Burson-Marsteller си отива и вината за това е изцяло нейна.
Както от Facebook, така и от Google отказаха да коментират случилото се.
Да сравняваш себе си с конкуренцията е нещо напълно нормално, напомни по повод родилия се казус Гай Бергстром в MarketingAbout. Това е честа практика в бизнеса, политиката, спорта, забавленията. Връзките с обществеността естествено се намесват. Подобен пример е поредицата от реклами “I’m a Mac”, в които продуктът директно се сравнява с останалите персонални компютри на пазара. И представя тези на Microsoft като безнадеждно скучни и остарели. Но все пак има огромна разлика между кампаниите, в които се сравняваш с конкуренцията и тези, в които смело й се подиграваш.
Най-голямата грешка в случая с Facebook е, че от компанията предпочетоха да са потайни, твърди Бергстром. Няма нищо лошо и незаконно в това да наемеш пиар фирма. Но продължителното премълчаване, че си го направил, и публичното изобличаване в медиите вече изглеждат подозрителни. Сякаш наистина е вършено нещо много нередно.
 
Как от Facebook да компенсират щетите за публичната репутация на бранда?, пита Бергстром и дава няколко препоръки:
 
1.) Като уволнят пиар компанията. И то не сега или утре, а веднага.
2.) Като коментират и не оставят другите да говорят вместо тях.
3.) Като спрат да се занимават известно време с проблема със защитата на потребителската информация. Смята се, че този въпрос вече е навлязъл в мръсни води, твърди още американският автор.
 

Leave a Reply