Кой сега е № 4

сп. Тема | Светослав СПАСОВ | 03.07.2011

След като изгледа сериалите по ефирните телевизии, българинът обича да види и повторенията по кабела

Когато не гледа шоупрограмите, сериалите и филмите, които ефирните телевизии излъчват, българският зрител обича да гледа повторения на техните стари и нови сезони по кабела, показват рейтингите. По-малко от две години след появата си тематичният кабелен канал bTV comedy вече е най-гледаната неефирна телевизия в България. В програмата й преобладават поредици, които вече са минавали no bTV – "Господари на ефира", "Комиците", "Аламинут" и сериали, които също са давани – "Столичани в повече", "Бар Наздраве", "Зайнфелд", "Монк" и т.н. Въпреки това телевизията, която още се намира в най-ранна детска възраст, е повече от успешна и се радва на добър интерес.
Данните са на агенцията за пазарни проучвания "Маркет Тест" (същото обаче отчита и пийпълметрията ГАРБ). На въпроса "Кои телевизии гледахте вчера?" около 13 процента от анкетираните от "Маркет Тест", или 540 000 човека в национален мащаб са отговорили: "Вчера гледах и bTV comedy". На седмична база аудиторията й е приблизително 28 на сто, или 1 150 000 души. Изследването е направено сред градското население на възраст между 15 и 69 години. Разпитани са 11 439 души, които дават представителна извадка за настроенията на около 4 200 000 българи, живеещи в големите населени места.
bTV comedy се харесва най-много от младите между 15 и 18 години. В София каналът е по-добре приет, отколкото в провинцията. Той също така е по-интересен на необвързаните, отколкото на семейните и на хората с постоянен партньор, личи от статистиката.
"По отношение на bTV comedy за нас най-важно е да ни гледа в свободното си време и през уикендите младежката аудитория между 18 и 34 години – коментира мениджърът "Телевизионни канали" в bTV media group Маргарита Александрова. -Затова и нашите усилия са насочени там, така позиционираме предаванията. За момента нещата се получават, което напълно ни удовлетворява."
И в проучването на "Маркет Тест", както и във всички останали ефирната bTV е много пред другите програми. От над четирите милиона българи в градовете първата частна национална телевизия не се гледа ежедневно от само около 840 000. Следва я Нова телевизия, в чийто ефир всеки ден се застояват около 65 на сто от гражданите, и БНТ с 40 на сто от аудиторията.
Пари отиват при пари, а рейтинг -при рейтинг. От неефирните програми след комедийния канал на bTV се нарежда телевизия "Диема", която е собственост на фирмата, притежаваща и Нова телевизия – "Модърн таймс груп". Нейната ежедневна аудитория е около 430 000 души, а ежеседмичната – около 900 000. Следва отново телевизия на bTV – bTV cinema в съотношение 400 000/ 880 000. След нея е пак телевизия на "Нова" -"Диема 2" с показатели 390 000/ 830 000. Гонитбата между двете медийни групи продължава и за петото и шестото място, където са bTV action, която доскоро се казваше Pro.bg, и "Диема фемили".
В кацата с мед на bTV media group има една-единствена капка катран. Според данните на "Маркет Тест" спортната й телевизия "Ринг" е в дъното на класацията с най-гледаните български кабелни канали (виж таблицата). След създаването на bTV action повечето интересни футболни мачове, които дотогава вървяха по "Ринг", се преместиха. Оттогава и постоянно се говори за нейното закриване или ребрандиране. Учудващото е, че немного преди нея е и конкурентната "Нова спорт", в която са съсредоточени някои от интересните мачове от английската футболна Висша лига.
Зрителското внимание по кабела днес се върти около профилираните телевизии на bTV. До появата им обаче народът гледаше там преди всичко чалга. До 2009 година най-предпочитаната от аудиторията кабелна телевизия бе "Планета", показва справка в архивите на "Маркет Тест". По онова време попфолк програмата можеше да се похвали с дял, горе-долу равен на дела на лидера bTV comedy в момента – малко над 12 на сто от пълнолетното градско население. Втора кабелна сила допреди две години бе отново "Диема" с 11.93, следвана от Foxlife с 9.43, "Диема 2" с 8.27 на сто и т.н.
Въпреки че е ефирна, засега най-новата национална телевизия TV7 не е достигнала мястото, на което шефовете й със сигурност искат да я видят. С дневна аудитория около 200 000 каналът е 15-и в общата класация, като пуска пред себе си цели 11 кабелни медии. За момента най-добре TV7 се позиционира сред възрастовата група между 45 и 54 години и сред по-следващата – 65-69-годишните.
Освен че обича да гледа повторения, масовият български зрител не иска да научава любопитни факти за други страни, не обича да гледа исторически предавания, за животинския свят и за екзотични дестинации. От глобалните научнопопулярни канали като Anrmal Planet и Discovery най-напред е National Geographic с 220 000 души дневна аудитория, следван от Discovery channel с приблизително 10 хиляди по-малко. В Топ 20 на кабелните телевизии е само още Anrmal Plane, която ежедневно се следи от около 130 хил. души. Изброените телевизии интересуват най-много хората между 35 и 44 години, следвани от тийнейджърите до 19. За света най-малко им пука на възрастните от 55 години нагоре. Любопитно е още, че според "Маркет Тест" основният интерес към Discovery channel и National Geographic е в София и в малките градове с население под 150 хил. души. Видимо по-малък е той в градове като Пловдив, Варна и Бургас. Анкетата изобщо засега не засича любопитство към програми като History, Viasat Explorer, Sci-Fi и т.н.

Стр. 46 – 47 

Leave a Reply