Коко Стойнов: Без да искам, станах известен за една седмица

сп. EVA | Таня БОРИСОВА | 2010-03-02

След 16 години в спортната журналистика кариерата на Никола Стойнов взе рязък завой и от 15 февруари той е партньор на Лора Крумова в "Здравей, България". Коко, както го наричат всички, признава, че още не знае къде се намира, защото изведнъж се е хвърлил в дълбокото. Синеокият симпатяга никога не е обичал да се показва и в последното десетилетие е отказал няколко предложения за работа в телевизията.

Коко, защо преди година прие предложението на Милен Цветков да водиш спортната рубрика в сутрешния блок?

Имах нужда от голяма промяна в живота си. Дотогава бях работил за различни вестници – "Меридиан Мач", "Монитор", "Телеграф" и като заместник главен редактор в "7 дни спорт". Освен това първо в ефирното радио "Тангра", а сега и в онлайн варианта водя спортното рокендрол шоу "Джитбол". Правим го заедно с Васил Върбанов, който е водещ от световна класа и страхотен приятел.

Изведнъж обаче твоите 5 минути в Нова телевизия прераснаха в 2 часа и половина.

Продуцентите може би са забелязали потенциал в тези минутки, защото покрай спорта вкарвах елементи от други области. Ходът им обаче ме изненада – не очаквах, че така бързо ще се развият нещата след раздялата с Милен Цветков. С Лора много ги харесвах като тандем и благодаря на Милен за шанса, който ми даде. Бяхме страхотен екип и дано да останем такъв, защото аз съм лицето на труда на много хора и искам да успея и заради тях. Винаги съм бил отборен играч, но никога лидер просто защото нямам такива качества. Малко съм мързелив, но пък съм честен и лоялен към работодателите и колегите си.

Зрителите вече са забелязали, че наред със спорта си падаш и по музиката…

Слушам рок, хеви метъл, но и класическа музика, оперите на Пучини. Заради AC/DC и "Ролинг Стоунс" съм се вдигал на концерти в чужбина. По-интересното е, че пея фалшиво, но в студио записах "Бате Гойко" с "Хиподил" и изпълнението стана хит в интернет. Направихме експеримента след продължителна почерпка по случай седмия рожден ден на "Тангра" през декември 1999 г. В края на тържеството минах да видя как вървят записите на групата в съседно студио и те ме поканиха да попея.

Какво те свързва със спорта?

Харесва ми от дете, когато тренирах футбол, лека атлетика и водна топка. После завърших НСА, специалност футбол. Почитател съм на ските, плуването, леката атлетика, ръгбито и на бразилските футболисти. Искам да запазя спортната си рубрика В "Здравей, България", защото зрителите много се интересуват и трудно си представям предаването без нея. Има ли значение за теб как изглеждаш на екран? Засега ме вълнуват много по-важни неща, като например в коя камера да гледам и как да изграждаме все по-добър синхрон с Лора. Разбира се, има значение и как съм облечен, защото жените гледат основно това (смее се). Идеята е с Лора да изглеждаме по-модерно, като енергични млади хора. (От екипа на предаването споделиха, че било истинско удоволствие да избират дрехи за Коко – веднага се разбирало, че това тяло е на спортист – б. р.)

Семейството ти как понесе голямата промяна?

Първото нещо, което казах на жена ми и дъщеря ми, е, че отсега нататък ще научават всеки ден нови неща за мен от жълтия печат. И наистина ме започнаха веднага. Добре че съпругата ми Ирена се отнася мъдро към ситуацията. Тя винаги ми е била опора. Иначе 11-годишната Карина много се забавлява, защото само за една седмица станах известен. Вчера ходихме да пазаруваме и тя ме бута: "Тате, виж kak те зяпат продавачките. Тази направо ще си изпусне тавата с маслините." А ние отдавна сме клиенти на магазина, но отношението не беше такова. С Ирена се стараем всичко това да не промени поведението на детето, което, мисля, е достатъчно интелигентно, за да разбере как да се държи, най-вече със съучениците си.

Стр. 78

Leave a Reply